fbpx

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber este unul dintre cele mai frumoase diamante ale coroanei turismului german. Este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Germania în Statele Unite ale Americii și Japonia. 

Scurt istoric

         Perioada de început și Evul Mediu

Se presupune că așezarea a fost fondată de celți, în timpul expansiunii lor din 275 î.Hr. Castelul este construit la 1070, pe vârful muntelui, deasupra râului Tauber. De aici își trage numele care înseamnă ”Cetatea Roșie de deasupra Tauberului”. În 1274, Împăratul Rudolf de Habsburg îi conferă statut de oraș liber imperial. Acest lucru a determinat o dezvoltare rapidă, astfel că la 1336 era unul dintre cele mai mari 20 de orașe din Sfântul Imperiu Roman. Lucrurile au mers bine până la Războiul de 30 de ani. În 1631 a fost ocupat de contele Tilly, după un asediu scurt și cu pagube minime pentru conte. Trupele lui Tilly s-au retras în primăvară dar au lăsat în urmă un oraș lipsit de resurse, aproape gol. În 1864 a fost afectat și de ciuma bubonică iar dezvoltarea lui a stagnat până la 1803, cînd a fost inclus în Franconia, Bavaria.

Rothenburg
         Începuturile turismului

În 1877, unul dintre cei mai cunoscuți peisagiști germani, Eugen Bracht a făcut o vizită de doar două zile aici și a fost foarte plăcut impresionat. Au urmat Carl Spitzweg, Hans Thoma și alți artiști care au venit și au ilustrat frumosul burg în operele lor iar asta a făcut să apară primii turiști. S-au luat măsuri pentru a preveni schimbările majore în oraș și a nu-i strica frumusețile și farmecul.

Rothenburg 2
         Al Doilea Război Mondial

În perioada nazistă, orașul a fost folosit ca simbol al ”Orașului de origine” german. În 1945, armata germană a dislocat trupe aici pentru apăra orașul care, pe 31 martie a fost atacat de aliați. Sub bombardamentele din ziua aceea au căzut 6 clădiri administrative, peste 300 de case și 610 metri de zid cu 9 turnuri. Din fericire, John J. McCloy, omul numărul 2 în comandamentul de război al USA, știind de frumuseșea Rothenburgului a ordonat să nu se mai bombardeze acest oraș pentru preluarea lui. A fost trimisă o delegație de negociere care a convins trupele germane să predea orașul sprea a fi salvat, contrar ordinelor primite de la Hitler.

Rothenburg
         Reconstrucția

Războiul a distrus cam 40% din oraș și 30% din orașul medieval. Reconstrucția zidului și a clădirii primăriei s-a făcut respectând întocmai planurile lor. Alte clădiri au fost refăcute cu respectarea stilului dar lăsând să se vadă că nu mai sunt cele vechi. Pentru reconstruire și restaurare s-au primit donații din întreaga lume și, în porțiunea de zid restaurată, se pot vedea cărămizi comemorative cu numele donatorilor.

Rothenburg by night
         Ce este acum

Astăzi orașul este unul dintre cele mai vizitate din Germania. Este capitala mondială a Crăciunului sau Satul Crăciunului sau satul unde este Crăciun în fiecare zi. Aici sunt numeroase ateliere de ornamente pentru pomul de Crăciun și, în mod evident, multe magazine care să le valorifice munca. Este, după opinia multor vizitatori, cel mai romantic de pe Romantische Strasse. Orașul a impresionat în continuare mari artiști și regizori care l-au folosit în operele lor. Lui Walt Disney i-a inspirit satul din Pinocchio. A fost ”Vulgarian Town” din Chitty Chitty Bang Bang, și tot aici s-au turnat scene din Harry Potter și Religiile Morții, partea I și partea a II-a. A inspirit și seria de animație japoneză, A Little Snow Fairy Sugar. Lista ar putea continua.

Rothenburg – Primăria

         Bine de știut

La Rothenburg ob der Tauber e bine să:

  • Gustăm ”bulgării de zăpadă” prăjitura tradițională. Este o biluță de aluat prăjit și tăvălit apoi prin zahăr pudră (acestea sunt originalele).
  • Facem turul turnurilor. Nu sunt decât 42, dar doar 39 de-a lungul zidului. Trei sunt în oraș.
  • Vizităm Muzeul Crăciunului unde vom afla multe secrete ale acestei sărbători și vom pleca lămuriți asupra laturii tradiționale și asupra a ceea ce a adus comerțul și reclama. 
  • Facem Rondul de Noapte cu Paznicul Cetății. 
Rothenburg – vitrină magazin de ornamente de Crăciun
Rothenburg – Orașul Crăciunului
Rothenburg – Rondul de Noapte

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea. Speranțele Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare,

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie