fbpx

Oborul de Turism, ediția februarie 2023

Oborul de Turism, ediția februarie 2023

A mai început o ediție a TTR, adică Târgul de Turism al României sau Oborul de Turism, cum îi spun eu de mai multe ediții. De ce Obor? Pentru că organizatorii asta știu să organizeze. Asta vor. Pentru ei un târg de orice specialitate înseamnă un iarmaroc unde te asurzesc cei ce-și laudă ofertele. Unde nu poți purta o discuție cu un partener din cauza muzicii la nivel maxim. Unde nu poți începe o discuție cu un partener de afaceri sau un posibil partener fără ca măcar un trecător să simtă miros de chilipir și să intervină pentru a prinde și el ceva.

Din păcate mulți dintre protagoniștii care plătesc bani grei pentru un stand la acest obor nu doar că agrează stilul ci îl și încurajează. Prin reclamele lor, pe a căror durată nu poți auzi ce spune interlocutorul. Prin repetarea agasantă a reclamelor. Mai mult, cine nu a putut plăti difuzarea de reclame pe instalația de sonorizare a Romexpo, vine cu boxele lui și… Cei care ați fost la un astfel de Obor de Turism știți despre ce e vorba.

Eu îmi mențin punctele de vedere exprimate de acum câțiva ani. Adică acest târg ar trebui să aibă măcar două zile doar pentru specialiști. Așa nu ar mai fi Oborul de turism și ar deveni o manifestare modernă și utilă industriei. Și, apropo de asta, de anul acesta, cel mai mare târg de turism din lume, ITB Berlin, va fi doar pentru specialiști. Ministerul Turismului ar trebui să folosească oportunitatea pentru a promova, împreună cu autoritățile locale, destinațiile de vacanță din România, care nu sunt puține. Ar trebui să invite și să susțină întâlniri ale tour operatorilor străini, din țări stabilite ca sursă de turiști, cu operatorii români care le pot asigura serviciile pentru turiștii lor. Am constatat, cu bucurie, că mai sunt și alți specialiști care susțin cele spuse de mine sau chiar au idei bune în plus.

Ce am văzut.

Puțini expozanți iar rândurile absenților se îngroașă cu Tour Operatori mari. Asta nu e bine. Poate, dacă s-ar schimba conceptul și nu ar mai fi organizat ca iarmaroc, unii dintre ei (sper eu ca toți) s-ar întoarce.

Gălăgie multă. Chiar și cu puțini participanți, zgomotul a fost la maxim.

Au fost tour operatori focusați pe prezentarea paletei de destinații și oferte, precum Coral Travel, Dertour, Solvex și alții. Au fost și tour operatori focusați  și pe a vinde cât mai mult la târg pentru a mai diminua efortul financiar de participare. Sau așa au lăsat impresia. Organizații de promovare a unor destinații de vacanță din România, destul de inexpressive și lipsite de tragere de inimă.

Foarte activă, bine reprezentată și cu evenimente conexe cu țintă precisă a fost Grecia. Prin Oficiul Național de Turism al Greciei sau prin diverse prefecturi și birouri de promovare zonale. Se poate spune că a fost târgul lor.

Ce a fost bine.

Oborul de turism a avut și părți bune. Bine a fost că oameni ce activează în această frumoasă și provocatoare industrie, pe diverse meridian, s-au putut reîntâlni la București.

Și eu m-am bucurat să revăd prieteni și colaboratori mai vechi sau mai noi, să cunosc oameni noi cu care voi începe curând o colaborare.

Salut venirea în România a unor tour operatori care vor ridica nivelul ofertării de pachete turistice!

A fost bine că s-a ținut și așa acest târg și sper că organizatorii și expozanții vor renunța la formatul de iarmaroc. Hai, că se poate, sunteți oameni umblați!

TTR 2023

TTR 2023

TTR 2023

TTR 2023

TTR 2023

Cu vechiul meu prieten Miki Lech

TTR 2023

TTR 2023

TTR 2023

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

1 Comment

  1. Stelian spune:

    Ai putea numi vreun profesionist adevarat pe undeva prin Ministerul Turismului? Unul despre care sa spui: Asta e meserias tata, sau sa zici ca in fata acestuia iti scoti palaria?
    Aceasta e o activitate ce trebuie bifata si atita tot. Iar daca te apuci sa sapi adinc ai gasi spagi, parandaraturi si bani la partide.
    Crad ca mai multe faci cind mergi la tirgurile de afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie