fbpx

Scoția – mistere, castele, natură sălbătică

Scoția – mistere, castele, natură sălbătică

Scoția este acel ținut care ocupă treimea de nord a insulei Marea Britanie care în limba galeică se numește ALBA.

Puțină istorie

Scoția a fost un Regat independent de la 843 până la 1707 câns s-a unit cu Anglia (care deținea deja Țara Galilor) și au format Regatul Marii Britanii. În 1763, după victoria în conflictul mondial cunoscut ca Războiul de 7 ani, va deveni cel mai mare imperiu din istoria omenirii, imperiul în care Soarele nu apunea niciodată.

Scoția este scăldată de Atlantic și de Marea Nordului în ale căror ape, Scoția are peste 790 de insule.

La 1413 ia ființă Universitatea St. Andrews, prima universitate din Scoția care va fi urmată de Universitatea din Glasgow, la 1451, cea din Aberdeen, la 1495, și cea din Edinburgh la 1583. Învățământul scoțian este renumit pentru calitatatea sa iar universitățile scoțiene sunt pe primele locuri în Regat.

Cum este clima

Clima este destul de răcoroasă, temperaturile maxime fiind între 4 grade Celsius în decembrie – februarie și 14 grade Celsius în iulie – august. Cele mai ploioase luni sunt aprilie, mai, iunie și decembrie iar cea mai secetoasă este iulie când șansele de a ploua sunt de 57%. Dar acestea sunt statisticile bazate pe ce a fost pâna acum. Tot ce va urma este doar… probabil. Tocmai de aceea Scoția, ca toate insulele Britanice, este de un verde fantastic.

Edinburgh

De ce Scoția?

Capitala este la Edinburgh, un oraș de o frumusețe rară, ale cărui ambe părți, Orașul Nou și Orașul Vechi, sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Orașul Nou este partea centrală a Edinburgh-ului, construită între 1767 și 1850 cu stilurile arhitectonice predominante  Neoclasic și Georgian. Cel mai mare oraș este Glasgow, și el pe lista scurtă a celor mai frumoase orașe din lume. De Glasgow, în România, se leagă ”Țuica de Glasgow”, unul dintre numele de scenă al whisky-ului pe meleagurile mioritice.

Și dacă a venit vorba de această licoare, mai sunt încă în funcțiune vechi distilării care produc whisky după rețete și metode vechi și, binențeles, fiecare plină de secrete. Adevărul este că fiecare are amprenta lui extrem de bine definită și nu se compară cu cel produs de marea industrie a spirtoaselor. Evident, nici la preț.

Stathearn Heather Gin

Să vezi tot ce oferă Scoția într-o săptămână este, practic, imposibil și total lipsit de sens. Ar fi o cursă nebunească în care ai vedea frumusețile acestui colț de lume ca pe vitrinele magazinelor închise.

Castelele Scoției sunt diferite de ce vedem pe continent, în Franța sau în Spania. Au un aer misterios și sobru și dau sentimentul ca sunt de nepatruns fără să fii acceptat de gărzile stăpânilor. Par locurile ideale pentru țesut intrigi și pregătit lupte și strategii viitoare în cel mai mare secret.

Castelul Stirling

Raportat la lungimea țărmului, plaje sunt puține. Țărmurile sunt de o sălbăticie rară, multe verticale și amețitor de înalte. Aici uscatul nu a făcut multe compromisuri cu marea iar lupta cu ea continuă, și azi, la fel de aprig ca la facerea lumii.

Scoția are de asemenea multe berării tradiționale repuse în lumină în ultimele zeci de ani dar cu trecut secular.

Viaductul ”rotund” Glenfinnan, podurile de la Edinburgh și multe alte lucrări de artă vă vor încânta cu siguranță.

Viaductul Glenfinnan (”Viaductul Rotund”)

Scoția este faimoasă și pentru că e plină de viață. Numeroase festivaluri, concerte și alte evenimente culturale se alătură tumultuasei vieți de noapte și oferă variante celor ce nu caută neapărat cluburi.

Vă invit să mergem împreună în Scoția, Irlanda de Nord și Republica Irlanda între 10 și 20 iulie 2019, într-un circuit organizat de Edelweiss Travel, un circuit High Class, cu hoteluri bine alese, în centrul orașelor și cu foarte multe obiective incluse în tarif.

Vom avea ocazia să vedem că scoțienii nu sunt deloc zgârciți, ci doar demni și hotărâți, poate mai aspri, de la  climă, de la Atlantic, de la stâncile ce țin piept apelor și vom putea să savurăm alături de ei un whisky adevărat sau o delicioasă bere artizanală, scoțiană, în cele mai spectaculoase decoruri.

Scoția
Scoțieni la paradă
Stirling
Kinkraig Park
Scotia – Pollok House
Falkirk Wheel – ecluza lift
Glasgow
Scoția – Lucrări de artă
Port de agrement
Castelul Roxburghe
Castelul Fyvie
Țărm Scoțian
Peisaj scoțian
Satul de pescari Dysart
Turnul Doamnei Anstruther

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie