Petra – minunea Levantului este o afirmație care nu spune tot ce veți vedea acolo.
Ce sunt de fapt minunile lumii?
Minunile au fost lucrările antropice (făcute de om) care trebuiau văzute de cei ce puteau călători iar prima listă a minunilor lumii antice a apărut într-un poem al lui Antipater din Sidon, un poet elen, prin anul 140 î.Hr. Erau cele mai impresionante construcții făcute de om pe care poetul le văzuse.
Când și cum a apărut Petra?
Se presupune că orașul a apărut în secolul VI î.Hr. iar construcția lui ar fi fost începută de horiți și continuată de edomiți și apoi de nabateeni. Tehnica săpării în piatră a fost transmisă și, de ce nu, îmbunătățită de la horiți până la nabateeni. Prima denumire a orașului, conform Manuscriselor de la Marea Moartă, a fost REKEM. A mai fost cunoscută și sub numele SELA și apoi PETRA.
Cea mai mare strălucire i-au dat nabateenii care au reușit să capteze apele pluviale din munți și să le stocheze. Petra era, astfel, un loc de popas ideal pentru caravanele negustorilor de tămâie, parfumuri, mirodenii, bunuri de lux, uleiuri și mătase, nu doar pentru că aici găseau mereu apă ci și pentru protecția oferită de cadrul natural.
Petra a înflorit și s-a dezvoltat ajungând capitala Regatului Nabateenilor. Arhitectura monumentală combină elemente asiriene, eleniste, egiptene și romane. Cele mai spectaculoase monumente ale Petrei sunt cele săpate în stânca trandafirie și chiar dau senzația că nu au fost făcute de pământeni.
Cum a dispărut Petra?
Expansiunea Romanilor nu putea să nu aibă în vedere Petra, așa că în anul 106 Împăratul Traian anexează Regatul Nabateenilor dar înflorirea lui a mai continuat, deși romanii voiau să pună ei mâna pe afacere. Dezvoltarea Palmirei în Siria unde erau două izvoare permanente de apă a dus la modificarea unor trasee de caravane dar hotărâtoare au fost cutremurele devastatoare din 363 și 551 care au distrus, cu o mică excepție, templul lui Dushara, locuințele și clădirile zidite. De atunci de Petra au mai știut doar beduini.
Redescoperirea
După mai bine de un mileniu, un elvețian pasionat cultura arabă a reușit să convingă niște beduini care știau unde e Petra să-i arate marele secret. Așa a revenit în istorie Petra, luându-l cu ea pe Johann Ludwig Burckhardt redescoperitorul ei. Din 1985 Petra a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Universal UNESCO.
Să vizităm!
Nu cred că mai este cineva care să ajungă să viziteze Petra înainte de a fi văzut poze de aici. La plecarea de la Centrul Vizitatorilor nerăbdarea de a ajunge la ce ai văzut în poze primează. Dacă nu ai un ghid cam totul poate trece neobservat până la El Siq. Noi l-am avut pe Adel Mahadin. Un foarte bun cunoscător al istoriei, geografiei și a frumuseților Iordaniei și un mare patriot.
Doar așa membrii grupului organizat de Edelweiss Travel au aflat tot ce era de aflat despre întregul sit arheologic. Până la intrarea în canionul El Siq, pe partea dreaptă, apar niște cuburi enorme modelate în piatră, cu sau fără alte ornamente. despre ele, cei mai mulți specialiști afirmă că reprezentau mormintele spiritelor rele și a răufăcătorilor. Ele dădeau o mai mare încredere negustorilor ce poposeau aici cu caravanele. Pe stânga apare Obelisk Tomb, mormântul unui conducător sau om înstărit. De aici până la canion formele stâncilor excită imaginația precum norii răzleți ce se hârjonesc pe cerul albastru.
Al Siq
După intrarea în canion, pereții trandafirii cu diverse inserții și formele sculptate de vânturi și ploi ne iau prizonieri și nu ne mai lasă să percepem nimic, cu nici unul dintre simțuri. Adel ne adună cu greu din când în când și ne scoate din vrajă, ca să ne arate lucruri ce ar trece neobservate. Canalul principal care începe chiar de la intrarea în canion și ocolește tot situl, locul unde a fost Arcul lui Traian, prăbușit la cutremurul din 1927 și din care astăzi se mai văd decât încastrările în stâncă, Piatra Sacră sculptată de sabinos Alexandros, Altarul Căsătoriilor, Kaaba Nabateenilor, Basorelieful Caravanei. La capătul lui lumea se deschide și Tezaurul taie răsuflarea oricui. Indiferent de câte ori ajungi acolo, surpriza va fi la fel de mare.
Te oprești, te uiți, încerci să-ți imaginezi unde începe povestea și care este ea, încerci să te convingi că este opera unei civilizații pământene, încerci… Detaliile sablate de nisipurile purtate de vânt, acuratețea formelor geometrice, dimensiunile goliatice, totul te trimite cu gândul că muritorii pământeni n-ar fi putut face așa ceva. Și chiar așa, de ce nu s-a păstrat tehnica de atunci? De ce arhitecți, constructori, fizicieni și matematicieni, de prim rang, emit doar ipoteze, de multe ori contradictorii, despre cum s-a spat Tezaurul dar și tot ce e la Petra, în gresia trandafirie, brăzdată din loc în loc de inserții compacte de toate culorile curcubeului.
După Tezaur
De la Tezaur urmează Strada Fațadelor și apoi, pe stânga este amfiteatrul săpat în stâncă. Se spune că din cauza acusticii proaste aici n-ar fi avut loc niciun spectacol. Sau reprezentațiile n-au reușit să-și sape prezența în roca istoriei.
Pășim mai departe pe pavajul roman printre Nymphaeum, Marele Templu, Biserica Bizantină și Templul lui Dushares, singurul edificiu care a mai rămas în picioare dintre cele zidite. Specialiștii presupun că datorită inserțiilor din lemn care ar fi dat elasticitate clădirii.
De aici urmează câteva restaurante unde puteți găsi chiar și o bere rece și drumul urcă printr-un canion spre Mănăstire, un alt obiectiv important de văzut la Petra. Drumul nu e ușor. Adel spunea că are 800 de trepte și nu mi-a recomandat pentru că avusesem o operație de menisc cu 2-3 săptămâni înainte. Totuși am insistat. Mi-a fost destul e greu, mai ales la coborâre, dar a meritat. În afara maiestuoasei Mănăstiri, sunt locuri belvedere de unde se văd Palace Tomb, Corinthian Tomb, Silk Tomb, Urn Tomb iar pe deal, în plan îndepărtat, actualul oraș Wadi Musa, adică Valea lui Moise.
Despre Petra oricât ai citi și oricâte poze sau filme ai vedea nu-i vei simți măreția și unicitatea decât la fața locului. Petra te va surprinde de fiecare dată și-ți va tăia mereu răsuflarea ca la prima întâlnire.
Mulțumesc lui Adel Mahadin pentru ghidajul grupului organizat impecabil de Edelweiss Travel!
1 Comment
Petra este formidabilă, poate doar Wadi Rum o depășeșete . Tot Adel ne-a ajutat și pe noi!
http://nickroro.blogspot.com/