fbpx

Sibiu – capitala deschizătoare de epoci

Sibiul este unul dintre orașele mele preferate. M-a fascinat de la prima vedere, când eram prin clasa a V-a și l-am vizitat pentru prima dată. Era altfel decât Bucureștiul, avea o noblețe aparte, parcă și oamenii erau altfel, părea foarte liniștit iar oamenii parcă erau prieteni și nu erau încrâncenați ca bucureștenii sau craiovenii. M-a surprins și a fost inexplicabil faptul că furia comunistă a iertat orașul vechi.

Foto: Florentin Mocanu

Bătrânul tramvai spre Rășinari cu care am mers la Dumbravă m-a făcut să înțeleg că Sibiul ”a fost cineva” dintotdeauna. Aici în Dumbrava Sibiului, Muzeul Astra (parcă se numea Muzeul Tehnicii Populare atunci), ne-a luat aproape o zi să-l vizităm, dar totul era ca în povești și primul gând m-a dus la Creangă și amintirile despre frumoasa lui copilărie.

Sibiul a fost una dintre destinațiile noastre vreo 4 ani la rând, după care a venit vremea liceului și dorințele de vacanțe s-au schimbat. Marea și-a păstrat locul ei, dar dorința de aventură devenea tot mai puternică și asta a adus pe lista dorințelor de vacanță Delta și drumețiile montane. În studenție a reușit să se strecoare Timișoara. La Timișoara era Ocico, un adevărat paradis al cumpărăturilor, locul care aducea lumea în România. Acolo pe lângă ceasuri electronice, creioane mecanice, filme foto și altele se găseau haine italienești, nemțești, etc. La Timișoara fetele se îmbrăcau altfel și făceau ca Timișoara să pară așa cum era supranumită, Micul Occident. Ei bine, primăvara, cand căldura obliga la abandonul paltoanelor, mergeam la Timișoara să admirăm fetele care, cu frumusețea lor, făceau hainele să fie mult mai frumoase decât în revistele Neckerman care la vremea aceea dădeau ora exactă în moda românească. Noi spuneam că mergem la Timișoara că au ieșit fluturii la zbor.

Foto: Florentin Mocanu

Am revenit la Sibiu după mulți ani, înainte să fie prima Capitală Culturală Europeană din Europa de Est și, deși renovarea centrului aproape că nu începuse, orașul era frumos. Poate un pic mai trist decât îl cunoscusem eu.

După unii istorici, zona Sibiului ar fi fost locuită încă de pe vremea romanilor, ei considerând că pe locul cartierului Gușterița ar fi fost castrul roman Cedonia. Orașul a apărut în a doua jumătate a secolului XII, și a fost făcut de coloniștii sași. Prma atestare documentară este într-un document emis în 1191 de către Papa Celestin al III-lea unde apare ca Cibinium. Una din legende spune că așezarea săsească a fost întemeiată de sași din regiunea franconia, sub conducerea unui sas din Nuremberg pe nume Hermann. În 1223 apare pentru prima dată menționat ca ”Villa Hermanni”, în 1321 este menționat ca ”Hermannsdorf”, iar in 1366 este menționat pentru prima dată ca ”Hermannstadt”.

Foto: Florentin Mocanu

Sibiul este una dintre cele mai clare dovezi că sașii și șvabii au adus multe plusuri spațiului românesc. După momentul de răscruce de la 1242, în timpul Marii Invazii Tătare, când Hermannstadtul a fost distrus aproape complet, datorită tenacității locuitorilor, orașul a renăscut. De teama unor noi invazii, locuitorii au dezvoltat continuu fortificațiile cu turnuri de apărare care au permis Sibiului să aibă o înflorire rapidă și să fie în secolele XV-XVIII cea mai puternică cetate a Transilvaniei. Iată, deci că Sibiul a fost invincibil câteva sute de ani. Fortificațiile sale au făcut să eșueze numeroasele asedii otomane dintre care cele mai dure sunt considerate cele din 1432, 1437, 1442 și 1493.

Foto: Florentin Mocanu

Sașii care veneau din zone mai dezvoltate tehnologic decât Transilvania și Țările Române au adus tehnologii și meșteșuguri noi pe care le-au dezvoltat și astfel la Sibiu în 1780 erau atestate 40 de bresle.

Sibiul a devenit reședința Guvernatorului Transilvaniei în 1691 și a rămas capitala acestei provincii până în 1791 când a fost mutată la Cluj. La 1 Decembrie 1918 devine iar capitala Transilvaniei până la sfârșitul lui 1919, an în care se oficializează denumirea Sibiu.

Foto: Florentin Mocanu

Sibiul a fost în multe domenii primul din Romțnia: primul spital din România în 1292, prima bibliotecă în 1330, prima atestare a unei școli 1380, prima farmacie în 1494, prima fabrică de bere în 1717, prima clădire de teatru în 1788 și lista este impresionant de lungă. Nu pot să nu amintesc de descoperirea Telurului în 1782 aici, la Sibiu, de către Franz Joseph Müller.

Foto: Florentin Mocanu

Astăzi Sibiul atrage mulți turiști din țară și din lume, poate că e cel care atrage cei mai mulți turiști străini, nu doar cu frumusețea lui ci și cu deschiderea de care a dat dovadă, cu evenimentele de tot felul pe care le organizează.

Sibiul este o gazdă occidentalizată, terasele din zona pietonală, restaurantele care reușesc să risipească praful istoriei și în care, așteptând bucatele comandate, te aștepți parcă să dea năvală niște cavaleri înfometați te fac să te simți ca la Bruxelles sau la Nuremberg, sau la Bologna, sau oriunde ospitalitatea e la loc de cinste.

Orașul are câte ceva pentru toate vârstele și toate gusturile, nimeni nu pleacă din Sibiu fără să simtă că vrea să se întoarcă aici.

Bucurați-vă de Sibiu și respectați-l!

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This