fbpx

Aqaba – 15 paralele mai la sud

Aqaba – 15 paralele mai la sud

Primii iordanieni i-am cunoscut în timpul studenției, fără să fi contat dacă erau din Aqaba, Amman sau din mijlocul deșertului. Erau studenți în România. Apoi, prin 2006, Camera de Comerț și Industrie a României a organizat un work shop cu oameni de afaceri iordanieni, interesati să facă afaceri cu firme românești. Au fost și tour operatori care erau mai interesați, atunci, să aducă iordanieni în România. Misiune imposibilă. Misiunea diplomatică română de la Amman sabota această cooperare. Cu doar câteva zile înainte de plecare comunicau lista celor cărora le refuzau viza fără nicio motivare. Și nu erau puțini iar timpul rămas nu permitea înlocuirea lor. De altfel cei pe care îi plătim regește să lucreze pentru interesul șării în diverse ambasade ale României se poartă de parcă ar fi în vacanță și numai datoria nu se poate spune că și-o fac.

Acum vreo 2 săptămâni, văzând că iarna s-a trezit și vrea să-și facă spectacolul complet am plecat 15 paralele spre sud, la Aqaba, să caut vara. Adică la iordanieni acasă.

Este prima vizită în Iordania și, în mod sigur, nu va rămâne ultima. Acum câțiva ani am fost la Sharm el Sheikh cu mari așteptări. Noroc cu peștii exotici că altfel deziluzia ar fi fost maximă.

La Aqaba am mers cu așteptări mai mici și mai puține.

Era cursa inaugurală a charterului săptămânal organizat de Prestige Tour.

Plăcerea de a face poze aeriene mi-a fost refuzată de covorul de nori care rar lăsa câte o fereastră. Deasupra Iordaniei era o nebulozitate care făcea deșertul și mai misterios și care te făcea să crezi că piloții te-au dus pe Lună. Pentru câteva clipe albastrul golfului Aqaba îți redau optimismul că n-ai părăsit atmosfera terestră și apoi nisipul stârnit de Khamsin și deșertul te trimiteau din nou, cu gândul, pe Lună.

 

”Aselenizarea” lină de la aqaba a fost urmată de primul pas al ospitalității iordanienilor.

Grupul de români a fost întâmpinat cu flori, cafea, ceai și curmale iar la primire au participat autorități locale, televiziunea și autorități din turism.

A urmat transferul la hotel, cazarea și un răgaz, timp în care am descoperit Berea Petra. Excelentă!

Tala Bay, resortul unde am avut cazare este la vreo 18 km de Aqaba dar hotelul avea un microbus care făcea transferuri gratuite, după un program anume și cu programare.

Prieteniile se leagă repede, așa că am plecat cu Dorin să vedem ceva din Aqaba.

Aqaba ne-a inspirat siguranță și încredere. Am evitat la primul contact zona bazarului (mai bine zis primul bazar întâlnit, după cum vom constata zilele următoare). Totuși ne-a tentat un magazine de antichități. Parcă ne trăgea ceva in acel colțișor din Aqaba ce părea să fi adunat în el toată lumea arabă. Mohammad, simpaticul patron, vânzător, restaurator , etc. Patron adevărat, ca și la noi. Ei bine, Mohammad adusese la Aqaba, să-I fie soție, o româncă. Poate asta ne chema în prăvălia lui.

Foarte ospitalier, ne-a tratat cu whisky, ceai, cafea și ne-a răspuns la cele mai arzânde întrebări pe care le aveam despre oraș.

De la el am plecat mai siguri pe noi să vedem cât putem din Aqaba.

Foamea și setea ne-au dus la un restaurant unde am văzut terasa aproape plină. Practic noi am fost acceptați de un mic grup de francezi la masa lor.

Mâncarea excelentă și berea Petra ne-a convins că se poate bate cu multe beri germane și este peste tot ce se produce în România.

Am părăsit Aqaba, obosiți dar încântați de ceea ce găsiserăm. Microbuzul, destul de uzat și care avea o cutie de viteze zgomotoasă, avea să facă deliciul serii și al următoarelor escapade la Aqaba.

A doua zi urma să vedem cât puteam din unul dintre cele mai dorite obiective turistice din lume, deșertul Wadi Rum.

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie