fbpx

Germania, ambiție și optimism

Germania, ambiție și optimism, aceasta a ieșit în evidență astăzi, la București, la conferința de presă anuală a Organizației Germane pentru Turism (G.N.T.B.).

Am stat un pic de vorbă cu Cristian Sallai, Directorul Regional al G.N.T.B., care a spus ca Germania are motive să fie optimistă referitor la turism. In anul 2020 a avut o scădere semnificativă a incoming-ului. Cifre multe, ca la nemți. Scăderea este clară și nu doar pentru Germania. Spre surprinderea noastră, aportul de turiști în Germania al României a scăzut cu aproximativ 30% în 2020.

De ce sunt germanii optimiști? Pentru că un studiu al Comisiei Europene arată că peste 30% din cetățenii UE își doresc călătorii urbane unde să guste și să vadă specificul local. Ei bine, tocmai la acest capitol, Germania stă foarte bine. Adică orașele sale oferă această combinație de oraș și tradiții. Dintre experiențele pe care un turist le poate trăi în Germania aș menționa:

       Degustarea pâinii artizanale

În Germania producerea pâinii este la rang de artă și aici se fac peste 3200 de tipuri de pâine. Această artă a pâinii a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

       Gastronomia locală

Preparatele culinare tradiționale sunt delicioase și sunt apreciate de toți cei care le-au gustat. Să nu vă gândiți numai la cârnați. Un preparat bavarez de excepție este ”umărul” de porc (partea de sus a spatei, cu puțin șorici) cu șorici crocant, în sos de vin roșu cu cartofi copți și varză călită. După delicioasele preparate este binevenită și o halbă de bere, iar Germania are peste 1500 de fabrici de bere artizanală. Sau dacă nu preferăm berea, putem savura un vin bun. Valea Rinului și Franconia sunt renumite pentru vinurile lor. Să nu uit! Germania este renumită și pentru cele peste 300 de restaurante cu stele Michelin. adică ”fine dining”.

       Artizani tradiționali

Multe din străvechile meșteșuguri germane au fost reînviate și turiștii pot asista la producerea de potcoave, vase de lut, obiecte artizanale din sticlă, etc și chiar pot încerca să încerce să facă și ei.

       Arhitectura urbană

Orașele germane au un farmec aparte datorat tocmai arhitecturii vechi, Casele cu cadre de lemn și zidurile pictate te fac să crezi că ai ajuns într-un oraș de turtă dulce. Orășelele germane stau foarte bine și la arta stradală.

       Muzica clasică

Nemții au fost și sunt mari iubitori ai muzicii. Trebuie să știți că o treime din spectacolele de operă de pe glob sunt găzduite de scene din Germania. Și tot în Germania, la Bayreuth este sala de operă considerată ca fiind cea mai frumoasă din lume.

Dar turismul, pentru a funcționa, are nevoie de forță de muncă bine pregătită și experimentată. Ori aceasta a fost, probabil, cea mai mare problemă pe care i-a ridicat-o pandemia. Ce a făcut Germania, o țară fără un minister al turismului pentru a nu se pierde această avuție? La nivel de landuri s-au luat diverse măsuri. Statul a suportat între 75 și 85% din salariile celor aflați în ”kurzarbeit” (program redus de lucru). În anumite landuri, precum Baden-Württemberg, firmele de turism au fost ajutate cu plata facturilor la anumite servicii pe care acestea nu au mai putut să le achite. Cu control riguros dar rapid și eficient. Alte landuri au ajutat cu sume împrumuturi NERAMBURSABILE de până la 150000 EUR/firmă.

Atunci este clar că au cum și de ce să fie optimiști.

Germania este destinația de vacanță ideală.

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This