În jurul anului 15 înainte de Hristos, așezările omenești de pe actualul teritoriu al Salzburgului se uneau sub imperiul Roman sub denumirea JUVAVUM. În anul 45, acesta este ridicat la rang de „Municipium” și va fi unul din cele mai importante localitați ale provinciei romane NORICUM. Așadar, se poate spune că Salzburgul s-a născut important. Era și normal ținând cont de neprețuitul dar primit de la natură – sarea. În jurul anului 700, Arhiepiscopul Rupert i-a schimbat numele in Salzburg, cetatea sării.
Fortareața Hohensalzburg, care veghează și astăzi bijuteria barocă, a fost construită la 1077 și apoi dezvoltată și modernizată. Orașul a fost tot timpul bogat, iar asta a făcut ca acesta să aibă o dezvoltare armonioasă, clădiri trainice, oameni educați și un izvor nesecat de cultură.
Astăzi, exploatările de sare sunt de mult închise. A rămas doar istoria care este prezentată cu generozitate turiștilor invitați să viziteze vechile mine de sare introduse în circuitul turistic. Astfel, minele scot aur de la suprafață. Așa cum spuneam, orașul medieval, Altstadt, este o operă de artă barocă și este în patrimoniul mondial UNESCO din anii ’90.
Orașul a dat mulți oameni celebri și a atras să locuiască aici și mai mulți.
Cel mai de seamă fiu al său, Mozart, a lăsat intregii umanități o operă covârșitoare care este ascultată și astăzi în toate colțurile lumii. I-aș mai aminti pe distinsul dirijor Herbert von Karajan, fizicianul Christian Doppler, pilotul F1 Roland Ratzenberger, și lista ar putea continua.
La Salzburg, una din cele mai importante scene ale lumii, concertează an de an cele mai importante orchestre, trupe, ansambluri și oameni care ofera frumos tuturor. De cativa ani buni, vara, cand stagiunile sunt închise, are loc Salzburg Festival, un adevărat regal al muzicii clasice.
Relaxați-vă și admirați grădinile Mirabell, Getreidegasse, Dompaltz, fortareața Hohensalzburg, palatul Hellbrunn, pasajele cu restaurante și florării, străzile liniștite ale orașului vechi. Vă recomand o cina în acorduri de muzică de Mozart la fortareață sau la restaurantul Sankt Peter Keller, cel mai vechi restaurant din Salzburg.