Se deschid Piețele de Crăciun în toată lumea.
Cum a început?
Originea lor, strict ca piețe de Crăciun, așa cum am spus și în articole anterioare, este în Germania, la Dresda, în 1434. Numele a fost Striezelmarkt și vine de la Striezel, care este o prăjitură specifică zonei și acestei perioade a anului. E bine de notat că tocmai produsele locale și zonale au autenticitatea, originalitatea și asigură viabilitatea acestor piețe. Treabă verificată de câteva sute de ani de istorie.
Este adevărat că au mai fost alte piețe înainte de acest moment . Dar acestea sunt considerate a fi fost niște ”piețe de decembrie”, nefiind asociate cu spiritul Crăciunului, ulterior devenind piețe de Crăciun. Prima dintre ele a fost consemnată ca având loc la Viena, în 1298. Apoi la Munchen în 1310 sau la Bautzen în 1384. Erau piețe de o zi sau de scurtă durată. Erau organizate în piețele publice sau pe străduțe, de unde localnicii puteau să-și procure mai ușor carne și alte produse necesare pentru Crăciun.
Meșteșugarii au adus ornamentele lor pentru bradul de Crăciun, făcute din lemn, materiale textile și piele sau chiar sticlă și metal.
Da, vrem să fim în lumea poveștilor
Piețele de Crăciun, pe lângă locul de poveste de care, în mod special copiii, erau fascinați, au fost și locurile unde cetățenii găseau ceea ce le trebuia pentru Crăciun. Iar negustorii și meșteșugarii ajungeau mai ușor la clienți.
Mai multe nu are sens să repet. Mai multe amănunte despre istoria și semnificația Piețelor de Crăciun găsiți în articolele mele anterioare, din 2016, 2019 sau 2022.
Vreau doar să vă dau legătura (link-ul) către o pagină unde veți găsi ce piețe se vor deschide și când, în Europa.
De clasamente, așa cum știți, mă feresc pentru că subiectivismul meu nu este obligatoriu să coincidă cu al nimănui altcuiva. Aș putea spune, totuși, fără teamă, că cel mai vizitat de către români, în ultimii 30 de ani, este cel de la primăria din Viena.
Eu vă doresc să vizitați cât mai multe piețe de Crăciun și să vă distrați cât mai bine!