fbpx

De la covrigi uscați între geamuri la cocoș în sos de roșii cu paste Flomaria

De la covrigi uscați între geamuri la cocoș în sos de roșii cu paste Flomaria

În studenție, acum vreo 33 de ani, mâncatul ne cam răpea timp și covrigii erau o salvare. Ne mai și consuma dramatic banii de bere Basarab la litru și pe cei de Carpați fără filtru. Făceam tot ce puteam să nu ne luăm cartelă și când reușeam se numea că am economisit cam 700-750 de lei. La vremea aceea erau mari, mari de tot. Dacă îi exprimai în bere… însemnau peste 65 de sticle ”la kil” sau o sticlă de Balantines la 750. În țigări, peste 215 pachete de Carpați fără sau 6 pachete de Dunhill, 7 de Kent sau aproape 8 de Karelia, de exemplu.

De mâncat, mâncam, desigur, dar ne mulțumeam cu ce pica de la cei ce veneau de acasă sau cu vreun borcan de zacuscă ținut pentru zile negre sau cu soluția de avarie maximă: covrigii împletiți de un leu și 25 de bani, uscați beton între geamurile de la cămin.

Cocoș cu Flomaria gătit de Kostas

Uneori mai și găteam. Primăvara, când începeau să apară produse agricole prin Piața Crângași și puteam folosi și în alte scopuri căldura produsă de celebrele reșouri de ”600 de wați”, făceam ochiuri, cartofi prăjiți, și, când reușeam să găsim mai fără coadă mezeluri mai prăjeam salam sau chiar făceam ”șnițele”, adică parizer pane. Salatele erau la loc de cinste și erau bune cu sau fără oțet, în funcție de cum ne aprovizionaserăm.

Facultatea s-a terminat, s-au dus covrigii, salamul a căzut în dizgarție și s-a instalat o monotonie culinară în care chiar și ciorba își făcuse loc.

Cocoș cu flomaria – in Limnos

La un moment dat a apărut pe sticlă Petrișor Tănase care dezvăluia în premieră secrete culinare și gătea în direct. Totul părea atât de simplu și nu am rezistat tentației de a încerca și eu. Unele mi-au ieșit, altele căutau mai degrabă să mă convingă să renunț. Ei bine, n-am renunțat ci m-am încăpățânat să încerc diverse preparate pe care le-am savurat în călătoriile mele. Nu de puține ori am fost nevoit să aduc unele ingrediente de acolo, ”de la mama lor”.

De curând am fost în Limnos și am avut deosebita onoare și plăcere să-l întâlnesc pe Kostas, nimeni altul decât Konstantinos Mouzakis, președintele ”Chef’s club of Attica”, un club select de maeștri bucătari.

Cu Chef Kostas și ajutoarele sale

La Taverna Flomari, pe plaja Gomati, una dintre cele mai frumoase din Limnos și din Grecia, Kostas ne-a gătit live cocoș cu paste Flomaria în sos de roșii. Bineînțeles că până la cocoș a fost ouzo me meze. Un meze absolut delicios.

Aseară, pentru că tot am luat Flomaria din Limnos, am încercat și eu ce am văzut. Și mi-a ieșit. Evcharisto poli, Kostas!

Paste Flomaria

Cocoș cu flomaria – încercarea mea

Kali orexi!

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie