fbpx

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea.

Speranțele

Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare, nu trebuie să ratez.
Cu ceva ani în urmă am mai făcut un mic tur de podgorii de pe Valea Rinului, cu multe degustări. Rhine Riesling soiul predominant. Atunci am băut primul Sauvignon Blanc adevărat, soi pe care îl evitam din pricina celor băute în România și care nu spuneau nimic. Ca să știi că ai băut un vin trebuia să insiști până te amețeai un pic. Cam asta era singura dovadă. Din păcate, chiar ultima dată când am testat Sauvignon Blanc din trei podgorii românești diferite, am rămas la fel de dezamăgit.

Hai să degustăm!

A venit ora, eram în bar și domnișoara sommelier a vasului a început prezentarea vinurilor. Soiurile de struguri, zonele viticole, culoarea și a pus în pahare din primul vin. Am gustat. Parcă era bun, parcă îi lipsea ceva, parcă avea ceva ce nu trebuia să aibă. Am mai gustat o dată. Aceleași senzații.
A urmat un alt vin. La acesta era parcă mai pronunțată o prezență stranie.
A urmat întrebarea magică: ”cum vi se par vinurile fără alcool?”. Zece secund de liniște și apoi ceva hohote, ceva bombăneli, cum am spune noi și mulți doritori să citească etichetele. Un japonez de lângă mine mi-a zis fericit că ei au băuturi bune și băuturi soft. Apoi m-a întrebat în ce categorie sunt pentru noi, europenii, aceste vinuri.
Când i-am spus că e prima dată când gust așa ceva și că atunci când am auzit de vinuri fără alcool am fost convins că e o idee din vreun banc, a zis resemnat: ”lumea chiar intră în schimbare”.

Din al treilea vin liniștit n-am mai gustat, aștptând ultimele două minuni, două spumante. Explicațiile domnișoarei pe marginea metodelor de extragere a alcoolului din vin deschiseseră în mintea mea o falie enormă între ceea ce știam de tehnologia obținerii spumantelor și ce urma să degustăm.
Vinul era spumant. Parcă mai accentuat era acel ceva în plus. Și minusul parcă mai mare. Posibil și ca mulți factori subiectivi să fi crescut spontan în mintea mea. Am gustat și din al doilea pentru ca avea declarat pe etichetă un conținut de alcool de 0,5%… 😊.
La spumante tehnologia era aceeași doar până la momentul extragerii întregii cantități de alcool. Apoi se adăuga must de struguri, maxim 5% și drojdii și copia tehnologia spumantelor clasice.

La final

La final ni s-au cerut întrebări. Am întrebat de păstrarea aromelor vinului original. Așa cum se știe, acestea sunt transportate de alcool. Răspunsul a fost că aromele originale sunt afectate sau estompate, dar doar puțin și se cercetează în continuare. Am întrebat de păstrarea vinului, pentru că cele sub 11 grade alcoolice se cam oțetesc după un timp și a spus că vinurile făro alcool au o perioadă de valabilitate, ca orice produs alimentar.
Am mai aflat că metoda de extragere a alcoolului are în jur de 100 de ani. Mă bucur că a așteptat atâta timp. M-aș bucura să mai aștepte măcar 30, 40 de ani.
Domnișoara ne-a mai spus că, momentan, vinurile fără alcool au aceleași prețuri ca vinurile adevărate, deși procedurile de extragere alcoolului costă. În urma întrebărilor noastre, ne-a spus că nu știe cât din aceste costuri sunt acoprite de prețul alcoolului extras. Poate e chiar mai mare acoperirea.

Cea mai mare rumoare a fost stârnită de explicația motivului care, după o sută de ani, a determinat creșterea tot mai accentuată a ofertei de vinuri fără alcool. Scăderea vânzărilor, deci a consumului de vinuri cu alcool. Fără nicio legătură cu creșterea semnificativă a prețurilor din ultimii ani… Noi, mesenii, am râs un pic.
Și, uite așa, am trăit s-o fac și p-asta.

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

1 Comment

  1. Stelian spune:

    Vinul fara alcool e ca gluma fara poanta. (N-am gasit alta rima). Exista astfel de bauturi, inclusiv bere. Din spumante fara alcool (cu 0.5%) am gustat si mi-au dat senzatia de „cicoritori”.
    Dar stii, avem unele definitii-axiome care in timp se dovedesc false. Una era ca nu se poate cafea fara tigare, si uite am sarit de 20 de ani de cind n-am mai aprins tigare si am baut cafea fara probleme.
    Oare si altele se schimba? Tot ce se poate. Dar parca nu m-as vede la o petrecere fara un pahar de vin. Nu, nu sa-ti pui in cap, ci asa, sa devii vesel, sa intretii atmosfera, sa se dezlege limbile.
    Printre sutele de epigrame ale lui Pastorel o fi vreuna despre vinul fara alcool? Parca era una cu apa in vin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie