Timpul, fără spațiu lucrează în gol. Pare că nu mai trece ci doar se irosește. Am strâns în laț linia orizontului și suntem în așteptarea a nici noi nu știm ce. Călătoriile sunt oprite de ceva timp. Mie îmi pare că de o veșnicie.
Turismul este oprit. Toată lumea vrea repornirea lui. Călătorii vor repornirea lui. Sunt țări care au făcut pași importanți în această direcție. S-au remarcat Grecia, Austria, Bulgaria, Slovenia și chiar cele mai lovite din Uniunea Europeană, Italia și Spania. Din păcate, în România una dintre cele mai frumoase șări din lume, șară cu un potențial turistic de invidiat, nu s-a făcut nimic concret până acum. Încă se mai analizează. Ce și de către cine, nu se știe.
Aici îmi exprim părerile personale bazate pe experiența mea în hățișurile unei economii de piață de prea multe ori nedreaptă și cu inechități uriașe. Acum trebuie înțeles că regulile pentru viața în noile condiții (de conviețuire cu covid-19) trebuie să fie echitabile și respectarea lor posibilă. Altfel lanțul se va rupe foarte repede și dezastrul nu va putea fi controlat.
Este bine să înțelegem că riscul nu va putea fi elimiat prea curând ci doar redus. Cât mai mult posibil.
Ce cred eu că trebuie făcut urgent pentru ca România să ia startul odată cu celelalte țări (și să nu se automarginalizeze pentru o veșnicie)?
- O comisie formată din specialiști din sănătate (în special epidemiologie și virusologie), în turism (agenții de turism, HoReCa), transporturi (aeriene, navale și terestre), Protecția Consumatorului și, de ce nu, Oficiul Concurenței. Inspirația din ceea ce au făcut alte țări este binevenită. Discuțiile trebuie purtate pe bază de respect reciproc și constructiv iar în urma lor să rezulte:
- Reguli pentru transportatori;
- Reguli pentru unitățile de cazare;
- Reguli pentru alimentația publică;
- Reguli pentru bazele de tratament;
- Reguli pentru unitățile de agrement (muzee, plaje, parcuri de distracții, etc);
- Reguli obligatorii pentru turiști;
Regulile trebuie să fie clare, echitabile și posibil de respectat. Nu trebuie lăsat loc la interpretări sub nicio formă.
2. Elaborarea de rograme de cursuri specifice de instruire pentru personalul care lucrează în domeniile menționate.
3. Implementarea măsurilor în toate unitățile de cazare (care, zic eu, ar trebui să fie recertificate în condițiile noi).
1 Comment
O comisie? Ai ingropat deja totul. Peste tot in lume cind vrea sa nu se faca nimic, se infiinteaza o comisie. Daca mai e si parlamentara sau sunt parlamentari in ea, garantat e trasa pe linie moarta.
Specialisti? Mon cher, poti numi citiva in domeniile enumerate de tine, in fata carora sa-ti scoti palaria?
Reguli, reguli, reguli. Atitea reguli ca ai nevoie sa porti dupa tine o tableta, ceva, ca sa le afli pe toate. (Ce noroc cu electronica asta, ca altfel trebuia sa ai dupa tine ditamai cartoiul.
Eu am trait azi primul soc: daca vreau la dentist, ca se deschid cabinetele de saptamina viitoare vizita va fi din start cu 50 de dolari mai scumpa. Materialele si amenajarile pentru primirea pacientilor in perioada de relaxare a virusului asta nenorocit.
Cine sa faca cursuri pentru personal? STreinu-Cercel? Rafila? Arafat? Cei ce sunt sub ei sunt ca si ei… SI peste asta, tot nu se stiu prea multe. Cit timp sta pe suprafete? Dar in aer? La ce temperatura moare? Sau dupa cit timp de fiert? Care e perioada de ecloziune?
Regulile de pina acum au fost reguli elementare de bun simt: spalatul pe maini, distanta intre oameni, izolare, trasee prin magazine, inchis activitatile publice. Adica nimic extraordinar. Ai aflat cumva cit timp au dezinfectat lenjeria din paturile celor bolnavi de COVID dupa ce au parasit spitalul sau au murit? Eu nu. Si in turism ai nevoie de aceasta informatie… Tu ai curaj sa te sui in avion? Eu nu, ca de la Bucuresti la… unde vrei tu, calatorim 1-2-3 ore un numar de oameni respirind acelasi aer. Ca doar n-au gasit vreun filtru minune sa-l retina. Si daca 1 sau 2 sunt asimptomatici sau l-au luat si nu stiu….
Ceea ce s-a reusit acolo unde s-a impus izolarea este ca nu s-au aglomerat teribil spitalele.
Romania nu e economie de piata… Stai linistit ca peste tot e cu pile, smecherii, inselatorii. Dar nu-s multi. Imaginea generala e ca sunt lucrurile in regula, iar erorile se corecteaza, iar pe smecheri ii mai si leaga din cind in cind. Dar si asta e mai cu cintec.
Cred ca mai bine v-ati organiza voi cei ce oferiti servicii, cu hotelieri seriosi si cei cu restaurante si sa va faceti voi niste reguli, luind model tari de care ai pomenit. Sa faceti inspectii si sa nu trimiti turisti decit acolo unde ai merge si tu.
Ca de la cine astepti nu vei primi decit… stii tu!
Apropos de reguli. Aici purtatul mastii nu e obligatoriu ci recomandat cu tarie. Stii de ce? Pentru ca eu, tugurlanul de rind trebuie sa gasesc masca in magazine si la pret rezonabil. Ceea ce nu e cazul. Nu poti sa ma obligi sa invat sa cos sau sa trag la masina si nici sa cumpar masca de la nu stiu cine cu un pret astronomic. Deci recomanda, dar nu obliga. Obligatia inseamna raspundere/obligatii de ambele parti si daca partea tare nu-si poate executa partea de obligatii/raspundere, nu te obliga.