fbpx

Zimnicea, orașul meu natal

Zimnicea, orașul meu natal

Am fost ieri într-o vizită la Zimnicea, orașul meu natal. Merg aici cu o oarecare frecvență. Ieri m-am uitat îndelung la el, n-am mai mers după amintirile tinereții mele. Mai trist decât ieri nu am văzut niciodată acest mic orășel dunărean.

Gara, cândva poarta principală a orașului se năruie sub privirile neputincioase ale localnicilor și sub cele indiferente ale celor ce sunt plătiți să nu lase să se-ntâmple asta. Acoperișul nu o mai apără bine nici de razele soarelui iar ploaia trece cum vrea ea. Probabil că la prima ninsoare se va prabuși. Păcat!

Gara Zimnicea

Căldura din apropierea prânzului unei duminici de început de august părea să țină oamenii în case. Portul era pustiu. Dunărea, foarte scăzută, legăna molcom cele câteva ambarcațiuni ancorate la malul nostru.

Am pornit pe străzile din centru și mi-au dat lacrimile. Arată a oraș părăsit. Magazinul general, Donaris, nu-și găsește utilitate, unele dintre proverbialele blocuri neterminate au luat în gazdă autoturisme, Casa de Cultură are lacăte mari pe uși, menite parcă să oprească cultura să scape pe străzi, clădiri din proprietatea administrației așteaptă triste să le întindă cineva o mână de ajutor.

Casa de Cultura Zimnicea

Intrarile in bătrânul parc sunt neschimbate (cea dinspre oraș alterată de o pancartă care subliniază că, totuți, orașul are o primărie). În mijlocul parcului, statuia eroului necunoscut, celebrul ”Tudorică” pare că se întreabă pentru ce s-a jertfit el și camarazii săi?

Intrarea in parc

Dar am văzut foarte multe locuri de joacă pentru copii. Asta m-a dus cu gândul că Zimnicea este un oraș prosper, cu multe familii tinere care au copii cărora le clădesc, aici, un viitor care să se împletească cu cel al orașului.

Loc de joacă
Alt loc de joacă

Ironia este că singurele locuri în care mai pulsa viața erau cârciumile. Toate. Nefiresc de populate pentru ceea ce a arătat până la ele orașul.

La o bere, să animăm orașul

Lipsa investitorilor serioși face ca orașul și populația sa, atâta cât mai este, să sufere crunt. Oraș riveran Dunării să meargă, parcă, înapoi, este de neacceptat.

Zimnicea arată ca o casă care și-a tras obloanele.

Orașul cu obloanele trase

Cu toate astea, administrația ține steagul sus și se laudă cu lucruri neînsemnate și care greu ies în evidență. Tocmai cei păstoriți de acestă administrație NU merită, dar acceptă. De ce oare, nu-mi pot explica.

Fara cuvinte

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

1 Comment

  1. Stelian spune:

    La marginea dinspre est a orasului, pe calea ferata eu am vazut scris 1893.
    Gara Zimnicea ca si multe alte gari romanesti poarta pecetea Regelui Carol I.
    Acum 4 ani cind am fost acolo, am facut un tur prin oras, prin vechiul centru cu un bun prieten. Dezastrul era total.
    Mai tii minte cind eram liceeni ce piese de teatru am vazut acolo? Ce actori? Ce spectacole de muzica? Ce solisti? Acolo, in Casa aia de cultura cu lacat acum. Dar cinema-ul cu cele doua sali?
    Pe strada unde am stat, intre cele doua intersectii daca nu sunt parasite, in case mai stau numai cei de peste 70 de ani, citi au mai ramas. Sunt doua familii de „tineri”. Tineri mai mari ca noi, deci pe la 60 de ani. Acolo, in zona unde stau ai tai nu e la fel?
    Nu stiu ce circiumi ai vazut tu, dar din ce-mi amintesc, „Rezematul” din vremea tineretii noastre de la Basarab era de macar 3 stele.
    Crezi ca alte localitai arata mai bine?
    Cel putin in sud Romania e un arhipelag de localitati, unde de la o localitate la alta se circula cu carutele sau bicicleta. Transport in comun nu exista.
    Acum am inteles nici cursa pina la Bucuresti nu mai e. Vii din bucati, prin Alexandria cu ceva pauze si cu durata mai mare decit faceam noi cu trenul prin Rosiori.
    Am vazut de curind niste poze (pe net) din Herculane. Mi s-a facut rau la propriu, dupa primele 2 sau 3. Pentru urmatoarele mi-a trebuit o pauza de citeva minute si tot numai 2-3 am vazut si iar pauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie