fbpx

Vibrantul Thessaloniki

1 distribuiri

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții.
Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și am ajuns la concluzia că, dacă aș fi plecat la aceeași oră, cu mașina, aș fi ajuns la Thessaloniki cu cel puțin 3 ore mai repede decât am făcut-o cu avionul. Ce bine că realitatea nu m-a lăsat să mă bucur de mărețul meu calcul. De ce spun asta?

Escala de la Atena

Pentru că la Atena am văzut iar avantajele intrării în Spațiul Schengen. Niciun control, sosire pe terminalul B unde sunt restaurante și cam tot ce ai nevoie la o escală. Controlul documentelor, lungul și cronofagul drum de la terminalul A și încă un control corporal nu mai sunt în schemă.
Unele restaurante din aeroportul din Atena sunt super grecești, dacă pot spune așa. Bucătăria elenă este, cum spun grecii, ”poli nostimo”, adică foarte gustoasă.
Escala de la Atena deși de vreo 5 ore, a trecut repede. Am mâncat. Ciolan de miel la cuptor. Am avut de ales dintre porc în sos de lămâie, musaka, paputsaki și alte feluri dintre cele mai semnificative ale bucătăriei elene. Am gustat și o bere roșie de Corfu. Am mai și lucrat un pic la calculator.
Cu o zi înainte de plecare, când îmi făceam planul cum să consum timpul liber, m-am gândit și la ce frumos ar fi să-l întâlnesc pe Răzvan Lucescu, care are serviciu la Thessaloniki. Eu îl apreciez pe Răzvan, nu doar că sunt Rapidist.
Și când e să se alinieze planetele, se aliniază. La îmbarcarea în aeronava de Thessaloniki l-am văzut așteptând ă-i vină rândul. M-a surprins modestia lui. Deși avea loc la clasa business, nu a dat curs apelului ofițerului de boarding și a așteptat ca și noi. Astfel, eu am primit aprobarea de îmbarcare înaintea lui. L-am așteptat în tunelul de îmbarcare și am schimbat două, trei vorbe.

 

Bun găsit Thessaloniki!

Am ajuns la Thessaloniki pe o ploaie mocănească. Nu conta. Abia așteptam să ajung la hotel, să scap de bagaj și să pornesc spre Ladadika unde este vibrantul Thessaloniki. De la hotel aveam doar 15 minute de mers pe jos. 15 minute să intru total în empatie cu orașul.
Am ajuns în Ladadika. M-am oprit la prima tavernă cu bouzouki ace mi-a ieșit în cale. Miercuri seara. O singură masa de două locuri era nerezervată. Am avut noroc. Am ajuns la tavernă pe la ora 22. În 20 de minute nu mai era nicio masa liberă. Eram singurul strain acolo. Grecii au început distracția. Au aplaudat, au dansat până nu se știe când. Eu, la scurt timp după miezul nopții am plecat. A doua zi începea Philoxenia și aveam programate multe întâlniri.

Complexul expozițional Helexpo

Philoxenia 2024

Philoxenia nu este un târg de turism mare. Prima data am participat acum mai bine de 10 ani. Un târg OK la care s-au încheiat afaceri bune pentru toți. Mulți expozanți, mulți cumpărători (doar specialiști în primele două zile). Pentru socializare se organizează și acum petreceri în primele două seri, chiar dacă bugetele sunt, vizibil, mai mici. Ediția aceasta, față de cea din 2021 a fost net mai bună. Mult mai mulți expozanți. Un târg în creștere. Câteva zile am mers la târgul nostru de la București care nu poate opri scăderea…

