fbpx

Symi, cocheta insula a Egeei

Symi, cocheta insula a Egeei

Symi, cocheta insula a Egeei iese din albastrul mării ca un peștișor încolțit de Rhodos și alungat spre fălcile făcute de Datca și Taslika, două limbi de pământ ale Turciei continentale, ieșite în mare ca niște fălci înfometate.

Ca toate insulele are unicitatea ei de necontestat. Când te apropii de Portul Gialos ai senzația că vei intra într-un amfiteatru cu tribunele într-un spectacol de culori pe scena căruia tu nu vei putea decât să taci, copleșit de frumusețea ce ți-a răpit iremediabil privirile și imaginația.

Ceva mai târziu realizezi că nu doar culorile fac unicitatea insulei, ci și arhitectura neoclasică, total diferită de ce poți vedea în Mykonos, Santorini, Samothraki sau chiar vecinul Rhodos.

 

O fugă prin istorie

Insula Symi este locuită, putem spune, de când lumea. Mitologia spune că aici s-au născut Grațiile, zeițele frumuseții, farmecului, naturii, bunăvoinței, creativității umane și fertilității. Mitologia nu spune câte grații au fost dar Hesiod numește trei: Aglaea, Euphrosyne și Thalia.

Homer ne spune că de aici era regele Nireus care a luptat în Războiul Troian de partea grecilor.

Antichitatea și Evul Mediu nu ne-au oferit scrieri despre insulă dar dovezile arheologice arată că a fost locuită tot timpul. A fost parte a Imperiului Roman, apoi Bizantin, iar în 1373 a fost cucerită de Cavalerii Ioaniți. Din 1522 cade în mâinile otomanilor și apoi istoria insulei va fi ceva mai efervescentă. A participat la Războiul de Independență a Greciei (1821-1829) dar a rămas tot la otomani până în 1912 când, după declararea independenței față de turci a arhipelagului Dodecanese, a fost cucerită de italieni, ca tot arhipelagul. În 1943 a fost ocupată de naziști iar după Al doilea Război Mondial a fost preluată de către britanici, urmând să fie alipită Greciei abia în 1948.

Symi

Primul contact cu insula

Eu am fost pe insulă într-o excursie de o zi organizată din Rhodos. Prima acostare a fost la Panormitis, la Mănăstirea Arhanghelului Mihail. Aceasta este pregătită să primească cu casă și masă până la 500 de pelerini. Într-un manuscris din secolul al XV-lea, mănăstirea este menționată ca existând deja. În curtea ei sunt două muzee, unul care prezintă icoane de argint și obiecte de cult și unul care expune unelte și obiecte utilizate, de-a lungul vremii de locuitorii insulei.

Am ajuns la intrarea în portul Gialos. Diferența izbitoare față de alte insule grecești pe care le vizitasem până atunci era spectacolul culorilor oferit de capitala insulei. De la distanță părea că mă apropii de o operă a lui Hudertwasser, agățată pe versanții sălbatici pe care reușise să-i îmblânzească spre satisfacția retinelor noastre.

Timpul până la andocare parcă nu a existat. Fascinantele clădiri neoclasice ne puneau imaginația la lucru. Totul părea desprins dintr-o poveste ce promitea să nu se mai șteargă din memorie. Orașul se identifica , în oarecare măsură, cu istoria insulei. Erau clădiri proaspăt renovate care străluceau, dar și clădiri care așteptau să găzduiască din nou pe cei care părăsiseră insula în căutarea unui trai mai bun și le dăduseră nedreptei uitări.

Străduțele pavate cu piatră sau săpate direct în stâncă erau înguste și întortocheate. Păreau niște spagheti căzute printre case, îngăduitoare cu localnicii dar ostile și gata să arunce noi și de netrecut capcane în fața invadatorilor. De altfel această strategie de apărare este singurul lucru comun cu celelalte insule grecești.

Symi, mănăstire a Sfântului Arhanghel Mihail

Lupta cu timpul

O zi este foarte puțin pentru a vizita chiar și o insulă mică. Frumusețea și ineditul te fac să nu simți adevărata dimensiune a acestui veșnic inamic. Am mers pe faleză până la turnul cu ceas și apoi la plaja Nos dar am renunțat la ideea să încerc marea în favoarea oricărei taverne unde aș fi auzit vorbindu-se grecește.

Faleza și cât de puțin din străduțele ce cad în ea sunt înțesate de magazine de suveniruri unde se remarcă bureții naturali. Am înțeles repede, de la negustori că bureții din Symi sunt ”cei mai originali” și de calitatea cea mai bună.

Am ajuns la o tavernă unde doi greci, care luaseră prânzul, discutau de ale lor. Cel mai clar semn că taverna e bună.

Primul contact cu localnicii

Deși erau mese libere la tavernă, i-am întrebat pe greci dacă pot să iau un loc la masa lor. Au aprobat zâmbind de parcă și ei doreau să-i scot din subiectul lor. I-am întrebat dacă sunt localnici și le-am spus că aș vrea să aflu cât mai multe despre insulă, mai ales poveștile insulei.

Am avut noroc. Erau localnici și am aflat destul de multe de la ei într-un timp atât de scurt.

Insula avea atunci, după știința lor, nu mai mult de 2200 de locuitori permanenți. Turismul este important dar nu devenise, încă, una din cele mai importante ramuri ale economiei lor. Odată cu noul mileniu a crescut interesul turiștilor britanici și italieni pentru insulă. Mulți străini și-au cumpărat proprietăți aici și, spuneau ei că ar fi fost la momentul acela peste 200 de noi rezidenți. Prețurile caselor distruse de bombele celui de Al Doilea Război Mondial crescuseră cam de 10 ori. Un salt remarcabil în afluxul de turiști britanici, spuneau ei, l-a avut serialul ”De la Veneția la Istanbul”, în care celebrul Le Chef Rick Stein, aflat într-un periplu culinar prin Imperiul Roman și cel Bizantin, a gătit în bucătăria sa din casa pe care o deține pe insulă. După difuzarea de către producătorul BBC a serialului, acesta a stârnit și curiozitatea multor vedete de primă mărime și tăvălugul a pornit.

Symi, faleza

Ce povești frumoase am mai auzit

Insula a prosperat cel mai mult în epoca bureților și a industriei de ambarcațiunilor din lemn. Tinerii din Symi erau cei mai iscusiți și rezistenți scufundători care coborau în adâncuri, după bureți (până la 60 de metri), fără niciun echipament. Totuși mulți dintre ei au avut probleme de sănătate grave sau chiar și-au pierdut viețile.

Localnicii susțin că numele insulei vine de la nimfa Syme. Contrar celor susținute de Pliniu cel Bătrân conform căruia numele insulei ar veni de la scimmia care înseamnă maimuță. În sprijinul variantei lor, localnicii spun că nimfa a hărăzit ca pe Symi să fie cei mai frumoși bărbați și așa e. Ei, ce vreți, erau doi bărbați de pe Symi.

Am remarcat numărul mic al autoturismelor. Grecii au spus că mașina nu prea e necesară dar cine are nevoie are mașină. Pe insulă este o frumoasă trăsură pentru plimbări romantice dar și un trenuleț care face transportul de agrement pentru turiști. E condus  de unul dintre cei mai simpatici și veseli locuitori ai insulei care dădea, galant, toate informațiile necesare și spunea poveștile într-o engleză cu accent grecesc ce ridică imediat buna dispoziție.

În zilele noastre, scufundările în jurul insulei sunt interzise din cauza șantierului arheologic subacvatic ale templului lui Poseidon.

Din punct de vedere turistic, insula este preferată de cei ce doresc ceva liniște și relaxare. Amatorii de plajă și bălăceală au la dispoziție plajele Nos, Nimborio, Pedi, Koupi, Saint George, Marathounda, Toli sau Agia Marina. Plajele sunt mici și la multe dintre ele se ajunge doar pe mare.

O zi este, clar, prea puțin pentru Symi. Eu aș zice că onorabilul începe de la trei zile întregi și se oprește unde consideră fiecare.

Symi văzută din port

Symi, străduță

Symi, peștișorul încolțit (print screen google maps)

Symi, trăsura

Symi, pe străzi

Symi, intrarea în port

Symi, bărcuță de agrement

Symi, vedere de pe vas

Dornic de explorat insula Symi

Symi, mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie