A început relaxarea. Timid, sub ceea ce ne-am fi dorit, sub ceea ce am visat, dar a început. Dacă e bine să ne bucurăm deja sau nu, încă nu se știe. Abia se fac primii pasi.
În Spania, copiii de peste 14 ani au voie să meargă în parcurile de joacă sau să se plimbe cu bicicletele dar nu mai departe de 1 km de casă. Restaurantele pot functiona doar pentru livrari tip catering. Din 11 mai urmează ca acestea și cafenelele să poată deschide terasele, cu capacitatea diminuată la 30%. Hotelurile se vor deschide cu restricții (zonele lor publice vor rămâne închise). Din 25 mai se preconizează să fie premise călătoriile în aceeași provincie. Din 8 iunie se preconizează chiar deschiderea plajelor, cu păstrarea distanței de siguranță între persoane. În funcție de cum vor evolua lucrurile, din 22 iunie se va reveni la ”normalitate”.
În Grecia, de astăzi și-au putut relua activitatea angajații din administrație (cei din serviciile considerate neesențiale), magazinele de optică și aparate auditive și piețele volante. Tot de azi pot lucre și frizeriile și saloanele de înfrumusețare dar doar pe baza de programare prealailă. Sunt saloane care au deja lista închisă pe mai bine de 3 săptămâni. Toate acestea cu respectarea strictă a regulilor impuse prin actul normativ de relaxare. Din 18 mai se vor redeschide siturile arheologice, grădinile zoologice și botanice, cu respectarea strict a distanțării sociale. Restaurantele se vor decshide din 1 iunie și vor permite maxim 4 persoane la o masă, minim 2 metri între două mese vecine, densitatea maximă va fi de 1 client la 3 metri pătrați iar chelnerii vor purta obligatoriu măști și mănuși. Despre deschiderea hotelurilor încă nu e stabilită o dată când aceasta se va face și nici cu ce tip de hoteluri se va începe. La acest moment se vorbește că aceasta nu se va face mai devreme de 15 iunie. Să nu uităm că Grecia este una dintre țările care a gestionat foarte bine pandemia, în ciuda tuturor temerilor!
Austria este una dintre cele mai bine puse la punct țări din lume. Are un sistem de sănătate de invidiat și un nivel de conștiință și disciplină a populației dintre cele mai înalte. Aici relaxarea a început, e adevărat că destul de timid, din 15 aprilie. De atunci s-au deschis micile magazine și o parte a sectorului de servicii. Restaurantele se preconizează a fi redeschise începând cu 15 mai. Traficul transfrontalier este permis doar pentru cetățenii țărilor limitrofe dar numai în baza unui certificat medical care să ateste rezultatul testării anticovid-19 a fost negative și făcut cu maxim 4 zile înainte de trecerea frontierei. De aemenea pot trece frontiera cei care vor doar să tranziteze Austria, fără a opri pe teritoriul ei. Hotelurile vor începe să se deschidă pentru turismul obișnuit din 29 mai.
Bulgaria, o altă destinație favorită a românilor, a apreciat că vor deschide hotelurile după 1 iulie, în anumite condiții la care se lucrează. Autoritățile din țara vecină au precizat că termenul poate fi modificat în funcție de evoluția pandemiei.
Sunt sigur că vreți să aflați multe detalii și despre relaxarea din România. Și eu. Din păcate, la noi, autoritățile încă mai analizează. Ce analizează? Nu înțelege nimeni, așa cum ele, autoritățile, nu înțeleg că turismul românesc moare dacă nu e ajutat. Lucrurile sunt clare. Statul, după ce a incasat atâția ani taxe și impozite de la această industrie acum trebuie să facă rapid lucruri concrete pentru a o salva.
Iar dacă vorbim de repornire eu sunt, totuși, adeptul reinventării. Turismul nu poate funcționa pe vreme de covid-19 sau orice altă pandemie, cu legislația elaborată anterior pandemiei. Guvernele trebuie să elaboreze o legislație echitabilă pentru toți jucătorii, care să apere în egală măsură hotelierii, restauratorii, agențiile de turism de orice fel și turiștii. Trebuie să impună aceleași reguli și jucătorilor online. Trebuie să împiedice promovarea unităților de cazare nefiscalizate în mediul on line. Legile trebuie elaborate cu consultarea specialiștilor reali în ospitalitate, epidemiologie, protecția consumatorului, finanțe și chiar legislația muncii în domeniu. Altfel s-ar putea să apară surpriza ca hotelierii să prefere să rămână cu hotelurile închise. Și asta pe bună dreptate pentru că în condiții de pandemie, cu actualela legislație, ar putea avea pagube greu de cuantificat.
La noi, țara lui ”las-o mă că merge așa” trebuie să se facă mai mult pentru educarea populației, pentru a-i face pe toți să înțeleagă utilitatea măsurilor impuse și cum să le respecte. Cu spoturile publicitare (pe care cred că se cheltuie o grămadă de bani) nu rezolvă cu adevărat nimic.