Weimar – valiza cu surprize a Germaniei

 

Orășelul german Weimar, deși poate părea incredibil, a fost scena multor evenimente importante în istoria Thuringiei, a Germaniei și chiar a lumii. În acest articol vreau să fac o scurtă prezentare a clasicului orășel german, pe care o puteți dezvolta accesând link-urile pe care vi le recomand. Tot prin link-uri puteți afla lucruri interesante despre celelalte obiective pe vare le puteți adăuga Weimarului pentru un pachet superb.

Prezența civilizației pe aceste meleaguri este datată în secolul III, dar în înscrisuri apare menționat în anul 899.

Când am vizitat prima dată Weimarul am nimerit în timpul sărbătorii cepei. Sărbătoarea ce datează de la 1653 m-a captat cu totul și m-a făcut mai curios și mai avid să descopăr secretele unui oraș de care nu știam decât că a fost scena Republicii de la Weimar.

Foto: Weimar GmbH, Guido Werner

Weimarul m-a cucerit iremediabil. Primul șoc a fost că, deși repartizat în Germania Democrată, nu a fost ”înlocuit” cu un oraș nou cu arhitectură comunistă, pătrățoasă și inexpresivă.

Astăzi, multe clădiri din centrul orașului, operele baroce, Casa Goethe, Casa Schiller și Palatul Belvedere, Biserica Sf. Petru și Pavel, clădirea Universității Bauhaus și multe altele au fost incluse în Patrimoniul Cultural Universal UNESCO

Foto: Weimar GmbH

Surprizele au curs râuri, râuri. Weimarul a dat civilizației umane oameni care și-au adus contribuții revoluționare în artă, cultură, filozofie, literatură, știință și tehnică. La Weimar, arhitectul Walter Gropius a fondat Școala  de Artă Germana BAUHAUS.

În afară de Martin Luther și-au mai legat numele și carierele de Weimar Goethe, Bach, Richard Strauss, Schiller, Berlioz, List, Schopenhauer, Nietzsche, Wagner, Johann Gottfried Herder care a dat numele cunoscutului premiu Herder și, nu în ultimul rând, Carl Zeiss. Așa cum spuneam, lista e mult mai lungă.

Foto: Weimar GmbH

Iar dacă tot a venit vorba de sărbătoare, 2017 este un an de sărbătoare pentru Weimar și nu numai, este anul când celebrăm 500 de ani de la curajosul act al lui Martin Luther, acela de a lipi, la 31 octombrie 1517, pe ușa bisericii din Wittenberg, orașul său natal, cele 95 de teze care subliniau și argumentau împotrivirea la comerțul cu indulgențe. Adică MartinLuther s-a opus unui sistem ce încuraja corupția și corupții, un sistem care nesocotea enoriașii în interesul mai marilor bisericii.

Riscant gest. Dar se pare că și așteptat de mulți enoriași, nemulțumiți și ei de indulgențele contra cost și în general de atitudinea conducerii bisericii de a-i ierta contra cost pe păcătoși. Această practică se pare că a reînviat în zilele noastre că prea îmi pare cunoscută teza.

Cert este că Martin Luther nu s-a gândit și nu a dorit niciodată ca răsvrătirea lui să ducă la nașterea unei noi religii, dar cei ce puteau să aleagă au determinat apariția ei.

Foto: Florentin Mocanu

Papa nu putea să admită acest act de nesupunere și a ordonat cardinalului de Augsburg, Thomas Cajetan, să-i ceară lui Luther să-și retragă tezele. Acceptul a fost condiționat de considerarea faptei lui ca greșeală în baza Bibliei. Și, pentru că Biblia nu putea fi schimbată, Martin Luther a fost excomunicat și Biserica Romano Catolică i-a cerut împăratului Carol al V-lea să-l execute, dar Frederic al III-lea, principele elector al Saxoniei, l-a ascuns în castelul Wartburg. Pe durata șederii aici Luther a tradus Noul Testament în germană.

Pentru Martin Luther Weimarul a însemnat și ediția completă a operelor sale, celebra Weimarer Ausgabe.

Foto: Florentin Mocanu

Anul 2017, declarat anul Martin Luther este un an special pentru a vizita Weimarul, este anul când Thuringia va fi cel mai cosmopolit land al Germaniei. Weimarul este situat la distanțe mici între Jena, orașul sticlei termorezistente și Erfurt, un oraș medieval tipic german, foarte bine conservat, și nu departe de Eisenach și Castelul Wartburg unde veți afla mai multe despre istoria industriei auto germane, și despre transformarea BMW-ului în Wartburg.

Leipzigul este la o oră și jumătate iar Dresda la cca 3 ore, cu trenul.

Foto: Florentin Mocanu

Dar Weimar nu înseamnă doar cultură, artă și științe, Weimarul este un oraș care odată trezit din anestezia comunismului aleargă să prindă plutonul, fiind convins că turismul este o importantă sursă de venituri și susținător al economiei lui per ansamblu.

Orașul și-a renovat clădirile istorice, s-a fardat cu aranjamente florale unul mai frumos ca altul, iar când intri în celebra Markt, piața mare a orașului, te întrebi de ce vezi vestimentația zilelor noastre.

Foto: Florentin Mocanu

În zilele însorite este un spectacol să vezi simfonia de culori a  berii din halbele de pe mesele treaselor din Weimar. Berea artizanală dispăruse din zonă, dar după revenirea la economia de piață, cu multă muncă și pasiune, unele din vechile berării au renăscut, spre deliciul localnicilor și al musafirilor orașului, iar noi, musafirii, trăgând cu coada ochiului la ei, ne vom minuna și de celebrii Thuringeri, cârnații care se bucură de ”Protecția Denumirii de Origine Controlată” a Uniunii Europene.

Deci, Weimar să fie!

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *