Sustenabilitate este unul dintre cele mai auzite cuvinte de ceva timp. De câțiva ani, chiar. A devenit un fel de cuvânt magic, soluția mult așteptată sau singura variantă ce ne-a mai rămas.
Evident că dacă a ajuns ”la modă” este folosit și de foarte mulți care chiar nu știu nici ce însemnă, nici ce vrea să exprime, dar, mai ales, nici ce trebuie făcut pentru a fi în ton cu el.
Ce ar putea însemna această sustenabilitate?
Sustenabilitatea nu are o ”traducere” mot a mot, adică așa cum se traduce un cuvânt dintr-o limbă în altă limbă. Ea nu are o definiție clară, toate cele care au fost formulate fiind contestate. Sustenabilitatea este, în realitate, un concept. Un concept care adună principiile și regulile care permit ca oamenii să coexiste pe această planetă mult timp de acum încolo…
Cam după fiecare criză trebuie să apară un concept care să salveze omenirea sau societățile care acceptă acel concept și îi respectă cerințele.
După Primul Război Mondial a apărut, în Germania, un concept care să facă viața germanilor mai ușoară și mai ieftină, într-o țară secătutiă de război și care avea de plătit daune exorbitante. Acest concept este Bauhaus. Case construite ieftin, care să ofere tot confortul cu cheltuieli de întreținere minime. Conceptul punea pentru prima dată laolaltă cuceririle științifice în domeniul construcțiilor și rezistenței materialelor, cu materialele tradiționale și produsele meșteșugarilor. Erau premisele actualului concept numit ”dezvoltare durabilă”.
De ce este necesar un nou concept?
Pentru că acum trebuie ținut cont și de nevoile mediului înconjurător și de nevoile generațiilor viitoare. E nevoie de un concept care să ia în calcul nevoile tuturor, mai ales că societatea se bazează, acum, pe consum. Pe consumul care generează profit și locuri de muncă. Nevoia de locuri de muncă este una importantă pentru existența societății. Acum, dezvoltarea durabilă trebuie să țină cont și de necesitatea creării de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. În conceptul Bauhaus, mediul nu era prea mult băgat în ecuație. Mai bine zis, nu era și nominalizat, pentru că, prin simplitatea construcțiilor și costuri de întreținere mici, se subînțelege că mediul era, totuși, protejat.
Unde ar putea fi enunțate regulile acestui nou concept?
Evident că într-o țară unde cercetarea științifică este susținută de o economie dezvoltată și care își permite să susțină experimentele necesare pentru a stabili regulile cât mai exact și aplicabile.
Germania este o astfel de țară. De altfel, Germania este printre pionieri în ceea ce privește sustenabilitatea, dezvoltrea durabilă, valorificarea energiei regenerabile, a protejării mediului, dar și a accesibilității.
Mă voi opri doar la câțiva pași făcuți de Germania în direcția sustenabilității și a dezvoltării durabile.
Începutul, ca de fiecare dată, este acolo unde cineva a connsemnat că ceva începe. În Europa, 1972, austriecii au protestat împotriva energiei nucleare. Astfel atomocentrala de la Zwentendorf va fi prima centrală nucleară finalizată, dar care nu va fi produs niciun Watt putere, niciodată. Insuccesul acestei centrale a apăsat butonul deschiderii către dezvoltarea durabilă și a căutării de noi alternative de dezvoltare zonale care să nu ducă la frământări sociale majore.
Protestele nu sunt o soluție
Trei ani mai târziu, la Freiburg, un alt protest a reușit să stopeze construirea unei centrale atomoeletrice.
De aici, lucrurile nu s-au mai oprit la proteste. Au început să fie făcute lucruri concrete, să se caute alternative cărora să li se dea viabilitate. A început să se vadă că lumea își va putea schimba orientarea. În 1977 la Freiburg a fost fondat Öko Institut. Un institut de cercetare care vrea să arate, pe baze științifice, că resursele naturale pot fi conservate și prin reciclare.
Apoi Freiburgul a înțeles că poate fi ALFA în sustenabilitate.
În 1981 a fost fondat Fraunhofer, cel mai mare și avansat institut de cercetări pentru exploatarea energiei solare din Europa.
În 1994, la Freiburg a fost finalizat primul imobil care putea să înmagazineze și să convertească mai multă energie decât avea nevoie pentru consumul propriu, Heliotrop. De atunci s-a văzut că se poate.
Oamenii trebuie întâi să înțeleagă
Un aspect foarte important, pe care nemții l-au înțeles și l-au aplicat, este acela de a face oamenii să înțeleagă schimbările climatice, ce le provoacă și ce pot provoca ele. În acest sens, la Bremerhaven a fost construită ”Casa Climei”, un centru știinific și, în același timp, un parc tematic și un adevărat muzeu al climei. Aici, vizitatorilor li se prezintă cunoștințele despre vreme, climă și schimbările climatice. O vizită pe toate cele 5 continente îi face pe vizitatori să trăiască ba în zonele toride, ba în cele înghețate ale planetei, să asculte locuitorii din diverse zone vorbind despre viața lor și de cum sunt afectați de schimbările climatice. Foarte multe grupuri de școlari, din întreaga Europă, vizitează Casa Climei pentru această importantă lecție extracurriculară.
Mașinile electrice
Disputa între cei care văd în mașinile electrice viitorul mobilității și cei care le consideră un eșec nerecunoscut pare că se intensifică. Și acest fenomen trebuie înțeles cu lux de amănunte și pentru asta, trebuie explicat. La Dresda, în mijlocul orașului, s-a construit ”Fabrica Transparentă” (Gläserne Manufaktur), fabrica Volkswagen care produce automobile electrice. Pereții exteriori sunt din sticlă, pentru a stârni curiozitatea de a vizita fabrica. Și acest pas spre mașinile electrice trebuie înțeles. A fost contruită în mijlocul orașului pentru a dovedi că omenirea poate face o fabrică neutră din punct de vedere al nocivități pentru mediu. Fabrica este alimentată cu energie electrică din surse regenerabile iar aprovizionarea cu materii prime se face cu un tren electric care împrumută linia de tramvai atunci când are de livrat.
Dar asta nu e totul
Germania încurajrează și finanțează foarte multe proiecte în spiritul dezvoltării durabile. Germania, alături de multe țări Europene vor să facă lumea accesibilă tuturor și să asigurăm accesul la resursele naturale pentru toate generațiile viitoare. La capitolul accesibilitate, Freiburg are reușita sa. Hotelul Green City Hotel Vauban are mai mult de jumătate din angajați, persoanre cu dizabilități fizice sau mentale. Hotelul are note de invidiat pentru curățenie și calitatea serviciilor.
Cât despre transport, Germania face de ceva timp lucruri concrete pentru a-și determina cetățenii și oaspeți să utilizeze trenurile și mijloacele de transport public urban. În 2023 au avut un bilet comun, de 49 de EUR/lună, valabil pe trenurile regionale și de scurt parcurs, de stat și pe mijloacele de transport în comun din orașe. Pentru 2024, Ministerul Transporturilor din Germania promite că va veni cu oferta înbunătățită.
Concluzia este că unde se vrea se poate. Iar dacă la ei se poate, în curând se va putea peste tot.
68 Comments
Se pot multe schimba și la noi dacă ne vom schimba mentalitatea.
Așa este! Vom merge după val că vom rămâne fără ”apă”…
In ultimii ani au aparut tot soiul de concepte. Unul dragut e dezvoltare durabila. Nu prea e explicat. Dar e amuzant. Pentru ca lumea se schimba rapid. Dana pina la revolutia industriala deplasarea nu a depasit viteza calului, dupa aceaa vitezele au crescut si infrastructura a cunoscut o mare diversitate. Cai ferate, sosele, autostrazi, metrou, ajungind in secolul trecut la culoare aeriene. Se simte nevoia de noi abordari, dar abordari pragmatice, nu pe fantasmagorii. Deci dezvoltarea durabila de la 1700 nu mai e valabila azi. Iar ce dezvoltam azi nu va fi valabil in 100 de ani.
Se vrea revenirea la transportul in comun, dar daca zona nu e acoperita sau daca dintr-un loc in altul schimbi nu stiu cite si faci 2-3 ore, e mai bine in masina proprie…
S-au dezvoltat sisteme de locuit pe verticala, dar azi omul incepe sa prefere locuinta individuala sau familiara. In trecut erau case multigenerationale (bunici, parinti copii). Azi individualismul a dus la cu totul altceva. Populatia imbatrineste, iar noua generatie e mult mai putin numeroasa, ceea ce va duce la un urias impas in materie de sanatate, ingrijire de batrini, plate de pensii, pe un fundal cu speranta de viata in crestere. Statele au dezvoltat un aparat de stat urias, din ce in ce mai greu de suportat de adevaratii platitori de impozite, cei din mediul privat, care nu primesc nici servicii pe masura.
Si nu in ultimul rind, priviti modul cum vor sa fie gestionate aceste noi politici de sustenabilitate. De la centru, adica exact sistemul comunist in care partidul le stia pe toate atit de bine.
Uiti un amanunt important, ca dupa razboi, Germania de vest a beneficiat de planul Marshall (el s-a vrut pentru toti, dar unul Stalin nu l-a vrut si a dat ordin sa nu-l vrea tot estul comunist) un ajutor economic urias menit sa reconstruiasca vestul si sa tina SUA la adapostul uriasei migratii de care ar fi avut parte daca nu era acest plan.
Hai sa-ti dau un exemplu concret (mai ales ca vin alegerile la anul). Un primar din orice comuna si oras trebuia incepind cu 1990 sa faca: 1Km de drum asfaltat, 1 Km de iluminat public, 1km de retea de apa potabila si 1 km de canalizare. Iar guvernele 100 km de autostrada noi, plus intretinerea cailor ferate, a drumurilor.
Orasul nostru cred ca era demult terminat, Romania ar fi avut cam 4 culoare (2 est-vest si doua sud-nord) de autostrada, industria pe orizontala (becuri, pietris, asfalt, vopsele, panouri de semnalizare, cablu, conducte, robineti, masini de sapat, ciment…) ar fi mers, romanii ar fi avut de lucru si n-ar mai fi batut tarile si colturile lumii, turismul ar fi luat avint, ca sa faci o zi pina la Cluj nu e rentabil, cind pe autostrada poti face 6-7 ore.
Dar pentru asta ai nevoie si de nitica viziune si plan pe termen lung. Ceea ce nu e (nici acolo, nici aici, ca se gindeste pe 4 ani si nimic mai mult. Ce depaseste 4 ani nu e interesant.)
Stelică, mulțumesc pentu comentariu! Ai multă dreptate. Dezvoltarea durabiă presupune în primul rând, să lăsăm o planetă locuibilă generațiilot următoare. Și resurse naturale. Este adevărat că dinamica este din ce în ce mai greu de stăpânit dar totuși (tu știi mai bine că trăiești în lumea dezvoltată a cunoștinței și științei) se fac proiecții pe următorii 25-50 de ani. Posibil ca scena pe care o trăim noi azi să fi fost proiectată acum 25 de ani, când noi incercam să astupăm gaura de la drapel.
Un exemplu trait de noi toti. La facultate am invatat FORTRAN (am cu mine aici, ca amintire o cartela d-aia), cu cartele. Eu am avut bafta ca cineva cind eram in anul IV a facut cu noi, facultativ, BASIC. O nebunie la programul de atunci, dar m-am dus. Un an mai tirziu proiectul meu de stat era in BASIC. Vreo 5 ani mai tirziu imi luam un curs de calculator (DOS si comenzi in el, Norton Comander si, si… utilitar sub DOS WINDOWS 3.1, cu word si EXCEL. Azi, nici 30 de ani mai tirziu nimeni nu mai foloseste DOS iar Windows e de mult sistem de operare la a nu stiu cita generatie. Asa ca multe planuri de azi pentru peste 25 de ani vor fi depasite.
Daca vrei sa ne ducem pe alte zone… Nici nu stii sau nu-ti dai seama cita putere are planeta asta de regenerare. Iar forta ei este uriasa. 2 exemple pentru ilustrare: cica forta unui uragan de gradul 5 este cam cit toata energia produsa si consumata intr-un an pe toata planeta. Iar acum citiva ani un vulcan a oprit zborurile intre Europa si America vreo saptamina. Bine unii zic ca n-a fost chiar asa ca a fost motiv sa nu se ajunga la funeraliile nu stiu cui. Dar chiar si 48 de ore de oprire din cauza unui vulcan e ceva. Nici o activitate umana nu e capabila de asta. Asa ca asta cu planeta, incalzirea, ba nu schimbarile climatice, e una din marile gogorite. Va recomand cu caldura Isaac Asimov tot ciclul Fundatiei si Curentii Spatiului – vis-a vis de clima. Dar intram pe alt tarim, al informatiei ce ne este data (cu tona cea neesentiala si cu lingurita cea buna, disimulata printre tonele de inutilitati.)
Planeta poate, într-adevăr, multe. Dacă ne suportă ea pe noi 🙂
Treebuie să ne gândim și la resursele pe care azi le consumăm, deși știm în cât timp se regenerează.Pădurile, de exemplu. Apa dulce devine o problemă din ce în ce mai greu de rezolvat. Mai avem de învățat, mai avem de gândit.
Un articol interesant cu o multitudine de informații inedite, ce conduc la ideea de a vizita locurile și locațiile evocate….
Mulțumesc Florentin! Un nu nu cu un
Mulțumesc penru aprecieri, Leo!
Foarte interesant Florin! Toate bune si frumoase, mai putin abordarea germanica a energiei nucleare (adica eliminarea ei), cu care nu sunt de acord. Nu ca as fi un iubitor al radiatiei nucleare, dar sistemul energetic are nevoie, in interiorul mix-ului de surse, de surse capabile sa rezolve fluctuatiile induse de sursele “verzi”, cu viteza si in cantitatea necesara, si aici energia nucleara este cea mai performanta. Toate rezultatele evolutiei tehologice au presupus o forma sau alta de risc, pericol, etc., dar cu inteligenta s-a lucrat la eficientizare si securizare (si binenteles inlocuire, cand au aparut tehnologii noi). Asta pana cand vom fi capabili sa tragem un fir direct de la soare! 🙂
Iar in ceea ce priveste vehiculele electrice, suntem inca destul de la inceput, dar sunt curios cum se va rezolva reciclarea bateriilor uzate odata ce volumul de vehicule va deveni substantial. Mi-e teama ca problemele de mediu pe care le presupun centralele nucleare vor fi floare la ureche…
Mulțumesc pentru aprecieri, Mircea! Personal și eu am mari îndoieli în ceea ce privește neutralitatea față de mediu a mașinilor electrice. Este și aspectul că cercetarea are nevoie și de răspunsul vieții și atunci, e nevoie să fie scoase ”în lume” mașini electrice și pentru a vedea exact efectele (și bune și rele), dar și pentru finanțarea cercetării, care nu e ieftină.
Absolut de acord Florentin! Cand spun “sunt curios” vreau sa spun ca sunt un curios optimist. Toate trebuie facut cu inteligenta, ratiune, precautie, etc., dar, in final, manat de cele mai bune intentii, nu trebuie sa te opresti din a merge inainte!
D-asta nu sunt de acord cu abordarea germana (stop energiei nucleare, ei care sunt una dintre marile puteri tehnologice ale lumii! P-astia i-a pacalit cineva grav, cam stiu eu cine…) – e ca si cum ai spune asa, metaforic, “ ba, pa mine nu ma intereseaza energia Soarelui, ca e cam fierbinte…”
Eu am fost în primăvară în Germania, chiar când au oprit ultima centrală nucleară. Spuneau că produc foarte multă energie eoliană în nord și singura problemă este consumul rețelei de transport să o ducă și în sud. Am vizitat puțin și din fosta cea mai mare mină de cărbuni (și celelalte, coxerie, centrală termică, siderurgie, e adevărat, în mare fugă) din bazinul Ruhr. Acolo totul a fost transformat în săli de spectacole, evenimente private, muzee. Turism.
Minunat Florentin!! Ca întotdeauna publici articole interesante!
Felicitari!!
Mulțumesc mult!
Ah! Germania si isteria lor ecologista! Nu, nu sunt anti, doar ca la ei pe langa solutiile practice si care ar trebui sa inspire intreaga lume, mai au si partea de isterie imbecila, de hei rup-uri care fie n-au finalitate practica, fie mai mult strica, doar sa vada lumea ca respectivii sunt campionii salvarii planetei. Primul exemplu care-mi trece prin cap e oprirea centralelor nucleare si inlocuirea lor cu termocentrale clasice.
Eu știu că au închis și termocentrale clasice. Cea mai mare, sigur e închisă.
Interesant articolul, de actualitate. Felicitări!
Sărut mâna! Mulțumesc pentru aprecieri!
Așa-i, se poate doar dacă se vrea!
Așa e, Marius.
Interesant, si da, aveti dreptate, daca se poate la ei inseamna ca se va putea si la noi. Mai trebuie sa lucram putin la mentalitate!
Multumesc pentru aprecieri! Ne va duce valul. Cu mentalitatea e problemă și la ei dar nu așa mare ca la noi.
Un articol interesant si bine documentat ce te pune pe ganduri.
Poate reusim macar in al 12-lea ceas sa protejam natura astfel incat sa nu mai avem fenomene climatice devastatoare.
In ultimele 2 saptamani litoralul romanesc a fost lovit de 2 furtuni in care vantul a atins viteze de peste 120 km/h.
Pagubele au fost foarte mari si toate localitatile din judetul Constanta au suferit din cauza lipsei de energie electrica intre 24 si 72 de ore.
Trebuie sa intelegem ca daca ne batem joc de natura si ea va face la fel cu noi!
Multumesc pentru aprecieri. Se pare ca se lucreaza mult la intelegerea fenomenelor, a cazelor si a efectelor ce produse. Nu si la noi, dar… Chiar daca tot la coada, si noi vom merge pe acelasi drum.
Articolul este super, din pacate problema este controversata! Desi apar tot mai frecvent fenomene meteo anormale, anotimpurile sunt atipice……o parte din oamenii de stiinta considera ca aceste probleme nu exista. Considera ca este vorba de o conspiratie planetara. Este posibil orice însă scimbarile climatice EXISTĂ!!!
Multumesc pentru apreciere! Eu îmi aduc aminte ca aici, la noi, acum 40 de ani, la vremmea asta era zăpadă, uneori și ger. Din octomrie treceam la haine groase. Anul acesta am mers în mânecăscurtă și în noiembrie… Ideea e ca trebuie să avem grijă să lăsăm moștenire generațiilor viitoare o planetă locuibilă.
Interesant articolul. Felicitari!
Multumesc, Cataline!
Un articol interesant! Felicitări!
Multumesc, Adi!
Ca întotdeauna, foarte interesant!, felicitari Florentin
Merci, Pierre!
Traducerea pe intelesul tuturor a notiunii de sustenabilitate are in principal un rol educativ pentru multi dintre cititori, dar si unul apropiat domeniului turismului daca al analizam aplicat factorilor de mediu. Ma bucur ca ai abordat un asemenea subiect care se leaga implicit si cu notiunea de dezvoltare durabila si te astept cu noi teme.
Dumneavoastră ați luptat atâția ani pentru mediu. Știți foarte bine și aprecierea dumneavoastră mă măgulește.
Un articol interesant și util, bine documentat și structurat. Bravo!
Multumesc mult, Florine! Parerea ta e importanta pentru mine.
Ca de obicei, un articol elaborat.
Felicitări!
Multumesc! Voi astepta mereu opiniile tale.
Foarte interesant articolul. Ce spui despre turismul sustenabil?
Sarut mana! În primul rând, mulțumesc pentru precieri! Se fac pași importanți în turismul sustenabil. Lumea încă nu înțelege c și de ce se întâmplă și există reticiență. Dar drumul e în direcția sustenabilității și a dezvoltării durabile.
Da, un articol interesant si bine documentat.Acum am aflat ca Germania si Austria se preocupa de probleme climatice inca din anii 80.Felicitari si succes in continuare.
Multumesc mult!
Un articol interesant și util, bine documentat și structurat. Bravo!
Merci mult, Florinele!
Superb articol: interesant, documentat și de actualitate. Felicitări!
Merci mult!
Superb articol: interesant, documentat și de actualitate. Felicitări!
Multumesc frumos!
Foarte interesant articolul.
Multumesc, Florine!
Cred că acest concept dăinuie de mai bine de două decade. Am impresia că la Conferința de mediu de la Rio din ’92 s-a discutat pe larg despre acest concept/noțiune. Și s-au explicat înțelesurile, atât la nivel de mediu – importanța ca o activitate umană să nu distrugă mediul și nici să epuizeze resursele naturale, cât și în privința dezvoltării economice a unei zone geografice – caz în care se utilizează construcția lingvistică, sinonimă la nivel de înțeles, „dezvoltare durabilă”. Dar găsesc că e un exercițiu folositor să le fie reîmprospătată memoria oamenilor cu date care pot transcende din zona de aproximativ în cea de sigur.
Multumesc mult! Sunt oameni care au văzut de mult că trebuie să schimbăm macazul, din anii ’70. Eu am vrut să scot în evidență câteva aspecte care mi s-au părut mai interesante și care să stârnească mai mult interes cititorilor.
Interesant articles despre sustenabilotate…merita citit si analizat
Multumesc! Ar trebui sa faca si ai nostri ceva.
Interesant articolul,mulțumesc pentru informațîi.
Multumesc mult pentru apecieri!
Un concept foarte bun!
Toate aprecierile!!
Multumesc mult! Pământul trebuie lăsat LOCUIBIL generațiilor viitoare.
Profesinalism si promptitudine.
Mulțumesc mult!
Multumesc pentru aprecieri!
Articolul despre sustenabilitate este interesant, cu informatii utile pentru cei ce nu sunt familiarizati cu termenii.
Multumesc pentru apecieri! Ei au mulți pași in direcția aceasta, dar nu puteam să fa un articol extrem de lung. Când vezi la alții pare simplu, să-i vedem pe ai noștri!
Felicitări!!!
Mulțumesc frumos!
Profesionalism la superlativ, ca de obicei! Felicitări, Florentin!
Mulțumesc mult!
Ca întotdeauna, foarte interesant!, felicitari Florentin
Mulțumesc mult! Aștept să opinezi și în viitor!