Am avut plăcerea să particip și anul acesta la GTM, cel mai mare târg de incoming, pentru specialiști, al Germaniei.
Înainte de zilele dedicate discuțiilor de afaceri au fost organizate pre-tour-uri pentru a ne prezenta noi fețe ale destinației de vacanță Germania.
Și da, Germania este o destinație de vacanță, una care merită văzută pe îndelete.
Eu mi-am respectat convingerea că bucătăria locală este o etalare a sufletului și a culturii localnicilor și am ales un tur cu temă culinară.
Am plecat cu autocarul din imensul aeroport din Frankfurt și după preț de o oră am ieșit de pe autostradă și am intrat pe Valea Rinului. Deși vremea nu a fost prea generoasă, când am intrat în prima așezare omenească nu ne venea să credem ochilor. Niciunul dintre noi, chinez, canadian, american, croat, român și ce mai eram prin grup nu credea că e real, toți credeam, pur și simplu, că am devenit lilipuți într-un oraș de turtă dulce. Șoseaua, care urma cursul fluviului, a avut câteva puncte unde se lucra și se circula alternativ. Mare bucurie pe noi că puteam admira Rüdesheim-ul și, apoi Assmannshausen și tot așa până la Lorch im Rheingau.
Primul popas a fost la Lorch unde ne-am bucurat de ospitalitatea D-nei Susanne Röntgen-Müsel, directoarea hotelului Im Schulhaus. Sussane a avut ideea să ne destăinuie una dintre amintirile ei dragi din prima zi de școală, cornetul cu dulciuri. Așa e obiceiul acolo, copiii, în prima lor zi de școală, primesc un cornet mare cu dulciuri (să combine amărala). Noi doar ne-am pozat cu el și am pornit spre Rüdesheim care m-a fermecat într-atât încât încep cu îndemnul: Mergeți să-l vedeți!
De aici începe zona de 65 de kilometri din valea Rinului, până la Koblenz, inclusă în Patrimoniul Cultural Universal UNESCO.
Castelele și casele cu cadre de lemn, florile de la ferestre și aranjamentele florale urbane și atmosfera medievală crează basmul în care vă veți cufunda.
La Rüdesheim toate restaurantele se mândresc cu vinurile văii Rinului, în special cu Rieslingul. Oamenii sunt primitori, prețurile corecte iar despre bucătărie nu mai vorbesc.
Cu calendarul său încărcat de evenimente, Rüdesheimul este una dintre destinațiile germane renumite în întreaga lume. Sunt evenimente pe durata cărora Rüdesheimul este rezervat complet până în 2019.
Aici, la Rüdesheimer Schloss, Susane Breuer ne-a încantat cu un o rețetă inedită de cafea și ne-a împărtășit secretele reușitei ei: ospitalitatea și calitatea. Nu a știut că o vom vizita, dar a acționat prompt, și-a pus toată echipa în slujba vizitei noastre, fără a-i face pe ceilalți oaspeți să se simtă neglijați, și ne-a oferit, pe lângă cafea și vin spumant, o minunată gustare.
Cu mult regret a trebuit să urmăm programul și să ne întoarcem la Lorch pentru cină. Gazdă a fost restaurantul Hilchenhaus, un frumos local tradițional cu mâncare gustoasă, vinuri bune și servicii profesioniste. Ce poți să vrei mai mult?
A doua zi, la micul dejun Susanne ne-a mai făcut o surpriza, ne-a gătit chiar ea waffeles și când am pornit la drum parcă regreta că plecăm.