Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni.
Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”.
Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu peisajele mirifice din Taormina.
Puține orașe se pot mândri că au găzduit atâtea celebrități de prim rang precum Taormina. Din lunga listă îi voi aminti pe Alexandre Dumas, Anatole France, Guy de Maupassant, Oscar Wilde, Gustav Klimt, Richard Wagner, Gregory Peck, Elisabeth Taylor, Marcello Mastroianni, Greta Garbo sau Marlene Dietrich.
Hai să vedem motivele!
Taormina are o istorie străveche și toate culturile care au trecut pe aici au lăsat o zestre.
A fost fondată înaintea primei colonii întemeiate în Sicilia de greci, Magna Grecia, în 734 î. Hr. Așezarea pe o stâncă abruptă, la 250 de metri deasupra mării dă și mai mult farmec localității. Castelul arabo-normand, Castello di Taormina, construit pe vârful stâncii Monte Tauro, la 150 de metri deasupra orașului este un obiectiv ce nu trebuie ratat. Chiar dacă efortul de a urca scările ce încep de la micuța biserică, Madonna della Rocca nu e unul foarte mic. Castelul oferă, pe lângă frumoasa călătorie prin istoria locului, două grote cu poveștile lor și multe puncte belvedere. Străduțele sunt întortocheate ca spaghetele și trebuie să fiți atenți la indicatoare pentru a ajunge la scările spre castel. Madonna della Rocca nu e pe strada principală.
Plajele Taorminei
Taormina este căutată și pentru plajele sale. Cele mai renumite sunt Isola Bella, Mazzaro și La Dolce Vita. La ele se poate ajunge cu mașina de oriunde sau, pentru cei ce au cazare în Taormina, cu telecabina. La telecabină se ajunge pentru cei ce merg pe Corso Umberto, făcând dreapta, pe strada Provinciale, după Porta Messina. De la telecabină, alegeți pe ce plajă vreți că nu aveți mult de mers.
La plimbare prin oraș
De la Porta Catania, mergând pe pitoreasca străduță Corso Umberto, la fiecare pas veți avea un motiv de a vă exclama încântarea. Piața Domului, Domul și Fântâna Quatro Fontane sunt primele obiective pomenite de toți cei care au trecut prin Taormina. Mai departe frumusețile arhitectonice și îngustele scări spre intrarea în case, pline de flori, abia vor face față magazinelor tuturor brandurilor importante care vor vrea să vă ademenească.
Pe la jumătatea distanței dintre Porta Catania și Porta Messina, după ce trecem prin Poarta de mijloc (Turnul cu Ceas) și pe lângă biserica San Giuseppe ajungem în Piața IX Aprilie. Inițial s-a numit Piazza Sant’ Agostino, de la biserica de aici. La 9 aprilie 1860, în biserică s-a împrăștiat vestea că Giuseppe Garibaldi a debarcat la Masala pentru a elibera Sicilia de stăpânirea bourbonă. Debarcarea a avut loc pe 9 mai, dar localnicii au numit-o Piazza IX Aprilie după data zvonului. Aceasta este cea mai frumoasă piață din Taormina și oferă și o panoramă superbă spre Golful Naxos și spre Muntele Etna.
De la greci, de la romani
Teatrul Antic este cel mai dorit obiectiv al Taorminei. Dimensiunile sunt impresionante pentru vremurile când a fost construit. Se presupune că a fost construit de greci, în secolul III î. Hr. Cărămizile tăiate din piatra de Taormina (asemănătoare cu marmura) stau în sprijinul acestei teorii. Apoi romanii l-au mărit și l-au adus la dimensiunile de azi. A fost finalizat, probabil, în timpul împăratului Hadrian sau Traian. Nu voi spune decât că poate găzdui până la 10 mii de spectatori și că pentru construirea lui s-au dislocat peste 100 de mii de metri cubi de rocă. Vizitați-l și vă vor tăia răsuflarea și el și panoramele ce se văd spre Golful Naxos și Muntele Etna, prin golurile făcute în scenă de războaiele ce s-au dus pe aici.
Teatrul a fost platou de filmare pentru Chemarea Afroditei, cu Woody Allen sau Lotusul Alb.
În zilele noastre teatrul găzduiește concerte, diverse evenimente mondene și festivaluri, cum ar fi Taormina Film Fest, cu premiul ”David di Donatello”.
Vizitați Taormina și vă veți îndrăgosti de ea!
Vă doresc să aveți doar vacanțe reușite!