fbpx

Zărezeanul-sărbătoarea veseliilor ce vor urma

Zărezeanul-sărbătoarea veseliilor ce vor urma

Pe întâi februarie, în anumite zone din sudul Romaniei dar și în Bulgaria, se sărbatorește Zărezan-ul, o sărbătoare a celei ce de milenii dă viață tuturor sărbătorilor cu licoarea zglobie ieșită din fructele sale, vița de vie.

Acum vița nu este ascunsă sub puful protector al zăpezii și fiorii dați de razele parcă prea călduroase ale soarelui cu greu pot fi stăpâniți de ceasul biologic care îndeamnă la siguranță. La siguranța revenirii la viață.

Foto: Florentin Mocanu

În Bulgaria nu am participat niciodată la această sărbătoare, dar prin zon Alexandria se merge în vie, se taie joarde și se pune vin la rădăcina viței ca să știe ce are de făcut.
Sărbatoarea își are numele din cultura bulgară, de la sfântul Trifon Zărezan despre care se spune că ar fi fost și el viticultor și într-o zi, când tăia la vie, a trecut pe acolo Sfânta Maria și în acel moment pe Trifon l-a bufnit râsul, nu se știe din ce motiv. Sfanta l-a blestemat să-și taie nasul cu foarfeca de vie.

Foto: Florentin Mocanu

De altfel, în limba bulgară verbul zaryazvam înseamna și a tăia via.

Foto: Florentin Mocanu

Despre tăiatul viei se știe că este o lucrare foarte importantă, de măiestria și priceperea cu care este făcută depinzând răsplata ce va veni toamna, după îmbrățișările fățișe ale boabelor brumate cu razele soarelui.

Foto: Florentin Mocanu

Frumusețea sărbătorii vine de la vin și este o serbare câmpenească, de cele mai multe ori pe zăpadă și în ger, cu bucate bune, focuri și vin de calități după priceperea, hărnicia, dar și norocul fiecăruia.

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie