fbpx

Tapas – simbol al culturii spaniole

Tapas – simbol al culturii spaniole

 

Toate se împletesc pe lumea asta. Drumurile, culturile, nevoile, eforturile, rezultatele, viețile.  Nevoia de hrană se împletește cu evoluția, cu dispoziția la risc și cu stăpânirea căldurii. Așa s-a creat bucătăria, sau gastronomia. Bucătăria se împletește cu cultura unor arii restrânse, la început, dar care apoi migrează până la limita arealelor ingredientelor depășite și acestea de negustori, cei care au sfidat mereu limita spațiului.

Culturile migrează și se împletesc cu cele nou aflate, formând culturi noi care se împletesc la rândul lor cu altele și tot așa.

Bucătăria este un fir important in frânghia culturii unui popor, este firul ce pleacă din sufletul său, este prima legătură între cultura ta și cultura locului unde ai ajuns, este prima legătură între sufletul tău și sufletul poporului care te găzduiește, este firul care poartă aromele, gusturile și culorile vieții meleagului său.

Foto: Wikimedia

Preparatele culinare au o poveste, sunt o poveste și spun o poveste.

Sub soarele arzător al Spaniei s-au împletit multe culturi, s-au amestecat multe nații și, din toate astea, bucătăria și-a căpătat o identitate extrem de mobilă și evolutivă.

Orice poveste din bucătăria spaniolă începe cu Tapas, cartea ei de vizită, extraordinarele miniaturi ale unei mari bucătării pe marea și bogata masă a Mediteranei.

Foto: Wikimedia

Tapas-ul nu are doar povești și multe istorii, el spune poveștile sale și ale Spaniei, locul unde s-a născut, el e primul care ne dezvăluie aromele și gustul lumii în care tocmai am pășit.

Una dintre poveștile despre Tapas spune că acesta ar fi apărut ca o cale de comunicare între hangii și oaspeții care nu vorbeau aceeași limbă și care trebuia să înțeleagă ce mâncare comandă. Adică hangii ofereau spre degustare și prezentare preparetele pe care le ofereau iar oaspeții nu aveau nevoie să înțeleagă limba hangiului pentru a mânca ceea ce le surâdea mai mult. Credibilă poveste.

Foto: Florentin Mocanu           Tapas cu kebap de crocodil, carne marinată cu orez, carne la cuptor cu cartofi

Alta spune că Tapas-ul a apărut ca o gustare pusă pe paharele de vin de Jerez, cunoscut mai mult ca vin de Sherry, piatra de temelie a vinurilor fortifiate, pentru a opri accesul muștelor și pentru a mări apetitul clientului pentru vin. De altfel, etimologic, tapas vine de la TAPA, a acoperi sau acoperis. Se cam leagă. Și vedem cum istoria Tapas-ului se împletește cu istoria vinului de Jerez, o istorie de peste 2000 de ani, despre care voi vorbi în viitor.

Există și o poveste care spune că tapasul a apărut doar pentru a spori apetitul de băuturi al clienților și de aceea proprietarii de baruri au acceptat să-și scadă profitul pe unitate pentru a avea unul mai mare pe volum.

Indiferent care este realitatea, Tapas este, așa cum am spus, cartea de vizită a Andaluziei, locul de origine, a Spaniei și este, de fapt, un capitol al gastronomiei mondiale.

Foto: Wikimedia

Totul se împletește, spuneam. Povești, legende, istorie dovedită. Legendele și poveștile tapas-ului se împletesc cu legendele și poveștile Jamonului, ale cârnașilor Chorizo, ale brânzeturilor andaluze și Iberice, ale rețetelor bucătăriei andaluze sau iberice și dau un sens aparte tradițiilor și ospitalității acestei margini a Europei.

Foto: Wikimedia

Astăzi, localurile ”de Tapas” oferă împreună cu băutura comandată o gustărică, o feliuță de pâine cu câteva măsline, 2-3 feliuțe de Jamon, sau de cârnați Chorizo, câteva bucățele de brânzeturi sau chiar preparate calde, pui de caracatiță sau sepie în diverse sosuri, inele de calamar prăjite, peștișori prăjiți, tortilla și multe, multe altele. Peste tot poți alege tapasul pe care îl dorești pentru fiecare comandă de băutură în parte.

Foto: Wikimedia

Navigatorii spanioli au dus cu ei cultura tapasului și au adus din lumile noi unde au ancorat legume noi pentru alte idei de Tapas. Nu doar Lumea Nouă a acceptat Tapasul sub nume noi, chiar și în Spania, fenomenalul Tapas se numește ”Pinchos (pintxos)” (scobitoare) înȚara Bascilor și în general în nordul Spaniei scobitorile care ajutau la monatul Tapas-ului erau de forme și mărimi diferite, în funcție de Tapas și ajutau și la contabilizare pentru plată.

În lumile noi, Tapasul dus de conquistadori a căpătat un nume în fiecare, nouă parte a lumii. De exemplu în Argentina se cheamă Picada, în Mexic Botaneras, în Brazilia Petsicos sau Tira-gostos și povestea continuă.

Foto: Wikimedia

Ce este încântător este o idee care dă identitate lumii hispanice, e ceva deosebit, e o cultură cu care trebuie să te împletești în viața asta.

Am văzut de curând o emisiune pe un canal de bucătărie și rețete culinare în care un Chef milita asiduu pentru admiterea bucătăriei stradale în Spania. Ei bine, eu nu vreau ca această cultură a tapasului să fie sugrumată de bucătăria stradală, eu vreau ca atunci când merg în Spania să îi simt aromele ei, să gust tradițiile ei, să fiu în Spania care a străpuns timpul și globul pământesc, în Spania care a descoperit lumi  noi și și-a creat și consolidat tradițiile. Viva Tapas!

Foto: Wikimedia

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Vin sărbătorile de iarnă

Vin sărbătorile de iarnă, dar în multe zone ale României iarna parcă nu îndrăznește să vină. Sau s-a supărat și nu mai vrea. Sau poate nu mai știm noi cum să o chemăm și nu se simte bine primită. Viața își urmează cursul. Piețele de Crăciun sunt în perioada apogeului lor. Încântă cu atmosfera lor și ne cresc nerăbdarea de a veni ziua de Crăciun. Cadourile Moșului, mirosul de mere

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie