fbpx

Alba Iulia – inima României Mari

Alba Iulia – inima României Mari

Pe lângă frumusețile cu care a copleșit-o natura și bunul Dumnezeu, România are și frumuseți clădite de cei care și-au trăit viețile pe meleagurile ei.

Dacă spui România și frumuseți nu poți să nu te gândești și la Alba Iulia, mai ales că s-a trezit la viață și a ieșit din letargia care strivește alte locuri emblematice ale drumului nostru prin aventura istoriei.

Pe aceste meleaguri, civilizația umană a început să lase urme care luptă cu timpul cu 5 milenii înainte de Cristos.

Ajuns la Alba Iulia nu prea sunt hotărât cu ce să începem, să intrăm în cetate, să dăm o roată împrejurul fortificației? După un prânz bun, nerăbdarea de a vedea ce și cum s-a restaurat, ne duc întâi în cetate.

Am urmat traseul porților I-a, a doua și a treia, cea cu camere pentru corpul de gardă și ornată opulent, pentru a arăta măreția Imperiului Habsburgic. Cum am trecut de poarta a treia am dat de un soldat austriac rămas încremenit în timpul lui pentru a nu simți că astăzi nu mai sperie pe nimeni și este un simplu partener în poze.

Foto: Florentin Mocanu

Strada care taie cetatea în două poartă numele celui care intra în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599 și avea să unească cele trei țări românești, Mihai Viteazu.

Lume multă, spectacol de muzică populară, o nuntă de catolici, negustori ambulanți, mirosuri de plăcinte și bere la discreție.

Schimbarea Gărzii Cetății (Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval) rămâne punctul forte. Sute de oameni se buluceau să vadă și să fotografieze sau să filmeze ”soldații” armatei Austriece a secolului XVIII.

Foto: Florentin Mocanu

Sala Unirii din vechea Cazină Militară, locul unde s-a votat unirea Transilvaniei cu România, impune respect și ca arhitectură și prin măreția evenimentului găzduit. Peste drum, clădirea ”Babilon” eset la fel de frumoasă și, împreună, te fac mândru că nu doar Viena are astfel de opere arhitectonice.

Foto: Florentin Mocanu

Mai departe un pic sunt cele două catedrale, cea catolică și cea ortodoxă, numită Catedrala Întregirii Neamului pentru că aici, la 15 august 1922 a fost încoronat ca Rege al României Mari, Ferdinand I al României și Regina Maria.

Și dacă vrem să reintrăm un pic în istorie, aventura Albei Iulia și a împrejurimilor sale, conform arheologilor,  a început în mileniul V Î.C..

Foto: Florentin Mocanu

Dacii au pus bazele unei așezări puternice numite Apoulon care, după cucerirea Dacie,i a fost numită de romani Apulum iar fortifiacațiile dacice au fost extinse și întărite de Legiunea a XIII-a Gemina. Ruinele zidului romanilor și poarta pot fi văzute și astăzi și sunt incluse în ”Traseul celor 3 fortificații”.

Ciudat este că după retragerea Aureliană orașul s-a stins și va fi atestat din nou abia după 928 de ani, în 1199, sub numele de Alba Iulia (venit, se pare, de la Iula, un conducător din secolul X), ca centru al administrației Regatului Ungariei din Transilvania. În secolele XVI-XVII, Cetatea Bălgrad (Cetatea Albă) întărea fortificațiile  deja existente.

Cel mai important eveniment a fost devenirea lui capitală a Principatului Transilvaniei, între 1595-1596 sub Sigismund Bathory și între 1600-1601 sub Mihai Viteazu când a fost, de fapt, reședința conducătorului politic al Moldovei, Țării Românești și Transilvaniei.

Foto: Florentin Mocanu

După al doilea asediu al Vienei, când expansiunea otomană spre vest a încetat, Habsburgii au eliberat de sub imperiul Otoman Ungaria și Transilvania. Aceștia au decis să modernizeze și să întărească vechile fortificații și au mai construit și altele mai mici. Modernizarea s-a făcut pe modelul Vauban, cu șapte bastioane.

Cetatea a supraviețuit miraculos epocii comuniste de până în 1989 și după o lungă lâncezeală autoritățile locale au reușit să-și dea seama de comoara pe care stau și au acceptat inițiativele inimoșilor de a demara lucrările de restaurare.

Și inițiativa aceasta a scos la iveală și ruinele zidului primei Episcopii Bizantine din estul Europei. Aceasta dovedește că zona a fost populată întâi de români creștini înainte de venirea maghiarilor.

De ce s-a decis acoperirea cu pământ a acestor vestigii rămâne un alt mister al Albei Carolina, unul de dată recentă, creat de contemporanii noștri.

S-au schimbat multe în bine în Alba Iulia și a devenit un oraș turistic cu creștere constantă.

Foto: Florentin Mocanu

Eu am fost plăcut surprins de calitatea serviciilor hotelului unde m-am cazat și asta nu datorită experienței neplăcute din ziua anterioară cu ospitalitatea și serviciile oltenești.

Alba Iulia a intrat în forță în competiția ospitalității orașelor europene și devine tot mai atrăgător pentru iubitorii de vacanțe, de vacanțe, de artă, de arhitectură și de istorie.

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

 

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie