Pământul, gazda noastră generoasă, ar fi trebuit să fie lucrul pe care să îl respectăm cel mai mult.
O lungă perioadă de timp chiar așa a fost. Dar omul a început să aibă nevoi, dorințe, a început să evolueze și să-și facă unelte și arme din ce în ce mai bune, mai rezistente și mai durabile. Au apărut epocile metalelor: a bronzului, apoi a fierului și, deci, a apărut mineritul, prima relație nepotrivită între om și natură.
Industrializarea a făcut răni adânci și felurite, a schimbat relieful, a modificat cursuri de ape, a măcinat munți, a mutat țărmuri, a pus bariere de netrecut în drumul de migrație a animalelor, a schimbat în rău calitatea apelor și a aerului.
Oamenii au înțeles că au grăbit dispariția a multor specii ale faunei și florei și au înființat parcuri naționale, naturale și chiar arii strict protejate, în interiorul cărora natura trebuie să fie singura care impune legi.
Parcul Național Pădurea Bavareză
Germania a înfiintat primul parc național în 1970, în estul Bavariei, la Granița cu Cehoslovacia de atunci, Pădurea Bavareză. Astăzi are peste 45 de parcuri naturale, 16 parcuri naționale și 15 arii protejate.
În parcurile naturale și naționale este permis accesul turiștilor, cu respectarea reguluilor de protejare a speciilor.
Fiecare dintre aceste parcuri are specificul său și oferă, pe lângă sălbăticia naturală redobândită, și diverse activități de relaxare și sportive.
Pădurea Bavareză oferă peste 300 de km de trasee marcate și chiar tematice, peste 200 km de de piste naturale pentru biciclete sau mountain bike si cca. 80 km de pârtii pentru schi fond. Dar asta nu e tot. Parcul este un paradis in sălbăticie, în care omul este doar un spectator în trecere, natura facând totul. Aici, pe langă numeroase specii rare de plante, și-au găsit salvarea specii de animale specifice zonei, ca ursul brun, râsul, cocoșul de mesteacăn, pisica sălbatică, vidra, ierunca, huhurezul și multe altele. Și dacă tot a venit vorba de urși, vizitatorii cei mai norocoși se pot bucura fotografiindu-l pe Max, cel mai celebru mormăitor al parcului.
Izvoarele, pâraiele, râurile, lacul glaciar Rachelsee – dar mai ales Dunărea -fac bazinul hidrografic al parcului.
Împreună cu Parcul Național Padurea Bohemiei, formează cea mai mare pădure transfrontalieră protejată din Europa Centrală.
Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V./Andreas Hub
Parcul Național Berchtesgaden
Tot în Bavaria se află Parcul Național Berchtesgaden. Pe lângă spectacolul alpin, efortul drumeților este răsplătit de siluetele inconfundabile ale ibecșilor, de sfioșenia marmotelor (care nu învelesc ciocolată în staniol). Cercurile acvilelor de munte înnobileaza seninul cerului bavarez și ne trimit gândul la cavaleri și la casele nobiliare ce-și puneau acestă maiestuoasă pasăre pe blazoane și pe steagurile de luptă.
Foto: www.berchtesgadener-land.com
Parcul s-a dezvoltat pe etape, începutul fiind la 1910, cand a fost delimitată o arie de conservare a naturii de 8600 de hectare. Ca parc național a fost deschis in 1970, iar din 1990 a intrat in patrimoniul universal natural UNESCO. Astăzi are 210 kmp și este foarte căutat de turiști, care găsesc aici locul ideal pentru drumeții, relaxare în sălbăticie și peisaje deosebite. Vacanțele care combină Munchen cu Berchtesgaden și Salzburg vă vor încânta la maxim și nu numai le veți recomanda tuturor, dar vă veți gândi să reveniți aici.
Foto: Nationalpark Berchtesgaden
Parcul Național Pădurea Neagră
Un alt parc național, cu un nume mai rezonant pentru români, este Parcul Național Pădurea Neagră – care ne duce cu gândul la izvorul Dunării – dar acesta nu se află în perimetru. Parcul se bazează pe o arie protejată de mai bine de 100 de ani, care a tot fost extinsă, fiind astăzi cel mai mare parc național din Germania. Cu ajutorul rangerilor veți afla multe taine ale pădurii seculare și ale diverselor ei habitate.
Foto: Charly Ebel
Marea Wadden
O foarte interesantă zonă care gazduiește numai pe teritoriul Germaniei 3 parcuri naționale cu arii strict protejate este țărmul Mării Wadden, situată între continent și arhipelagul Wadden- șiragul de mărgele al Mării Nordului. Insulele sunt deținute de Olanda, Germania și Danemarca. Toate sunt arii protejate și lupta între protejarea naturii și profiturile obținute din navigație și exploatarea gazelor este destul de aprigă.
Foto: imago/NBL Bildarchiv
Un peisagist important în zonă este refluxul, care alătură dunelor și spectacolului chirelor de mare și rândunicilor polare mlaștinile și plaurii care atrag păsăretul. Pe lângă punerea în scenă a naturii, zona oferă posibilități de a sta la plajă, înot în apele uneori prea răcoroase sau, pur și simplu, plimbări în aerul salin.
Foto: Günther Helm
Parcul Național Pomenaria Boddenlandschaft
Mergând spre est, la țămul Balticii, găsim Parcul Național Pomenaria Boddenlandscaft, care oferă o împletire spectaculoasă a peisjului costier cu zone împădurite, dar cele mai de preț clipe le oferă toamna, când îi vin cei mai importanți oaspeți: cocorii, care au aici cel mai mare loc de iernat din Europa.
Foto: unknown
Parcul Național Jasmund
Tot la malul Balticii este Parcul Național Jasmund, care completează tabloul naturii sălbatice cu o tușă de adrenalină dată de țărmul stancos și aproape vertical care atinge 117 m înălțime. Albul calcarului și albastrul mării sunt o mângâiere catifelată pentru retina privitorilor. Pădurile seculare de fag din acest parc sunt incluse în patrimoniul mondial natural UNESCO și datează de peste 700 de ani.
Foto: DZT (Joachim Messerschmidt)
Parcul Național Saxon Switzerland
Dacă sunteți în zona Dresda și vreti ceva deosebit, mergeți în Parcul Național Saxon Switzerland. Peisajul său este unic în lume și, dacă aici este celebrul ”Drumul Pictorilor”, un traseu de 112 km, vă imaginați că e bine să vă pregătiți de un spectacol rarisim care a fost ales ca decor de mulți regizori de film.
Foto: Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V. (Philipp Zieger)
Aici este locul de naștere al climbing-ului. La Rathen, formațiunile carstice din gresie sunt folosite ca decor al celui mai frumos amfiteatru natural din Europa, pe a căriu scenă s-au auzit cele mai renumite opere. O plimbare cu bătrânul vapor cu zbaturi pe Elba vă oferă clipe greu de egalat.
Pe lângă orașele cetăți, unde te aștepți la o întâlnire cu cavaleri neînfricați, pe lăngă palatele cu grădini minunate în care tot speri să vezi o prințesă, pe lângă muzeele cu automobile spectaculoase, pe lăngă rumoarea necontenită a orașelor, parcurile naționale vă pun întreaga natura dintre cer și pamânt la picioare.