fbpx

Zimnicea, orașul meu natal

Zimnicea, orașul meu natal

Am fost ieri într-o vizită la Zimnicea, orașul meu natal. Merg aici cu o oarecare frecvență. Ieri m-am uitat îndelung la el, n-am mai mers după amintirile tinereții mele. Mai trist decât ieri nu am văzut niciodată acest mic orășel dunărean.

Gara, cândva poarta principală a orașului se năruie sub privirile neputincioase ale localnicilor și sub cele indiferente ale celor ce sunt plătiți să nu lase să se-ntâmple asta. Acoperișul nu o mai apără bine nici de razele soarelui iar ploaia trece cum vrea ea. Probabil că la prima ninsoare se va prabuși. Păcat!

Gara Zimnicea

Căldura din apropierea prânzului unei duminici de început de august părea să țină oamenii în case. Portul era pustiu. Dunărea, foarte scăzută, legăna molcom cele câteva ambarcațiuni ancorate la malul nostru.

Am pornit pe străzile din centru și mi-au dat lacrimile. Arată a oraș părăsit. Magazinul general, Donaris, nu-și găsește utilitate, unele dintre proverbialele blocuri neterminate au luat în gazdă autoturisme, Casa de Cultură are lacăte mari pe uși, menite parcă să oprească cultura să scape pe străzi, clădiri din proprietatea administrației așteaptă triste să le întindă cineva o mână de ajutor.

Casa de Cultura Zimnicea

Intrarile in bătrânul parc sunt neschimbate (cea dinspre oraș alterată de o pancartă care subliniază că, totuți, orașul are o primărie). În mijlocul parcului, statuia eroului necunoscut, celebrul ”Tudorică” pare că se întreabă pentru ce s-a jertfit el și camarazii săi?

Intrarea in parc

Dar am văzut foarte multe locuri de joacă pentru copii. Asta m-a dus cu gândul că Zimnicea este un oraș prosper, cu multe familii tinere care au copii cărora le clădesc, aici, un viitor care să se împletească cu cel al orașului.

Loc de joacă
Alt loc de joacă

Ironia este că singurele locuri în care mai pulsa viața erau cârciumile. Toate. Nefiresc de populate pentru ceea ce a arătat până la ele orașul.

La o bere, să animăm orașul

Lipsa investitorilor serioși face ca orașul și populația sa, atâta cât mai este, să sufere crunt. Oraș riveran Dunării să meargă, parcă, înapoi, este de neacceptat.

Zimnicea arată ca o casă care și-a tras obloanele.

Orașul cu obloanele trase

Cu toate astea, administrația ține steagul sus și se laudă cu lucruri neînsemnate și care greu ies în evidență. Tocmai cei păstoriți de acestă administrație NU merită, dar acceptă. De ce oare, nu-mi pot explica.

Fara cuvinte

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

1 Comment

  1. Stelian spune:

    La marginea dinspre est a orasului, pe calea ferata eu am vazut scris 1893.
    Gara Zimnicea ca si multe alte gari romanesti poarta pecetea Regelui Carol I.
    Acum 4 ani cind am fost acolo, am facut un tur prin oras, prin vechiul centru cu un bun prieten. Dezastrul era total.
    Mai tii minte cind eram liceeni ce piese de teatru am vazut acolo? Ce actori? Ce spectacole de muzica? Ce solisti? Acolo, in Casa aia de cultura cu lacat acum. Dar cinema-ul cu cele doua sali?
    Pe strada unde am stat, intre cele doua intersectii daca nu sunt parasite, in case mai stau numai cei de peste 70 de ani, citi au mai ramas. Sunt doua familii de „tineri”. Tineri mai mari ca noi, deci pe la 60 de ani. Acolo, in zona unde stau ai tai nu e la fel?
    Nu stiu ce circiumi ai vazut tu, dar din ce-mi amintesc, „Rezematul” din vremea tineretii noastre de la Basarab era de macar 3 stele.
    Crezi ca alte localitai arata mai bine?
    Cel putin in sud Romania e un arhipelag de localitati, unde de la o localitate la alta se circula cu carutele sau bicicleta. Transport in comun nu exista.
    Acum am inteles nici cursa pina la Bucuresti nu mai e. Vii din bucati, prin Alexandria cu ceva pauze si cu durata mai mare decit faceam noi cu trenul prin Rosiori.
    Am vazut de curind niste poze (pe net) din Herculane. Mi s-a facut rau la propriu, dupa primele 2 sau 3. Pentru urmatoarele mi-a trebuit o pauza de citeva minute si tot numai 2-3 am vazut si iar pauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie