fbpx

Vă mai amintiți de Florio?

Vă mai amintiți de Florio?

Vă mai amintiți de Florio? Cei care trăiați finalul de liceu sau studenția în anii ’80 sigur vă amintiți că acest Florio era ”sufletul” petrecerilor. O băutură care, în România, se prepara, de obicei în casă, după rețete mai mult sau mai puțin exacte. Făcea omul cu ce putea găsi pe vremea aceea.

Ce este Florio?

Florio este un vin fortifiat produs la cramele lui Vicenzo Florio, fondate la Marsala, în Sicilia, în anul 1833. La noi, ca și în cazul vermuturilor Cinzano sau Martini, i-am dat produsului numele producătorului. Primul vin sicilian fortifiat a fost făcut de negustorul englez John Woodhouse în 1773. Vinurile fortifiate sunt vinuri la care se adaugă alcool (de regulă distilate din struguri sau vin). Vinurile fortifiate de Marsala sunt dulci, demiseci și seci. După culoare sunt aurii, de culoarea chihlimbarului și rubinii. Se pare că sunt cele mai cunoscute și apreciate din lume. În România, ”Florio” se făcea dulce prin adaos de sirop de vișine. Vinul folosit era cam de buturugă… Asta aveau oamenii și încercau să facă bici. Esența de migdale nu lipsea. Dar, să revin la Marsala, că, de fapt, ea e subiectul principal.

O fugă prin istoria Marsalei

Marsala a fost întemeiată de cartaginezi, în anul 396 Î. Hr.,  în punctul cel mai vestic al Siciliei, cu numele Lilybaeum.

Orașul actual este construit pe ruinele Lilybaeum. Numele modern orașului se presupune că vine de la arabi. De la marsā llāh care înseamnă Portul lui Allah sau Portul lui Dumnezeu.

Orașul este renumit pentru debarcarea aici, la 1860, a lui Giuseppe Garibaldi în ”Expediția Celor O Mie”. Și, bineînțeles prin vinul de Marsala. De altfel, vinurile de Marsala au făcut ca orașul să fie, într-o bună perioadă, cel mai bogat de pe insulă.

Cum ajungem la Marsala

Sicilia are o rețea densă de șosele. Marsala e legată de restul insulei și cu cale ferată. De la Palermo, cu autocarul, se fac cam două ore , două ore și 15 minute. Depinde de cât de ”italiano vero” e șoferul. Cu autoturismul se face în jur de o oră și 40 de minute. Problemele care apar la călătoria cu autoturismul sunt găsirea unui loc de parcare și restricțiile de circulație din centrul vechi. Eu n-am reușit să aflu cine are voie, cum, când și nici care ar fi sancțiunile pentru nerespectarea lor.

Biserica Addolorata

O plimbare ușoară prin Marsala

La Marsala și Mazara del Vallo vremea n-a fost un bun aliat. A bătut un vânt rece și, din când în când, a mai și plouat ușor. Cu toate acestea, frumusețea celor două orașe nu a trecut neobservată.

La Marsala, căci despre ea vorbim, inima orașului este Piazza della Republica. Obiectivele importante sunt Catedrala Marsala, Biserica Purgatoriului, Biserica Addolorata, Palazzo Burgio-spano, Palazzo Fici și partea veche a orașului.

Catedrala este construită în vremea normanzilor și asta se vede în arhitectura sa. Este închinată Sfântului Thomas de Canterbury. Legenda spune că este închinată unui sfânt de Canterbury pentru că în timpul unei furtuni, o corabie care transporta coloane corintiene în Anglia a acostat aici și membrii echipajului au scăpat cu viață.

Palazzo Fici este considerat simbol pentru Marsala ca oraș al vinului.

Este bine să includeți în program și Muzeul Tapiseriilor Flamande.

În Marsala, peste tot, sunt magazine de vinuri care te îmbie să deguști ceea ce vor să-ți vândă și apoi să decizi pe care. Dacă mai poți. La masă, vă recomand carne de vițel cu sos Marsala și un vin nefortifiat, roșu sec.

Vă doresc vacanțe frumoase și vă rog să spuneți în comentarii ce v-a plăcut cel mai mult la Marsala!

Palazzo Spano-Burgio

Florio

Poarta Garibaldi

Intrarea în Piața Antico Marsala

Biserica Purgatoriului

Străduță în Marsala, orașul vechi

Vinuri de Marsala la tot pasul

O mică terasă stradală în Marsala

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea. Speranțele Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare,

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

2 Comments

  1. Gabriel Barbu spune:

    O prezentare foarte frumoasa. Ca peste tot in Italia arhitectura constructiilor e minunata.Succes la calatorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie