De aproape două luni avem foarte mult timp să vedem lumea din casă, avem timp să ne amintim vacanțele frumoase, să analizăm destinații, să ne facem planuri de vacanțe viitoare. In excursiile mele din ultimele două luni, la frigider, privirile poposesc inevitabil pe magneții de frigider. Apoi gândul zboară acolo, de unde e magnetul. Apoi mă gândesc la cate mai am de văzut în locul acela. Trebuie să fim optimiști! Vom călători din nou și eu cred că vom face asta foarte curând. Nu că aș deține informații secrete în acest sens dar sunt mai optimist ca oricând.
În ultimii ani am auzit tot mai des, vorbindu-se despre destinații exotice sau vacanțe exotice. Dar ce înseamnă exotic? Definițiile spun că este ”un loc îndepărtat (uneori chiar foarte îndepărtat) și se caracterizează prin condiții de viață neobișnuite și ciudate”. Mă întreb: câți ar considera insula Wrangelia, aflată la extremitatea estică a Siberiei, drept destinație de vacanțe exotice?
La noi, prin destinație exotică, se înțelege un loc cu climă caldă, vegetație luxuriantă și ape limpezi. Adică la mare dar la marea cu palmieri unde e cald și bine și iarna.
Republica Dominicană este una dintre aceste destinații care îndeplinește criteriile din definiții dar, cel mai important, îndeplinește dorințele de vacanță ale oaspeților. Din România, dacă ar fi zbor direct, s-ar ajunge la Punta Cana, în 11, maxim 12 ore de zbor. Până acum s-a putut ajunge cu escale în mari aeroporturi occidentale, Madridul fiind, parcă, preferat. După părerea mea, după ce am analizat mai multe propuneri ale unor mari tour operatori sau mai mici, de aventură (și risc pe măsură), pentru zona Caraibelor, cele mai sigure oferte le au tour operatorii spanioli. Au toată structura necesară și sunt foarte bine organizați. Din fericire, ofertele lor sunt aduseăm România de destul de multe agenții. Acum trebuie doar să așteptăm reluarea zborurilor și reorganizarea turismului sub imperiul noilor reguli de siguranță a sănătății.
Hai să vedem la ce ne putem aștepta de la o vacanță în Republica Dominicană!
Țara împarte insula Hispaniola din Antilele Mari cu Republica Haiti. Pe această insulă a pus prima dată piciorul Cristofor Columb când, a crezut el, a ajuns in Indii. Capitala, Santo Domingo, este cel mai vechi oraș de după colonizare din zona Americilor.
Republica Dominicană se laudă cu cca 1200 km de țărm și numeroase plaje cu nisip fin și ape turqoise, incluse în diverse clasamente din care nu lipseste, cu siguranță, latura subiectivă. Plajele sunt atât de frumoase încât e greu de crezut că se poate face un clasament echitabil. Playa Bavaro este pe primul loc în cele mai multe clasamente. Este adevărat că este și cea mai accesată datorită faptului că are cea mai mare stațiune din insulă, Punta Cana. De o frumusețe rară sunt și plajele Macao și Cap Cana, palje la Atlantic. Zona exclusivistă, La Romana, are și ea plajele ei superbe dar tarifele din resorturi fac să fie vizitate de mai puțini români. La Romana și Bayahibe sunt plaje la Marea Caraibilor.
Republica Dominicană a completat ce a lăsat natura și a făcut din partea sa a insulei locul ideal unde poți vedea lucruri și frumuseți nemaivăzute. Calitatea și diversitatea serviciilor situează destinația printre cele mai căutate locuri de vacanță din lume. Peste tot se simte pofta de viață și fiecare loc îți intră la suflet.
Oferta este atât de generoasă încât îmi permit să afirm că nici sejururile de 14 nopți nu acoperă tot ce se poate face aici într-o vacanță.
Drumețiile prin Rezervațiile Naturale (unde veți avea ocazia să vedeți pe viu cele mai frumoase păsări din atlasul de zoologie), cascadele de pe râul Damajagua, vegetația luxuriantă, parcurile de aventură și liniile de tiroliană sunt de neratat. Croazierele dealungul coastei Atlanticului ori a Mării Caraibilor sau excursiile pe insula Saona sunt spectaculoase nu doar pentru peisajele dezvăluiteci și pentru snorkeling sau scufundări în lume peștilor tropicali. Cei curajoși și cu condiție fizică bună pot profita de faptul ca Hispaniola are cei mai înalți munți din Caraibe și să încerce experiența unui survol cu parapanta. De sus se pot uita și cei care optează pentru po plimbare cu balon cu aer cald, cu elicopterul ori cu avioane de mici dimensiuni.
Republica Dominicană este renumtă și în lumea iubitorilor de golf. Aici este cea mai mare densitate de terenuri de golf. Iar pe lângă cele de competiție fiecare resort are un teren de golf, cu măcar 9 găuri.
Să visăm acum, unde vom călători mai târziu!