Hai la Prejmer! Ce e Prejmer? Un sat săsesc curat, ordonat, îngrijit, la 18 kilometri de Brașov.
Mândria satului și principalul obiectiv turistic este biserica fortificată. Una dintre cele aproximativ 150 care mai sunt, încă, în România, în diverse stadii de degradare și una din cele șapte incluse în Patrimoniul Culturii Universale UNESCO.
Puțină istorie
Biserica Evanghelică Fortificată de aici este cea mai mare din sud-estul Europei care, din 1999, este inclusă în Patrimoniul Culturii Universale UNESCO.
Fiind prima localitate în calea turcilor care veneau prin pasul Buzău, regele Sigismund de Luxemburg a cerut construirea unor fortificații. Construcția bisericii a fost începută de Cavalerii Teutoni, dar finalizată în stil gotic burgund de cistercieni. De-a lungul istoriei, Biserica a avut nevoie de numeroase renovări, cea mai amplă fiind între 1960 și 1970.
Să vizităm biserica fortificată!
Biserica din Prejmer este singura din Transilvania făcută pe plan de cruce greacă. Intrarea se face prin poarta exterioară construită la 1788. Remarcabilă este organizarea fortificației.
Zidurile au 272 de camere dispuse pe două, până la patru nivele. Acestea, pe timp de pace erau folosite pentru depozitarea proviziilor iar pe timp de asediu, fiecare găzduia o familie. Erau numerotate iar numerele de pe uși corespundeau numărului de la casa familiei ce urma a fi găzduită aici. Camerele se lăsau moștenire.
Explicațiile și poveștile știute de ghid fac tot farmecul vizitei. Veți rămâne surprinși să aflați cum se apărau și, în mod special vă va captiva istoria ”orgii morții”, un dispozitiv care activa simultan, arme alăturate. Asta făcea multe victime inamicilor dar, cel mai important, îi îngrozea teribil.
În cetate este un muzeu cu uneltele și obiecte de uz casnic ale sașilor, obiecte de mobilier pictate, ceramică și obiecte de cult.
Bisericile fortificate și cetățile fascinează și vor fascina.
Nu treceți pe lângă Prejmer fără să opriți!