Cum am ajuns să mă gândesc la vacanță și la Malaga?
Ei bine, am fost întrebat de multe ori în ultima vreme, de către cunoscuți și nu numai, unde le recomand să își petreacă vacanța de vară ce va să vină.
Nu pot să spun că nu mă bucură, dar provocarea e mare și răspunsul destul de dificil.
Cineva a spart tiparul și după ce i-am făcut câteva recomandări m-a întrebat unde voi merge eu. Nici unde aș merge, nici unde mi-aș dori ci, pur și simplu, unde voi merge. Asta da întrebare. Ce să spun când chiar nu am habar unde voi merge, în condițiile care, pentru unde mi-aș dori să merg în vara asta, nu mi-ar ajunge 1001 de zile.
Drept pentru care am decis să mai deschid o rubrică pe blog – ”Unde aș merge în vacanță”.
Îmi place lumea și viața. Cu foarte puține excepții m-aș întoarce în locuri pe unde am mai fost sau, mai degrabă, aș merge în locurile rămase nevăzute printre locurile unde am mai fost.
Așa mi-am dat seama că la Malaga chiar îmi doresc să mă întorc.
Andaluzia are multe locuri rămase nevăzute printre locurile pe unde am fost și unde mi-am promis că voi merge.
Când am fost în Andaluzia, inexplicabil, dar porții prin care am intrat, Malaga, i-am acordat extrem de puțin timp. Nu știu de ce. Nu mă mai intreb de ce pentru că mă bucur că mi-am lăsat o dorință puternică să mă întorc acolo.
Malaga m-a surprins de la poartă. Adică de la aeroport. Gara multimodală este mare, aerisită, bine organizată, modernă și funcțională, cu indicatoare suficiente, clare și bine poziționate. Noi am ajuns pe înserate și Malaga era în febra organizării ”Malaga Film Festival” unde era așteptat unul dintre cei mai renumiți și iubiți fii ai orașului, Antonio Banderas. Din acest motiv, probabil, nu am gasit cazare decât în afara orașului și am preferat să schimbăm prioritățile.
Înființată acum mai mult de 3000 de ani de către neînfricații navigatori fenicieni, veniți din cealaltă extremitate a Mediteranei, Malaga și-a făcut o istorie interesantă. Fenicienii au numit-o Malaka. De la sare. Pentru că lângă port era cherhanaua unde se săra peștele și au dezvoltat așezarea atrași și de zăcămintele de cupru și argint din zonă. Au rămas aici aproape 5 secole, până când sudul peninsulei a fost cucerit de Cartaginezi până în 218 Î.C., când Imperiul Roman a luat-o sub stăpânirea sa. Romanii au dezvoltat orașul care era considerat de mare importanță în zonă și a fost considerat orașul cel mai bine adaptat la stilul de viață roman.
De la Romani Malaga a fost cucerită de vizigoți. Cucerirea peninsulei Iberice de către mauri a făcut ca Malaga să cunoască o dezvoltare în stil maur. Maurii au construit Alcazaba și au început consruirea castelului fortificat Gibralfaro pe care n-au mai reușit să-l termine până la cucerirea lui de către creștini.
Malaga a continuat să se dezvolte și după recucerirea ei de către creștini care au pus accentul pe transformarea imaginii lui de oraș maur în oraș creștin, fără a demola, însă, edificiile maure.
Secolele 17 și 18 au fost cele mai puțin faste pentru Malaga care s-a confruntat cu epidemii, cutremure de pământ și inundații severe care au podus daune importante.
În seolul 19 avea să se reia dezvoltarea orașului și să apară edificii culturale precum Teatrul Cervantes, bulevarde importante dar finalul său avea să aducă din nou molime și inundații.
Secolul 20 i-a adus două războaie mondiale, un război civil și dictatura Franc-istă. Economia orașului a fost restaurată total abia în al șaselea deceniu când a început și dezvoltarea fulminantă a turismului în oraș și toată Costa del Sol care, în prezent, atrage peste 6 milioane de turiști pe an.
Romania este destul de bine conectată cu Malaga și, prin Malaga, cu întreaga Costa del Sol și Andaluzia, având zboruri directe din București, Cluj, Iași și Oradea.
Malaga trebuie văzută pe îndelete, graba nu are loc aici, calmul mediteranean trebuie să primeze pentru a savura fermecătorul oraș andaluz.
Cei 3000 de ani de istorie au lăsat opere care pot fi admirate și astăzi precum Teatrul Roman, Alcazaba, Casetlul Gibralfar, impunătoarea Catedrală Catolică, ”Nuestra Señora de la Encarnación”, Universitatea, clădirea Primăriei și multe alte edificii superbe.
Muzeul Picasso trebuie inclus în lista obiectivelor ca și Târgul Artizanilor din Piața Merced.
O arhitectură aparte au fosta Fabrică de Țigări, astăzi Muzeul Automobilului, Piața Salamanca și ”Casele lui Félix Sáenz”, o combinație între stilul exclusiv spaniol, Mudéjar, și stilul neorenascentist.
O plimbare de relaxare pe faleză, până la far, este plină de farmec și la lumina zilei care scoate în evidență albastrul ireal al mării și la luminile nocturne ale ambarcațiunilor retrase la cheu.
Gastronomic, Malaga este parcă și mai cosmopolită decât s-a arătat până acum și oferă o paletă largă de preparate rafinate. Preponderente în listele restaurantelor sunt preparate nu foarte complicate, specifice dietei mediraneene obișnuite, cu ingrediente naturale. Să ținem cont că Malaga este pe lista stelelor Michelin.
Bodega El Pimpi nu trebuie ratată. Este o operă a bunului gust în amenajările interioare și a bunului gust gastronomic. Cu toate că e în centru, în drumul cel mai bătut de turiști prețurile sunt onorabile și, de cele mai multe ori, se formează șir de așteptare pentru o masă liberă la care așteaptă mulți localnici. Asta spune multe despre local. Și, ca o nouă subliniere, când am fost eu, Antonio Banderas tocmai luase prânzul aici.
Restaurantele și terasele din portul de agrement sunt bune, dar un pic cam scumpe, zic eu.
Nu uitați piețele din Malaga unde găsiți preparate foarte proaspete, bune și la prețuri imbatabile. Aici obiceiul ”Tapeo” este cel mai bine reprezentat. De altfel, dacă vrei să guști din cât mai multe, recomandare mai bună decât localurile ”de tapas” nu există.
La capitolul băuturi eu am testat berea Andalucia și vinuri seci. Și le recomand. Dar Malaga oferă tot ce s-a inventat în domeniu.
Malaga nu este cap de pod doar pentru Costa del Sol ci pentru întreaga Andaluzie. De aici se ajunge usor la Cordoba, Granada, Tarifa, Gibraltar, Ronda sau chiar la Tanger, de aici se poate pleca în multe circuite absolut fantastice dintre care amintesc doar de ”Caminito del Rei”.
Și DA, Malaga este un oraș genial!
1 Comment
Superbe pozele. Foarte frumoasa descrierea. Pe mine ma interesează un buget și cât timp trebuie alocat. Am trecut de stadiul în care ma omoram într-un weekend prelungit sa le vad pe toate. Și ar mai fi ceva. Dacă organizați excursii de grup pe aceste zone. Nu mai lungi de 4 zile.