Azi vedem destinația Thessalia, pornind de la Salonic spre sud.
Spre sud, avem autostrada A1 care duce la Atena și care ajută mult pentru economia de timp. Despre Riviera Olympului am vorbit în episodul trecut. La Neoi Poroi, Macedonia centrală se termină și intrăm în regiunea Thessaly.
Thessalia continentală
Pentru coastă, la Neoi Poroi părăsim autostrada și folosim întortocheatele drumuri locale care trec pe lângă plajele mici și înguste, alternate de țărmuri abrupte și sălbatice. Traversăm micuța deltă a râului Pineios și prima plajă mei deosebită care iese în cale este la Stomio. Am uitat să spun că zona de dincolo de Neoi Poroi este accesată de mai puțini turiști străini, find preferată în special de localnici. Peisajele sunt superbe. Zona nu are o capacitate mare de servire a turiștilor iar asta poate fi explicația nedeschiderii de linii charter din România.
Ajungem în mijlocul țărmului nordic al Golfului Pagasitikos (sau Pagasetic) este orașul Volos. Un oraș tipic grecesc. Frapează clădirea gării, care are o arhitectură deosebită. Volos este portul de plecare al liniilor de ferry boat spre Sporadele de Nord. Adică Skiathos, Skopelos și Alonissos.
Trei insule superbe
Cele trei insule ale Sporadelor de Nord sunt singurele locuite, sunt pline de vegetație și, fiecare, are identitatea ei, dar în același timp se simt amprenta Greciei.
Skiathos
Skiathos este printre primele insule grecești spre care au zburat curse charter din București. Dintre cele trei insule, aici turismul este cel mai dezvoltat. Insula oferă toate tipurile de cazare, transport public și plaje pentru toate gusturile și cerințele. În partea de sud sunt plajele cele mai populate pentru că au accesul mai ușor. Cea mai populară plajă (și cea mai mare) este Koukounaris. Pe țărmul de nord sunt mai mult plaje micuțe, cu acces mai anevoios dar frumusețea lor merită efortul.
Skopelos
Skopelos este următoarea insulă pe traseele ferry. Este insula care a fost platou de filmare pentru scena nunții din filmul Mamma Mia. Comedia romantică, pe nemuritoarea muzică a formației ABBA, care îi are printre protagoniști pe Meryl Streep și Pierce Brosnan. Scena nunții a fost găzduită de frumoasa și extrem de bine așezata biserică Agios Ioannis.
Insula este plină de vegetație și locuri minunate. Are plaje de toate felurile și cu aces de pe uscat, mai facil sau mai greoi dar și cu acces doar din larg. Oamenii sunt primitori și binevoitori. Insula oferă cazări de toate tipurile, dar pentru un număr mai mic de oaspeți decât Skiathos. Skopelos, ca de altfel toate insulele grecești, are identitatea și amprenta ei care îi dau unicitate. Străduțele înguste și întortocheate au fost martorele multor invazii ale piraților din Egee. Aici s-au creat egendele și poveștile despre luptele cu pirații, iar la Muzeul Alonissos veți afla că unele sunt adevărate. Uite așa, ajungem pe a treia insulă locuită din Sporadele de Nord
Alonissos
Alonissos este cea mai puțin dezvoltată din punct de vedere turistic și cea mai liniștită. Destinația perfectă pentru cei ce vor o vacanță liniștită, la mare. Plajele sunt frumoase și oferă peisaje superbe. Cea mai frumoasă plajă este consierată a fi Agios Demetrius. Dar mie îmi place și cea e la Leftos Gialos. Singura despre care am auzit că este cu nisi fin este Chrisi Milia.
Cazări în studiouri și hoteluri de până la 4 stele.
Ca și în Skopelos, dar ma puține, sunt vile de lux, departe de plaje și zone turistice, pentru cei ce apreciază cel mai mult intimitatea și peisajele frumoase. Taverne cu bucătărie tradițională sunt peste tot.
Pe Alonissos sunt operatori care organizează croaziere pentru a vedea (cu foarte mult noroc) foci călugărițe, care mai sunt, foarte puține, în Marea Egee. Eu am avut șansa să văd una în Thassos. De asemenea, se organizează scufundări pentru a vedea flora și fauna marină și, în special, epavele unor corăbii scufundate în zonă, pe care încă mai sunt amforele negustorilor.
Arhipelagul Sporadelor, în afara acestor insule din norul său mai are o insulă locuită, Skyros despre care voi spune doar că este la fel de puțin turistică precum Alonissos și se ajunge acolo cu avionul de la Atena, șase zboruri e săptămână și de la Salonic, două sau cu ferry din insula Evia.
Înapoi pe continent
Ne întoarcem pe continent pentru că, în drumul spre Atena, malurile Golfului Pagasetic sunt presărate de plaje, mai mici sau mai mari cu acces ușor sau dificil. Coasta Egeei de dincolo de fâșia de uscat care a creat golful are plaje frumoase, nu multe, dar are unități de cazare care oferă peisaje extraordinare, cu vedere spre insula Skiathos.
Ne oprim un pic pentru a porni spre vest, tot din Salonic sau mai devreme, spre Coasta Ionică.
Vacanțe frumoase și lectură plăcută!