Înapoi în Ladadika

Am terminat întâlnirile și am plecat pe jos, de la Helexpo, spre Ladadika. Am ales să nu merg pe Egnatia sau pe Tsimiski, cele două artere comerciale și principale ale capitalei Macedoniei Centrale. Am mers pe străduțe dintre ele, să revăd acel oraș pe care îl mai văzusem cu ani în urmă. Am regăsit doar oamenii și o parte din obiceiurile lor. Dughenele, micile kantine și mașinile parcate erau altele. Până să ajung la piața agroalimentară, am găsit o tavernă destul de bine ascunsă, unde am găsit kokoretsi. De mult doream să mai mănânc acest preparat. Apoi am mers printre magazinele din piață care expuneau mărfurile frumos, pentru ca doritorii să aleagă. Măcelarii îți taie exact ce vrei și cât îți trebuie. Clientul e pe primul loc. Vânzătorii de pește, la cerere îl curață și ți-l dă așa cum îl vrei. Mie îmi place tare mult conceptul și merg în piețele grecești de câte ori am ocazia.
În piață, din loc în loc este și câte o tavernă sau o zonă cu câteva taverne. 90% dintre grecii care fac piața mănâncă prânzul aici. Este clar că totul proaspăt.
Am ajuns în Ladadica când se întuneca și cartierul începea să se dezmorțească. Tavernele începeau să se umple de oaspeți, râsul și voia bună punea stăpânire pe Ladadika. Se înfiripa acea atmosferă din care nu mai vrei să pleci niciodată.
Păcat că a doua zi a trebuit să plec. Am plecat cu un mare dor de vibrantul Thessaloniki.
Vouă vă doresc doar vacanțe reușite!

 

Cu Răzvan Lucescu

Străduță în Ladadika

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Incredibilul Xi ’an

Incredibilul Xi ’an este unul dintre cele mai vechi orașe ale Chinei. Are multe povești frumoase și numărul mare de studenți îl fac cel mai plăcut oraș. Nouă ne-a plăcut cel mai mult. Primul contact Am ajuns la Xi ’an cu un zbor intern. Am găsit orașul învăluit în smog. Deja dezamăgirea ne cuprinsese pe toți din grup. Ghida era optimistă. Mai tânără și foarte destupată la minte, a căutat

Mai mult...

Din poveștile Münchenului

Din poveștile Münchenului vă voi povesti, pentru început, pe scurt, despre bere și berării. Berea are o istorie mai veche decât orașul dar nu putem vorbi de bere bavareză fără München. Poveștile și secretele le putem auzi doar de la ghizii locali care sunt examinați periodic pentru atestare. Eu am aflat frumosele povești de la Laura Rank, ghid autorizat, vorbitor de limba română. Prima licență pentru producerea și comercializarea berii

Mai mult...

Ieri a început Oktoberfest

Ieri a început Oktoberfest 2025, a 190-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume. La ora 12, domnul Dieter Reiter, primarul orașului München a dat cep primului butoi de bere. Istoria Oktoberfest. Oktoberfest a început ca o cursă de cai, în cadrul festivităților nunții prințului moștenitor, Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese  von Hildburghausen. Se întâmpla la 17 octombrie 1810. Prințesa a numit cursa Oktoberfest și

Mai mult...

Strada Franceză

Strada Franceză este considerată cea mai veche stradă din București. Care și-a păstrat aproape neschimbat amplasamentul și traseul. Pentru câteva secole. Cele mai recente. Este incredibil cum a reușit. Poate că noblesse oblige. Intrăm în istoria locului La sfârșitul secolului al XIII-le, începutul secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Mircea cel Bâtrân, se construiește o cetate cu ziduri de cărămidă și șanț de apărare Vlad Țepeș consolidează această cetate

Mai mult...

Madeira este următoarea

Madeira este următoarea destinație în care aș mai merge. Mi-a plăcut mult. Mie îmi plac foarte mult florile. Madeira, cu clima ei blândă, este o grădină botanică ce țâșnește din apele reci și rebele ale Atlanticului. Insula nu are plaje întinse, cu nisip fin, dar peisajele pe care le oferă în zona costieră fascinează pe oricine. M-aș întoarce în Madeira pentru drumeții pe renumitele levade, pentru a respira aerul cu

Mai mult...

Am pornit din nou spre Grecia

Am pornit din nou spre Grecia, a treia oară în 2025. Aveam locuri unde promisesem să merg, de mulți ani și am tot amânat. În primul rând cascadele de la Edessa și Zagori, măcar o mică parte. Apoi insulele ionice care îmi mai rămăseseră, Corfu, Paxos și Antipaxos. Pentru mine, deplasările devin aventuri Am pornit la drum cu vechea mea mașină, care a ținut și de data asta să înceapă

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *