Oradea, orașul în stil Secession este, după părerea mea, cel mai frumos oraș din România.
Puțină istorie
Nu se știe exact când a apărut așezarea omenească pe cursul Crișului Repede dar se presupune că din paleoliticul mijlociu. Vestigii ale antichității dacice au fost cercetate la Oradea- Salca II, Seleuș sau Dealul Viilor. Așezările au dăinuit și s-au dezvoltat și rezultatul a fost o discretă așezare, consemnată documentar abia la 1113, într-o diplomă a abației din Zobor.
Frământările și migrațiile vremii au făcut ca strămoșii orădenilor să fortifice așezarea și prima dată se va scrie despre Cetatea Oradiei, atribuită voinței regelui Ladislau, abia la 1241, când se impunea efectuarea unor reparații rapide care să o facă să reziste unui iminent atac tătaro-mongol, atac care chiar a avut loc în acel an. De altfel, Ladislau, în mai puțin de 20 de ani de domnie a avea să fie extrem de important pentru toată istoria ce va avea să urmeze în această zonă. El avea să construiască la Vărad o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria și, mai apoi a înființat aici Episcopia Romano Catolică de Oradea. Atacul din 1241 a dus la cucerirea și apoi incendierea orașului de către trupele tătaro-mongole.
Științele și Renașterea italiană
Faptul ca Ladislau a fost sanctificat a ajutat mult Episcopia și orașul care s-a dezvoltat armonios atât economic cât și cultural. Renașterea italiană a fost primită cu brațele deschise la Oradea, probabil și pentru că mulți prelați de la episcopie erau italieni.
Zidurile cetății s-au păstrat bine astfel că putem să evaluăm invincibilitatea lor și astăzi.
Nici viața științifică nu a bătut pasul pe loc, astfel că în 1464 la Oradea a fost inaugurat primul observator astronomic european și primul meridian a trecut pe aici până la 1667 când a fost mutat la Paris și în 1851 la Greenwich.
Aici astronomul Georg von Puerbach a calculat datele viitoarelor eclipse de lună și de soare precum și poziția astrelor, date pe care le-a notat în celebra lucrare Tabula Varadiensis, tabele folosite de toți marii navigatori ai lumii, inclusiv Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci. Aceste tabele au stat la baza cercetărilor lui Kepler pentru stabilirea legilor mișcărilor planetelor și apoi enunțarea celor trei legi de bază ale sistemului solar.
Cultura și arhitectura
Viața muzicală a fost demarată de Johann Michael Haydn, fratele mai puțin celebru al compozitorului Joseph Haydn, organist și dirijor la Episcopie, Oradea ajungând să aibă spre sfârșitul secolului XVIII una dintre cele mai importante orchestre din Europa.
Fără îndoială cea mai bună perioadă a orașului a fost cea universal numită La Belle Epoque, perioadă în care s-au ridicat cele mei frumoase comori arhitectonice ale Oradei.
Astăzi Oradea și-a oblojit numeroase din rănile provocate de Al Doilea Război Mondial și de neagra perioadă comunistă. Acolo unde s-a mai putut și unde frumoasele clădiri ale Oradei n-au fost înlocuite cu ”minunile” arhitecturii ceaușiste.
Mulți susțin că orașul e baroc dar de fapt cele mai multe clădiri aparțin în primul rând stilului Secession și în al doilea celui Eclectic. Urmează Barocul Art Nouveau, Neo Românescul și altele.
Fusesem la Oradea în 1994 și rămăsesem cu amintirea unui oraș trist, cu clădiri frumoase care își pierduseră strălucirea dar și speranța. Parcă așteptau să fie răpuse de inexpresivele ceaușisme care înlocuiau tot, care înlocuiau eleganța saloanelor de bal cu o uniformă gri, labirintică, înnebunitoare. Am revăzut orașul în 2013 când renovările și restaurările doar începuseră.
După primul val de renovări
Acum am ajuns la Oradea după ce am fost încântat de Alba Iulia și puțin dezamăgit de Cluj care a rămas la nivelul de acum 3-4 ani cu renovările frumoaselor sale clădiri istorice, dar mai ales după un drum Cluj-Oradea infernal, cu o intensitate a circulației greu de imaginat.
Când am ieșit în oraș acesta începea să-și aprindă luminile și farmecul lui ne-a anulat oboseala instantaneu. Noaptea, Oradea este magică. Luminile orașului te trimit într-o lume de povești și îți mută pașii fără să simți spre toate clădirile frumoase.
Aerul modern, European
Terasele cochete, cu muzica în surdină te îmbie la relaxare și… rehidratare.
Lumina soarelui începe jocul umbrelor și Oradea tot frumoasă rămâne.
Palatul Vulturul Negru, poate cea mai frumoasă clădire în stil Secession din Oradea atrage toate privirile.
Trebuie să vedeți Palatul Szatarill în care astăzi este Hotelul Astoria cu renumita sa cafenea Emke, clădirea primăriei care este chiar vis a vis de Palatul Vulturul Negru, Teatrul de Stat, Cetatea Oradiei, Camera de Comerț, Palatul Moskovits și multe, multe altele. Când ajungeți la Oradea nu vă grăbiți, stați măcar 3-4 zile!
Dar Oradea, orașul în stil Secession, este plină de palate și multe prințese se plimbă printre ele. Dacă m-aș apuca să vă descriu palatele v-aș răpi întreaga zi pe care, mai bine, o rezervați, în viitor, împreună cu alte 2-3, pentru a vedea bijuteriile orașului european Oradea.
Căci Oradea este oraș european, cosmopolit și cu mintea deschisă, dornic să-și facă un viitor pe măsura frumuseții sale.