fbpx

ROMA, oraș străvechi și modern

ROMA, oraș străvechi și modern

Roma, oraș străvechi și modern. Dar cine caută partea modernă a lui? Toți mergem la Roma pentru străvechea sa istorie. Cu partea modernă ne intersectăm, dar o și observăm? Mergem la Roma cu avionul, de la aeroport luăm trenul, avem bilete de intrare la obiectivele turistice pe telefoanele mobile, etc. Dar toți vedem la Roma construcțiile anticilor, pe cele din evul mediu și, dacă suntem întrebați dacă am mai văzut ceva, ne miră întrebarea.

De la cartea de istorie la scara avionului

Cetatea Eternă era pe lista dorințelor mele din fragedă copilărie, am reușit să ajung abia în 2018 la Roma. De când am început lecțiile despre Imperiul Roman mi-am dorit sa ajung să văd minunile lăsate de romani, convins fiind că sunt neatinse și intacte ca în epoca de strălucire a imperiului. Cel mai mult m-a mobilizat povestea lui Badea Cârțan. Ea ne-a dat o geană de speranță că, mergând pe jos, vom fi lăsați de comuniști să mergem. Deci, până în 1989, precum se știe, nu era pentru oricine să ajungă la Roma, nici ca stră,…, strănepot al ei. De ce la mine a durat atât de mult după deschiderea granițelor, nici eu nu-mi pot explica foarte clar.

Am fost tot timpul conștient că un oraș în jurul căruia s-a învârtit Pământul are foarte multe de arătat, că orice colțișor și orice piatră sunt la fel de importante ca celebrul Colosseum. Poate că tocmai încărcătura istorică și culturală m-a obligat să mă simt nepregătit să văd așa, oricum, tot ce stiam că ar putea arăta Roma. Și da, când m-am hotărât am zis să fac un tur rapid, să pot pregăti vizita aceea de școlar care ascultă avid toate explicațiile ghizilor, care admiră fiecare exponat și care va tot recapitula până la marele examen.

Primii pași în Roma

Am aterizat. Fiumicino are indicatoarele bine puse și în câteva minute eram la automatul de bilete de tren spre gara Termini. Trenul face cam 35 de minute și mi se pare cea mai bună variantă de transfer de la si la aeroportul Fiumicino. Am ales un hotel aproape de Gara Termini pentru că de aici sunt linii de transport public spre toate obiectivele turistice. Ne-am cazat și am plecat să facem primii pași prin Roma. De la Termini la Coloseum distanța e mică și ne-am gândit că ar fi cel mai potrivit arc peste timp de la reuniunea așezărilor pastorale de la 753 Î. Hr  la avioanele anului 2018.

Trenul Fiumicino-Termini

Parcă pășeam prin cartea de istorie. Îmi încolțea în cap ideea că dacă vrei să vezi într-adevăr Roma, nu trebuie să ai nici măcar cel mai simplu plande călătorie, ci doar trebuie să cutreieri fără țintă și te vei bucura de fiecare pas pentru că da, Roma este un muzeu în aer liber. Un muzeu al civilizației, al arhitecturii, al tehnicilor de construcții, al umanității.

Prima uimire

Am pornit pe Via Gioberti și am ajuns în câteva minute la Basilica Papale di Santa Maria Magiore. De aici am ajuns la  Via degli Annibaldi pe care, când intri, iei inevitabil o pauză, după ce-ți taie răsuflarea apariția Colosseumului spre care apoi mărești pasul.

Colosseum la prima vedere

Programul de acces se terminase și asta a prins bine la oboseala noastră. Ne-am mulțumit să dăm o roată în jurul lui. Apusul unui decembrie ce se apropia de solstițiu, cu un cer populat doar de câșiva norișori mirați și ei de ce pot vedea la Roma, a făcut un spectacol superb. Razele soarelui, înainte de a se stinge au poleit Coloseumul în aur, ducându-ne pe toți privitorii într-o lume de poveste din care nu am fi vrut să mai ieșim.  S-au aprins reflectoarele. Am pornit ușor spre mult dorita Columnă a lui Traian. Pe drumul spre columnă am poposit la o terasă, deși știam că restaurantele din cele mai turistice zone trebuie evitate, unde am încercat, fără succes, să mâncăm cele mai rele paste din viața mea. Mai rele chiar decât ce mi-a ieșit mie când am gătit prima oară spaghete. Singurul câștig a fost că ne-am mai odihnit un pic.

Apoi am stat preț de mai bine de o oră la Columnă și am mers cu privirea pe toată spitrala ei încercând să-mi reaintesc istoriile pe care le-am citit sau le-am auzit despre ea, despre Traian, despre imperiu, despre daci.

Aceasta a fost prima zi în Cetatea Eternă. Va urma

Colosseum – Roma
Basilica Papale di Santa Maria Magiore – Roma
Roma
Roma
Roma
Colosseum – Roma
Arcul lui Constantin
Biserica catolică a Sfinților Cosma și Damian
Forumul Roman
Altare della Patria – Roma
Columna lui Traian – Roma

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

1 Comment

  1. Anca Grigorescu spune:

    As vrea sa intreb unde ati fost cazati, cum vi s a parut si unde ati mancat cel mai bine. Ce recomandari aveti? Multumesc mult! Si daca puteti sa mi dati si detalii de programe de vizitate si preturi. Mergem și noi cu copii in martie si vrem sa ne facem ceva planuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie