Reiau seria articolelor despre destinațiile de vacanță din Grecia pe care am întrerupt-o la final de vacanță. Acum, vacanța a început, iar eu, azi, vreau să mergem în Epir. Așa am promis când eram în Thessalia. Și că vom pleca tot din Salonic. Venind din România, prin Promachonas, o consider cea mai bună stație. Orașul este cel mai cosmopolit și plin de viață din Grecia. E de o ospitalitate proverbială.
Munții Pindului
Deci, pornim din Salonic, pe autostrada A2. De oriunde am porni, aproape la orice oră se circulă excelent în Salonic. Și la indicatoare stau bine. Din centrul orașului, până la Metsovo, primul oraș din Epir care ne iese în cale, se fac în jur de două ore și jumătate, maxim 3. Fiind vacanță, dacă plecăm pe la 10, tocmai bine, ajungem la Metsovo la ora prânzului. Metsovo este un loc excelent pentru un prânz. Pentru cei care agreează carnea de miel sau ied, aici este cel mai bun loc pentru o masă în stil aromân. Kokoretsi și miei sau iezi la proțap sunt oferiți la cele mai multe taverne. Evident că din oferta gastronomică a orașului nu lipsește niciun fel de meniu. Nici cel vegan.
Ca oraș, Metsovo surprinde prin curățenie și ordine. Împreună cu relieful și peisajele, orașul pare desprins din Alpi și adus aici, în Grecia. De altfel, în Munții Pindului sunt și câteva mici stațiuni de schi și sporturi de iarnă. De la Metsovo, autostrada continuă spre Ioannina, capitala Prefecturii Epirului și merge până la Igumenitsa, port pentru linii de ferryboat spre diverse insule grecești și Italia.
Spectaculoșii munți ai Pindului oferă multiple posibilități de drumeție pe vechile și pitoreștile drumuri pentru catâri, cu podurile lor de piatră care par niște arce care vor să unească cerul cu Pământul.
Pentru cei dornici de adrenalină, Canionul râului Vikos este o destinație căutată de foarte mulți temerari de pe tot globul.
De la munte, la mare
La Ioannina, centrul vechi, Castelul cu muzeele și moscheile de pe malul lacului Pamvotida sunt interesant de văzut. De la Ioannina, drumurile se deschid spre stațiunile Coastei Ionice, deja renumite în rândul turiștilor români. Parga, Sivota și Preveza sunt doar cele mai mari. Pe Coasta Ionică a Greciei, între Parga și Preveza este cea mai lungă plajă din Europa, plaja Monolithi, care se întinde pe 22 de kilometri de țărm.
Mileniile care au trecut și civilizațiile ce s-au perindat pe aici au lăsat monumente pe care nu veți regreta dacă le veți vizita. Menționez doar Oracolul Dodona, cel mai vechi și al doilea ca renume, după cel din Delphi, Castelul din Arta, Castelul Venețian din Parga sau Castelul Pantocrator.
Mă bucur că reiau seria articolelor despre destinațiile de vacanță din Grecia, cu Epirul, unul dintre cele mai dragi mie dintre ținuturile Greciei.
Epir este singura regiune unde, pe la jumătatea lunii aprilie poți face dimineață schi alpin în zona Metzovo și după prânz schi nautic în Marea Ionică.
Azi vă las pe plaje dar voi reveni cu alte detalii despre acest ținut minunat.
Vă doresc vacanțe frumoase!
4 Comments
Cu siguranta merita vizitata si partea aceasta a Greciei!
Categoric! Multumesc pentru ca ti-ai spus parerea!
Ce bine ca-i atat de aproape Grecia de noi! 🙂
Super destinatie!
Da, e foarte bine (si cu ceva parti mai putin bune) 🙂