fbpx

Murano – sticlă, artă și dansul felinarelor

Murano – sticlă, artă și dansul felinarelor

Murano este o altă lume a Veneției, o lume diferită care poartă cu mândrie amprenta făuritoarei ei, o lume care întregește universul unic al Veneției , o lume mică dar care uimește toate celelalte lumi de pe Pământ și din tot universul.

Murano a fost desemnat de Veneția să fie locul unde se adună toate cioburile de stele, începând cu cele aduse de fenicieni pe acest Pământ, smalțul egiptenilor preluate de romani, care au găsit în sticla turnată soluția de a aduce Soarele în băi și a păstra și discreția în același timp. Și așa a rămas, un pol al strălucirii pastelurilor transparente, un cuib al strălucirilor reci ce încălzesc inimile și înfierbântă imaginația.

Murano din vaporetto

Începând din secolul al VII-lea, Veneția a devenit un centru important de producere și prelucrare a sticlei care în 400 de ani a atins performanțe maxime care au determinat proaspăt înființata breaslă a sticlarilor să ia măsuri de protejare a acestei mari avuții. Astfel, în 1271 breasla a interzis importul de sticlărie sau angajarea de străini în această industrie venețiană.

Mult mai radicală a fost legea care în 1291 înființa Murano ca ”centru principal” de producere a sticlei și care impunea mutarea tuturor cuptoarelor de sticlă din Veneția în Murano pentru a evita riscurile unor incendii  care ar fi putut fi devastatoare pentru structurile din lemn ale orașului deja suprapopulat. Aspectul mult mai important al legii  s-a dovedit a fi izolarea meșterilor sticlari pe insula Murano. Acest lucru a fost confirmat și de legea din 1295 care le interzicea acestora să părăsească Murano.

Talentul și răbdarea meșterilor au reunit simfoniile srtălucirilor cu un dans nebun al culorilor și au făcut ca sticla de Murano să fie dorită și apreciată peste tot.

Farul: Vedere dn Vaporetto

Când am fost la Veneția, Murano era programat chiar în ziua în care vă spuneam că transportatorii venețieni intraseră în grevă, dar optimismul ne-a dus la stația de vaporetto Fundamente Nove unde am prins o cursă redusă a liniei 4.1  care mergea pe Murano dar numai până la stația Colonna. Partea bună cu greva a fost că a speriat mulți turiști care și-au scimbat planurile legate de paradisul sticlei și îngustele străduțe au fost prea încăpătoare.

Clădirile, în stil venețian desigur, parcă un pic mai scunde decât cele din Veneția, atrăgeau privirile doar cu vitrinele lor, adevărate simeze ale bijuteriilor create de inegalabilii muranezi. Dincolo de vitrine începe paradisul, opere de artă de la care cu greu îți poți lua ochii, statuete, figurine, personaje de desene animate,  scene din adâncuri, corpuri de iluminat și tot ce nu te-ai fi gândit vreodată că se pot face din sticlă. Cei mai mulți nu permit fotografiatul în magazine din motive lesne de înțeles, projarea produselor lor de a fi replicate cu chinezării.

Murano – ape și olane

Muzeul sticlei din Murano trebuie văzut negreșit. Incredibilul văzut în vitrinele sticlarilor va fi cumulat cu date istorice care sunt mult mai incredibile. O sticlărie de pe lângă biserica St. Pietro Martire prezintă de 4 ori pe săptâmână cum se fac minunății din sticlă. Am ajuns prea târziu… totuși, când ne retrăgem spre vaporetto pentru a ne întoarce la Veneția am primit permisiunea de a asista la realizarea de miniature din sticlă de către un artizan, cu condiția să nu filmăm și să nu fotografiem. Secretul sticlei de Murano rămâne bine ascuns în temeliile caselor de cărămidă arsă, în nisipul din care e făcută, în apele tulburi ale lagunei, în sufletele, mințile, ochii și mâinile meșterilor sticlari.

Cu toate măsurile de protejare a artei lor sunt magazine care nu au în spate o sticlărie și care au închis ochii la pătrunderea chinezăriilor. Așa că, aveți grijă de unde cumpărați!

Amintitrea farmecului capitalei artei sticlarilor m-a făcut să amân un alt loc vizitat, Trattoria Busa alla Torre, un mic restaurant care încă nu are stele Michellin dar este recomandat de celebrul catalog de ani buni.

Recomandările sunt într-adevăr justificate. Mâncare excelentă și servicii cu ștaif.

Busa alla Torre

Acesta este locul unde timpul nu mai există, este locul unde și felinarele dansează, este locul unde poți sta ore în șir cu ochii la minunile ieșite din mâinile muranezilor, locul unde nu te poți hotărâ niciodată ce ai dori să iei cu tine și și ce să mai lași, este locul pe care eu l-aș lua cu mine pentru totdeauna. Poate tocmai de aceea mi-a fost foarte greu să decid ce poze să impart cu voi și să nu vă plictisesc. Și nu uitați, Edelweiss Travel vă poate ajuta să aveți vacanțe minunate.

Dansul felinarelor

Vedere spre Biserica St. Pietro Martire

Biserica Cimitirului San Michele

Murano – primii pasi

Vitrina cu șah

Murano – vitrină

Murano – pe canal

Murano – Muzeul Sticlei

Murano – filarmonica

Vitrină

Vitrină

Vitrină

Spectacol de sticlă și lumină

Idei și artă

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie