fbpx

Nesebar

Nesebar este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din Europa. Cel mai vechi, Plovdiv, este tot în Bulgaria.

Antichitate

A fost întemeiat acum mai bine de trei mii de ani de către traci și s-a numit, inițial, Melsambria, nume pe care este posibil să și-l fi luat de la întemeietorul său, Melsas (”orașul lui Melsas”). Acest nume i-a fost dat de grecii dorieni, când l-au colonizat, în anul 510 Î.Hr. I s-a mai zis și Mesambria. Orașul s-a dezvoltat destul de repede, grație ieșirii sale la mare. În secolul V Î.Hr. orașul a început să bată monedă. De bronz și argint.

La vremea aceea orașul rivaliza cu Apollonia Pontica, Sozopolul de astăzi. A rămas singura colonie doriană de pe coasta Mării Negre, celelalte, printre care și cele de pe teritoriul României, Histria, Tomis și Callatis fiind ioniene.

În anul 71 Î. Hr. orașul a fost cucerit de romani dar dreptul de a bate monedă și alte privilegii le-a păstrat. Asta a fost lucru mare pentru oraș.

Epoca Medievală

Orașul s-a dezvoltat și a devenit, în secolul V d. Hr. Una dintre cele mai importante fortărețe din Imperiul Roman. Era aprig disputată între bizantini și bulgari. În 812, a fost cucerită și alipită Primului Imperiu Bulgar condus de Khan Krum. În 864 a fost retrocedată bizantinilor de către Knyaz Boris și a fost recucerită de fiul său, Simeon cel Mare și inclusă în ceea ce este cunoscut ca Al Doilea Imperiu Bulgar. În 1366 a fost cucerit de cruciații conduși de contele de Savoia. Numele bulgăresc de Nesebar sau Mesebar a apărut în secolul XI.

Perioada otomană

În 1453 insula a fost cucerită de otomani. Perioada ocupației otomane a fost o lugă perioadă de declin. La începutul secolului XIX, mulți locuitori au aderat la Filiki Eteria, Organizația Pan  Ortodoxă din Grecia. În 1821, mulți tineri de aici au mers să lupte sub comanda lui Alexandros Ypsilantis pentru independența Greciei.

  Istoria modernă

După recăpătarea independenței de către Bulgaria, în 1878, Nesebar a trecut sub administrarea Rumeliei de Est, o provincie otomană autonomă care s-a unit cu Bulgaria șapte ani mai târziu. Sfârșitul secolului XIX îl găsește ca un sat de pescari și vinificatori greci (89% din cei 1900 de locuitori erau greci). A urmat un nou declin, populația a plecat să caute un trai mai bun și ajunsese un aproape gol. După 1925 au început restaurările clădirilor istorice și construirea unei stațiuni balneare unde astăzi e orașul nou.

Deși în îndelungata sa istorie, Nesebar a pierdut o treime din teritoriu care se află astăzi sub apele Mării Negre, se poate spune că nu a fost total lipsit de noroc. Ba dimpotrivă. Venirea comuniștilor la putere putea să-l transforme într-un oraș gri și posomorât cum vedem la tot pasul în țările unde au guvernat aceștia. Cineva s-a îndrăgostit de Nesebar și în 1956, guvernul de la Sofia l-a declarat Rezervație Arhitecturală și Arheologică și ne putem și noi bucura de el astăzi. Din 1983 este inclus în Patrimoniul Cultural Universal. Asta l-a salvat de ”dezvoltarea modernă” de după căderea comunismului.

Stațiunea turistică Nesebar

Insula abundă de terase și restaurante cu bucătării locale, pescărești, grecești și internaționale. Practic găsești tot ce vrei.  Sunt și câteva hoteluri dar aici este interesant să te plimbi, să stai la terase, să intri în atmosfera bizantină. Insula are două plaje mici. În partea nouă a orașului, pe continent, sunt o mulțime de hoteluri de toate categoriile, unele deținute de cele mai mari și importante lanțuri din lume. Serviciile de calitate atrag oaspeți din întreaga lume dar în special din Europa.  Plajele sunt mari, cu nisip fin și intrare lină în apă. Nu lipsește nimic din lista celor mai la modă sporturi și distracții nautice și de plajă. Cei care preferă cazarea cu self catering găsesc hoteluri de apartamente dotate cu tot ce e necesar și magazine unde găsești cele necesare acestui tip de turism. Măsurile pentru reducerea riscului de contaminare cu covid-19 sunt clare și toți cei care vor să intre în restaurante sau hoteluri trebuie să le respecte. Peste tot sunt dispozitive de dezinfectarea mâinilor. Să sperăm că la anul totul va fi mai bine și se va călători mai mult.

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This