fbpx

Scoția – mistere, castele, natură sălbătică

Scoția este acel ținut care ocupă treimea de nord a insulei Marea Britanie care în limba galeică se numește ALBA.

Puțină istorie

Scoția a fost un Regat independent de la 843 până la 1707 câns s-a unit cu Anglia (care deținea deja Țara Galilor) și au format Regatul Marii Britanii. În 1763, după victoria în conflictul mondial cunoscut ca Războiul de 7 ani, va deveni cel mai mare imperiu din istoria omenirii, imperiul în care Soarele nu apunea niciodată.

Scoția este scăldată de Atlantic și de Marea Nordului în ale căror ape, Scoția are peste 790 de insule.

La 1413 ia ființă Universitatea St. Andrews, prima universitate din Scoția care va fi urmată de Universitatea din Glasgow, la 1451, cea din Aberdeen, la 1495, și cea din Edinburgh la 1583. Învățământul scoțian este renumit pentru calitatatea sa iar universitățile scoțiene sunt pe primele locuri în Regat.

Cum este clima

Clima este destul de răcoroasă, temperaturile maxime fiind între 4 grade Celsius în decembrie – februarie și 14 grade celsius în iulie – august. Cele mai ploioase luni sunt aprilie, mai, iunie și decembrie iar cea mai secetoasă este iulie cand șansele de a ploua sunt de 57%. Dar acestea sunt statisticile bazate pe ce a fost pâna acum. Tot ce va urma este doar… probabil. Tocmai de aceea Scoția, ca toate insulele Britanice, este de un verde fantastic.

Edinburgh
De ce Scoția?

Capitala este la Edinburgh, un oraș de o frumusețe rară, ale cărui ambe părți, Orașul Nou și Orașul Vechi, sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Orașul Nou este partea centrală a Edinburgh-ului, construită între 1767 și 1850 cu stilurile arhitectonice predominante  Neoclasic și Georgian. Cel mai mare oraș este Glasgow, și el pe lista scurtă a celor mai frumoase orașe din lume. De Glasgow, în România, se leagă ”Țuica de Glasgow”, unul dintre numele de scenă al whisky-ului pe meleagurile mioritice. Și dacă a venit vorba de această licoare, mai sunt încă în funcțiune vechi distilării care produc whisky după rețete și metode vechi și, binențeles, fiecare plină de secrete. Adevărul este că fiecare are amprenta lui extrem de bine definită și nu se compară cu cel produs de marea industrie a spirtoaselor. Evident, nici la preț.

Stathearn Heather Gin

Să vezi tot ce oferă Scoția într-o săptămână este, practic, imposibil și total lipsit de sens. Ar fi o cursă nebunească în care ai vedea frumusețile acestui colț de lume ca pe vitrinele magazinelor închise.

Castelele Scoției sunt diferite de ce vedem pe continent, în Franța sau în Spania. Au un aer misterios și sobru și dau sentimentul ca sunt de nepatruns fără să fii acceptat de gărzile stăpânilor. Par locurile ideale pentru țesut intrigi și pregătit lupte și strategii viitoare în cel mai mare secret.

Castelul Stirling

Raportat la lungimea țărmului, plaje sunt puține. Țărmurile sunt de o sălbăticie rară, multe verticale și amețitor de înalte. Aici uscatul nu a făcut multe compromisuri cu marea iar lupta cu ea continuă, și azi, la fel de aprig ca la facerea lumii.

Scoția are de asemenea multe berării tradiționale repuse în lumină în ultimele zeci de ani dar cu trecut secular.

Viaductul ”rotund” Glenfinnan, podurile de la Edinburgh și multe alte lucrări de artă vă vor încânta cu siguranță.

Viaductul Glenfinnan (”Viaductul Rotund”)

Scoția este faimoasă și pentru că e plină de viață. Numeroase festivaluri, concerte și alte evenimente culturale se alătură tumultuasei vieți de noapte și oferă variante celor ce nu caută neapărat cluburi.

Vă invit să mergem împreună în Scoția, Irlanda de Nord și Republica Irlanda între 10 și 20 iulie 2019, într-un circuit organizat de Edelweiss Travel, un circuit High Class, cu hoteluri bine alese, în centrul orașelor și cu foarte multe obiective incluse în tarif.

Vom avea ocazia să vedem că scoțienii nu sunt deloc zgârciți, ci doar demni și hotărâți, poate mai aspri, de la  climă, de la Atlantic, de la stâncile ce țin piept apelor și vom putea să savurăm alături de ei un whisky adevărat sau o delicioasă bere artizanală, scoțiană, în cele mai spectaculoase decoruri.

Scoția
Scoțieni la paradă
Stirling
Kinkraig Park
Scotia – Pollok House
Falkirk Wheel – ecluza lift
Glasgow
Scoția – Lucrări de artă
Port de agrement
Castelul Roxburghe
Castelul Fyvie
Țărm Scoțian
Peisaj scoțian
Satul de pescari Dysart
Turnul Doamnei Anstruther

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This