fbpx

Pornim spre Salonic

Pornim spre Salonic

Pornim spre Salonic, mai corect Thessaloniki, capitala Macedoniei centrale. De la Ofriniou, traversăm râul Struma și golful Strymonian și ajungem la Asprovalta. Țărmul golfului, până la Kiani Acti, este o plajă continuă, cu nisip și, din loc în loc, cu pietricele sau pietre, dar mai îngustă. De la Kiani Acti începe superba plajă Blue Flag de la Asprovalta, una dintre cele mai mari din Grecia. De la Stavros țărmul devine mai accidentat dar este presărat cu mici golfuri cu plaje superbe, până la Olympiada, unde este o plajă mai mare. Alternanța țărmului accidentat cu plaje continuă până la Komitsa, de unde începe Muntele Athos.

Halkidiki, o veche cunoștință

Am ajuns la peninsula cu trei degete, Halkidiki, una dintre primele destinații din Grecia, accesate de români și foarte căutată, în continuare.

Despre Halkidiki am să spun doar că nu a stat pe loc. Aici s­­­­-au construit noi hoteluri, moderne și, unele, chiar luxoase. Cele deja existente au fost renovate și modernizate. Stațiunile s­-au mai modernizat și ele iar cei care n-­au mai fost aici de 5­-6 ani vor crede că au greșit destinația. Ferry boat­-ul spre Ammouliani pleacă tot de la Tripiti, croazierele în jurul Muntelui Athos pleacă tot de la Ormos Panagias, plajele sunt la fel de frumoase, dar parcă mai îngrijite. Și aici, ca aproape peste tot se fac simțite măsuri menite să protejeze plajele, coasta, natura.

Mai departe, pe țărmul Golfului Thermaic sunt stațiuni turistice până la Cap Epanomi. Și campinguri, pe care am uitat să le menționez. Ele există în toată Grecia și sunt foarte căutate. De acolo începe zona aeroportului Macedonia și plajele existente sunt căutate mai ales e locuitorii Salonicului.

Plajă în Halkidiki și Muntele Athos

Thessaloniki, capitala distracției în Grecia

Salonicul, al doilea oraș  ca mărime al Greciei, este capitala provinciei Macedonia Centrală și este considerat atât capitala distracției în Grecia, cât și cel mai cosmopolit oraș elen.

Când intri cu mașina în Salonic și vezi puhoi de parteneri de trafic, te sperii un pic, dar în Salonic se circulă foarte bine, la orice oră. După incendiul devastator din 1917, autoritățile vremii au apelat la specialiști. Aici, la arhitectul francez Ernest Hébrard care a proiectat un oraș occidental în plină lume bizantină. Sistemul de diagonale și piețe, conceput de el pentru fluidizarea circulației la 1917, funcționează și astăzi.

Salonicul are pentru fiecare ceea ce-și dorește. Mai rar un astfel de oraș. Pentru tineri are cluburi pe măsura dorințelor lor. Pentru amatorii de cumpărături are străzille Tsimiski și Egnatia, pentru amatorii de taverne are destule, în special în zona Pieței Aristotel și a Piețelor Kapani și readusa la viață, renumita Modiano. Despre mult căutatele de turiști, vestigii istorice, acestea sunt la tot pasul. Turnul Alb, Poarta lui Galeriu, Rotonda, Palatul lui Galeriu, etc. Eu recomand, pentru seara, Ladadika, vechiul cartier al negustorilor evrei de ulei de măsline și măsline murate, iar pentru zi, Cartierul Bizantin. Adică zonele scăpate, ca prin minune, de incendiul din 1917.

Salonic, Arcul lui Galerius

De la Salonic încotro pornim?

Da, e o dilemă. Salonicul e la răspântie de drumuri. De aici putem pleca spre sud, spre nord, spre vest, spre insule, cu ferry boat-ul. Noi vom coborî un pic spre sud și apoi vom porni spre vest.

La sud de Salonic este o salbă de stațiuni, chiar primele accesate de români, dar care au rămas în topul  preferințelor lor, în pofida criticilor celor ce spun că ”e cam ca la Eforie”. Riviera Olimpului, de la cea mai celebră pentru români, Paralia Katerini, până la Neoi Poroi, încă este foarte căutată de români.

Azi ne vom opri aici.

Vacanțe frumoase să aveți!

Insula Ammouliani si Muntele Athos

Casa traditionala in Halkidiki

Plajă

Ladadika

Salonic, Turnul Alb

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie