Timpul pare că vrea să scape din încorsetare și caută disperat fisurile pe unde poate să curgă din nou. Optimismul a început să clocotească și să ne dea speranța că pauza s-a terminat și cât mai curând viața va începe din nou să pulseze. Veștile încurajatoare se înghesuie pe canalele media care au devenit mai zgomotoase decât vechile teleimprimatoare ale agențiilor de presă. Evident că apar și din ce în ce mai multe știri false, așa că întâi îmi iau un răgaz pentru verificare și apoi vă spun și vouă ce am auzit.
În ultimele zile, dorința de libertate lasă impresia că se vrea a fi mare decât cea de sănătate iar nerăbdarea de a circula liberi tinde să explodeze pur și simplu. Cea mai frumoasă expresie a libertății, vacanța, ne este, încă, interzisă. De situația care impune autorităților interzicerea circulației.
Speranțele cresc odată cu veștile bune. Savanții israelieni au reușit să izoleze un anticorp care poate neutraliza covid-19, cel care ne-a stricat toate planurile, cel care ne ține țintuiți în case. Anunțul a fost făcut, conform Reuters, de ministrul apărării din această țară, Domnul Naftali Bennett. Anticorpul Monoclonal de Neutralizare, a fost patentat și se așteaptă producerea tratamentului la nivel global.
Vești bune vin și din turism. Guvernele caută soluții pentru ca industria să funcționeze din nou, în noile condiții, fără a pune în pericol sănătatea călătorilor.
Idei tot apar. Așa cum am spus într-unul dintre articolele precedente, Grecia s-a gândit la un ”Pașaport de Sănătate”. Aceeași idee a avut-o și guvernul regional din insulele Canare. Specialiștii în epidemiologie și sănătate spun că nu ar ajuta prea mult și ar fi destul de costisitor.
La antipozi, a apărut ideea unei sfere (bule, baloane) de călătorie. Eu îi voi zice balon de calatorie. Doamna Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande și domnul Scott Morrison, premierul Australiei, două țări care au reușit să lupte foarte eficient împotriva inamicului invizibil și care, iată, se reunesc într-un ANZAC (Australian and New Zeeland Army Corps, Corpul de Armata Noua Zeelandă și Australia) al zilelor noastre care să lupte, ca un singur popor pentru libertatea de a călători. Se va putea călători liber în spațiul Trans Tanzanian? Da, dar numai după ce se va călători liber între toate teritoriile australiene, după ce specialiștii în sănătate vor aproba zborurile între cele două țări și după ce toate ”relaxările” premergătoare nu vor duce la creșterea numărului de îmbolnăviți.
Ideea a fost repede prluată și în emisfera nordică. Primul astfel de balon de călătorii a fost anunțat de Țările Baltice. Acestea își vor deschde granițele din 15 mai iar cetățenii lor vor putea călători în acest balon fără restricții, fară testare și fără carantinare. Cetățenii altor țări vor fi nevoiți să se supună carantinării pe timp de 14 zile. Așa se știe acum.
O altă sferă de călătorie este propusă de Grecia și Cipru care doresc să includă și Israelul. Ca o paranteză, Israelul a fost declarată de Deep Knowledge Group, cea mai sigură țară din punct de vedere al gradului de securitate. Din păcate, Romania nu este în primele 40 de țări din acest clasament. În schimb, în clasamentul țărilor cu risc ridicat de contaminare suntem pe locul 10. Partea israeliană nu lăsat să se înțeleagă dacă agreează sau nu ideea dar între Grecia și Cipru sunt șanse mari de reușită.
Dacă tot a venit vorba despre Grecia, zilele acestea, o echipă a CNN travel a mers la Atena pentru a-l intervieva pe premierul Mitsotakis și au fost plăcut impresionați de procedurile autorităților elene pentru combaterea transmiterii virusului. Mitsotakis susține elaborarea și implementarea unor protocoale la nivel mondial sau măcar european pentru a permite circulația și funcționarea turismului în noile condiții. Referitor la termenul pentru deschiderea hotelurilor, Mitsotakis speră ca cel mai târziu pe 1 iulie.
Bulgaria este dornică să înceapă sezonul estival. Pană acum, ministerul turismului preconizează acest lucru începând cu 1 iulie dar, dacă România va deschide granița cu ei, nu exclud să înceapă chiar de la deschiderea ei.
Și cum transportul este o componentă importantă a turismului să vă spun câteva noutăți din domeniu. IATA nu agrează ideea cu scaunul din mijloc liber în avioane. Este clar că acest lucru nu rezolvă problema distanțării sociale în niciun caz dar costurile vor crește cu siguranță. Aerul din avioane este unul singur și este recirculat dar este trecut prin filtre FFP2 sau chiar FFP3.
Czech Airlines anunță că din 28 mai va relua zborurile Praga – București.
Și o veste bună la trecut (lucru care pe mine mă bucură mult): la Barcelona, ieri, 8 mai, au fost deschise plajele între orele 6 si 10.
Să ne uităm și la ce se întâmplă în România. Până acum nu s-a făcut nimic clar pentru turism. Industria e din ce în ce mai furioasă și, aceasta pe buna dreptate. Dar autoritățile din domeniu au circumstanțe atenuante. Ca urmare a măsurilor și propunerilor lor (sic), sunt, în continuare, asaltate de autoritățile din Franța, care cer sfaturi și consultanță. Grecii stau la rând. Sau acesta e singurul lucru care se înțelege din ultimul comunicat de presă al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.