Adventul sau perioada premergătoare Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din an, o perioadă de liniște, este perioada poveștilor la gura sobei, a târgurilor și piețelor unde aromele de migdale prăjite, de mere coapte și scorțișoară, de vin fiert și turtă dulce se îmbrâncesc spre a ne invada primul nările și a ne stârni poftele.
În Europa locuită de popare germanice creștine, piețele de Crăciun își pierd începutul în negura vremii, și par mai degrabă a fi apărut de la facerea lumii.
Germania devine în această perioadă o adevărată lume de poveste, cea mai frumoasă lume a Crăciunului, cu cele mai multe piețe de Crăciun. Basmele lor au tot ce poate fascina omul, de la copilărie până la senectute, făcându-i pe toți copii, încântându-i cu luminile multicolore, cu strălucirea ornamentelor pentru bradul de Crăciun, cu călușei și carusele, cu măiestria cofetarilor frământată în dulciurile de cele mai felurite forme, cu merele îmbrăcate în caramel, cu jucăriile la care nu va înceta nimeni să viseze, cu toate fețele împodobite cu zâmbete și priviri fericite.
E imposibil de ales cea mai frumoasă Piață de Crăciun! Aparent toate sunt la fel dar fiecare este ea însăși și de neregăsit.
După istoriile scrise Viena este gazda primei piețe de Crăciun, la 1294, apoi Munchen 1310, Frankfurt 1393, Dresda 1434 și lista continuă.
Cele mai cunoscute denumiri sub care sunt cunoscute sunt Weihnachtmarkt, cu cea mai importantă la Viena, Christkindlesmarkt la Nurenberg, Reiterlesmarkt la Rothenburg ob der Tauber și Striezelmarkt la Dresda.
În multe orașe se organizează Piață de Crăciun în mai multe locuri, fiecare fiind diferită de celelalte.
Sunt piețe de Crăciun dedicate artiștilor plastici care își expun operele lucrate spre vânzare, sunt piețe care reunesc maeștrii dulciurilor decorative pentru pom și multe altele.
La Viena sunt Piețe de Crăciun în 14-15 locuri, la Stuttgart în 7-8, Berlin peste 60 și așa mai departe.
Au un farmec aparte și piețele organizate în localități mai mici.
Un loc special îl ocupă Piața de Crăciun de la Rothenburg ob der Tauber, supranumit satul Crăciunului. Aici sunt cei mai mulți manufacturieri de jucării, ornamente de pom și obiecte decorative din lemn. Rotemburgul are expoziții și magazine care vând permanent astfel de obiecte dedicate marii sărbători a nașterii lui Iisus. Toate acestea împletite cu arhitectura specifică cetăților medievale te fac să te simți teleportat în lumea cavalerilor gata să se sfădească pentru domnițele frumoase cărora să le dăruiască fascinantele lucrări expuse peste tot.
Piețele de Crăciun cele mai vizitate de turiști români sunt cele de la Vienna, Nurenberg, Praga, Munchen, Bratislava, Budapesta și, binențeles, Sibiu.
Ce trebuie remarcat la aceste piețe este prezența majoritară a ornamentelor, jucăriilor și altor posibile cadouri lucrate manual, din lemn, sticlă, ceramică, materiale textile, etc. E ceva mai puțin plastic și lucru pe bandă.
Piețele de Crăciun sunt aparte, sunt frumoasele povești de iarnă pe care trebuie să le vedem, sunt poveștile care ne integrează în ele și ne fac să trăim și să retrăim copilăria inocentă ca albul zăpezii, ne fac să fim mai buni, să ne dorim să dăruim. Mici circuite care să vă ducă în mai multe piețe, în mai multe orașe, înseamnă mai multe povești, mai multă bucurie, iar dacă aveți norocul să și ningă, poveștile vor fi de necrezut.
Începând de astăzi sunt decshise toate și puține vor mai rămâne deschise după Ajun, așa că e bine să vă grăbiți.