fbpx

Reinheitsgebot – legea valabilă de 500 de ani

Reinheitsgebot – legea valabilă de 500 de ani

5

Că nemții sunt foarte corecți, se știe. Că este nevoie de legi și de reguli corecte pentru toți membrii unei societăți, iar se știe. Germanii au căutat să dea legi care să fie aceleași și la fel de corecte pentru toți. Poate ca așa sunt respectabile.

Că nemții s-au gândit că și producerea berii are nevoie de o lege este mai puțin cunoscut.

Ei bine, pe 23 aprilie, s-au împlinit 500 de ani de când în Bavaria s-a dat o lege a berii care mult mai târziu a fost numită ”Legea Purității Berii” sau Reinheitsgebot, lege care prevede că berea nu se poate produce decât din orz, apă și hamei. Această lege este și astăzi valabilă. ReinheitsgebotEmitenții legii sunt ducii Wilhelm al IV-lea şi Ludwig al X-lea și au gândit-o ca o măsură de protectie a producției de pâine și pentru a menține un preț mic al pâinii, mult mai necesară populației. Eliminarea producătorilor de bere din competiția pentru achiziționarea de grâu și secară a fostsingurul mod posibil pentru a asigura pâinea ieftină și a evita revoltele care le-ar fi putut pune autoritatea în pericol și ar fi scăzut capacitatea de apărare a Bavariei. De altfel nici o guvernare nu are nevoie de revolte populare.6

Partea frumoasă pentru berari este că, plecând de la o restricție, au ajuns să facă bere din ce în ce mai bună și nenocivă pentru consumatori. Goana după un profit cât mai mare îi făcea pe unii berari să folosească diverse plante toxice sau narcotice, ca mătrăguna sau măselarița. Noua lege prevedea că berea produsă și cu alte ingrediente decât cele menționate era confiscată.4În timp legea a suferit unele modificări, cele mai importante in 1993 de când se permite folosirea drojdiei pentru berea tip ”ALE”, cu fermentație in stratul superior, precum și alte tipuri de malț, zahăr și chiar caramel pentru berile ”LAGER”, cu fermentație în partea de jos a vasului, drojdiile tinzând să se depună.8Berile care pot fi produse respectând legea de la 1516 sunt berile tip ”LAGER” iar diversele culori, arome și tării alcoolice sunt rezultate ale măestriei și răbdarii berarului. Producerea unei șarje poate dura minim 10 săptămâni și, uneori, mai mult de 20 de săptămani. Maeștrii berari jonglează cu temperatura de prajire a malțului, cu numeroasele transvazări, cu aroma și amarul hameiului iar răbdarea și arta lor ne desfată simțurile și ne duc într-un eden al satisfacției la fel ca arta podgorenilor. De fapt lecția unei degustări de bere facută cu suflet dezvăluie că pământul are aromele sale pe care ni le trimite prin tot ce hrănește iar mesagerii iscusiți ni le pun în ce epistole știu ei să ticluiască mai bine.7

Ca și oenologii adevărați, berarii devotați pasiunii lor și misiunii în care au pornit ne trimit, fără să ne putem împotrivi, în lumile de peste mări și zări ale tuturor miresmelor ce le-am aflat sau nu vreodată.

Am avut de curând onoarea și indescriptibila plăcere să-mi dau papilele gustative și olfactive, la pachet cu toate celelalte simțuri, pe mâinile și știința somelierului de bere Markus Raupach, pe arta, rabdarea și sudoarea berarilor recomandați de el și ce am aflat vă voi spune cât de curând posibil.

Până atunci, Prooosst!

16

 

11

10

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Anii negri ai Bucureștiului

Anii negri ai Bucureștiului au fost, fără îndoială, anii ‘80. Poate mai negri decât cei din timpul războiului. Frica mergea liberă pe străzi, rânjind sarcastic oamenilor ce-și țineau privirile în pământ să vadă cât mai puțin din dezastrul din care nu găseau calea de ieșire. Acomodarea cu lumea Bucureștiului După acea primă vizită la București au mai urmat vizite scurte, de o zi, pentru cumpărături. Lucruri care nu se găseau

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie