fbpx

Nesebar

Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din Europa. Cel mai vechi, Plovdiv, este tot în Bulgaria.

Antichitate

A fost întemeiat acum mai bine de trei mii de ani de către traci și s-a numit, inițial, Melsambria, nume pe care este posibil să și-l fi luat de la întemeietorul său, Melsas (”orașul lui Melsas”). Acest nume i-a fost dat de grecii dorieni, când l-au colonizat, în anul 510 Î.Hr. I s-a mai zis și Mesambria. Orașul s-a dezvoltat destul de repede, grație ieșirii sale la mare. În secolul V Î.Hr. orașul a început să bată monedă. De bronz și argint.

La vremea aceea orașul rivaliza cu Apollonia Pontica, Sozopolul de astăzi. A rămas singura colonie doriană de pe coasta Mării Negre, celelalte, printre care și cele de pe teritoriul României, Histria, Tomis și Callatis fiind ioniene.

În anul 71 Î. Hr. orașul a fost cucerit de romani dar dreptul de a bate monedă și alte privilegii le-a păstrat. Asta a fost lucru mare pentru oraș.

Epoca Medievală

Orașul s-a dezvoltat și a devenit, în secolul V d. Hr. Una dintre cele mai importante fortărețe din Imperiul Roman. Era aprig disputată între bizantini și bulgari. În 812, a fost cucerită și alipită Primului Imperiu Bulgar condus de Khan Krum. În 864 a fost retrocedată bizantinilor de către Knyaz Boris și a fost recucerită de fiul său, Simeon cel Mare și inclusă în ceea ce este cunoscut ca Al Doilea Imperiu Bulgar. În 1366 a fost cucerit de cruciații conduși de contele de Savoia. Numele bulgăresc de Nesebar sau Mesebar a apărut în secolul XI.

Perioada otomană

În 1453 insula a fost cucerită de otomani. Perioada ocupației otomane a fost o lugă perioadă de declin. La începutul secolului XIX, mulți locuitori au aderat la Filiki Eteria, Organizația Pan  Ortodoxă din Grecia. În 1821, mulți tineri de aici au mers să lupte sub comanda lui Alexandros Ypsilantis pentru independența Greciei.

  Istoria modernă

După recăpătarea independenței de către Bulgaria, în 1878, Nesebar a trecut sub administrarea Rumeliei de Est, o provincie otomană autonomă care s-a unit cu Bulgaria șapte ani mai târziu. Sfârșitul secolului XIX îl găsește ca un sat de pescari și vinificatori greci (89% din cei 1900 de locuitori erau greci). A urmat un nou declin, populația a plecat să caute un trai mai bun și ajunsese un aproape gol. După 1925 au început restaurările clădirilor istorice și construirea unei stațiuni balneare unde astăzi e orașul nou.

Deși în îndelungata sa istorie, Nesebar a pierdut o treime din teritoriu care se află astăzi sub apele Mării Negre, se poate spune că nu a fost total lipsit de noroc. Ba dimpotrivă. Venirea comuniștilor la putere putea să-l transforme într-un oraș gri și posomorât cum vedem la tot pasul în țările unde au guvernat aceștia. Cineva s-a îndrăgostit de Nesebar și în 1956, guvernul de la Sofia l-a declarat Rezervație Arhitecturală și Arheologică și ne putem și noi bucura de el astăzi. Din 1983 este inclus în Patrimoniul Cultural Universal. Asta l-a salvat de ”dezvoltarea modernă” de după căderea comunismului.

Stațiunea turistică Nesebar

Insula abundă de terase și restaurante cu bucătării locale, pescărești, grecești și internaționale. Practic găsești tot ce vrei.  Sunt și câteva hoteluri dar aici este interesant să te plimbi, să stai la terase, să intri în atmosfera bizantină. Insula are două plaje mici. În partea nouă a orașului, pe continent, sunt o mulțime de hoteluri de toate categoriile, unele deținute de cele mai mari și importante lanțuri din lume. Serviciile de calitate atrag oaspeți din întreaga lume dar în special din Europa.  Plajele sunt mari, cu nisip fin și intrare lină în apă. Nu lipsește nimic din lista celor mai la modă sporturi și distracții nautice și de plajă. Cei care preferă cazarea cu self catering găsesc hoteluri de apartamente dotate cu tot ce e necesar și magazine unde găsești cele necesare acestui tip de turism. Măsurile pentru reducerea riscului de contaminare cu covid-19 sunt clare și toți cei care vor să intre în restaurante sau hoteluri trebuie să le respecte. Peste tot sunt dispozitive de dezinfectarea mâinilor. Să sperăm că la anul totul va fi mai bine și se va călători mai mult.

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea. Speranțele Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare,

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie