fbpx

Ziua Națională a Bulgariei

Ziua Națională a Bulgariei

Ziua Națională a Bulgariei este sărbătorită pe 3 martie. Pentru că la 3 martie 1878 a fost semnat Tratatul de la San Stefano care prevedea înființarea unui stat bulgar. Acesta prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Marile Puteri occidentale s-au temut ca în Balcani să fie un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei și au semnat un nou tratat, la Berlin, care a stabilit un teritoriu mai mic și cu capitala la Veliko Tarnovo.

Istoria Bulgariei este veche. Printre cele mai vechi din Europa.

Astăzi, țara de la sud de Dunăre se mândrește cu un litoral cu stațiuni ce atrag turiști din tot spațiul balcanic dar și din Israel, Germania, Regatul Unit și Țările Nordice. Cu stațiuni de schi din ce în ce mai renumite, Bansko fiind gazdă de etapă de Cupă Mondială. Și multe, multe alte atracții turistice.

Eu recomand orașele Ruse, Veliko Tarnovo, Lovech, Varna, Burgas și, preferatul meu, Plovdiv. Recomand cascada Krushuna, peșterile Devetashka și Prohodna, Pădurea de Piatră de lângă Varna și aș mai putea continua.

La mulți ani, Bulgaria!

Ziua Nationala a Bulgariei, Nesebar

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

2 Comments

  1. Stelian spune:

    N-o trece la si altele. Bulgaria pentru noi cei din zona de sud a fost o oaza de lumina. Din 82 si pina in 89 la ei am vazut CM de fotbal. Zasada, faulira… la tv bulgara am invatat. Leca nosci deta, Studio X simbata seara. Am reusit sa vedem bulgarii la Cimpina si asa am vazut la o colega CM din 86. Iar discurile cu muzica din vest bulgaresti erau destul de pretuite.

    • Florentin spune:

      Da! Discurile erau marfă de contrabandă. La postul lor Național de Radio, (Horizont) dădeau muzică în ton cu occidentul. Și cum fac investițiile în infrastructură mai cu cap decât noi. Și înainte, șoselele naționale ale lor căutau să ocolească localitățile. Cu toate astea, în România sunt considerați inferior cultural nouă. Că așa suntem noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie