fbpx

Londra – simeza civilizației umane

Londra – simeza civilizației umane

 

La scurt timp după debutul întâiului mileniu, romanii fondau orașul Londinium, idee neagreată de celți care care 18 ani mai târziu îl asediază și îl incendiază.

După căderea Imperiului Roman, în anul 476, Londinium este abandonat și cetatea romană este repopulată abia în secolul al X-lea. Apoi s-a unit cu vecinul Westminster și a devenit cel mai mare oraș al Angliei, iar din secolul XII îi devine capitală, rămânând capitală și pentru Regatul Unit din 1707, după unirea cu Scoția.

30

Londra a depășit multe momente dificile în cursul existenței sale, populația i-a fost decimată de molime, clădirile i-au fost mistuite de incendii, bombele l-au sfârtecat dar nimic nu i-a putut înfrânge, nimic nu i-a răpus determinarea de a merge înainte.

După Marele Incendiu din 1666, reconstrucția Londrei a durat 10 ani și s-a făcut sub îndrumarea unuia dintre cei mai mari arhitecți ai lumii, Sir Christopher Wren și căruia trebuie să-i mulțumim toți pentru clădirile emblematice ale metropolei.

4

Londra era la începutul secolului XIX cel mai mare oraș din lume, Londra a devenit unul dintre cele mai importante centre financiar bancare ale lumii, una din cele 4 capitale ale modei, un leagăn de cultură și artă, o putere economică.

Londra ne așteaptă cu cele 240 de muzee, cu 30 de teatre, cu concerte ale celor cinci orchestre simfonice ale sale, cu parcuri și grădini, cu pub-uri, baruri și restaurante, cu tot ce poate o gazdă primitoare.

6

Pentru cumpărături, strada Oxford este cea mai importantă opțiune, dar nu trebuie neglijată nici Covent Garden. Pentru pub-uri și restaurante, cartierul Soho este destinația principală, pentru relaxare, inegalabilele Hyde Park, grădinile Kensington sau Richmond Park nu vă vor dezamăgi.

Sistemul de transport public al Londrei este recunoscut ca cel mai bun din lume. Este bine gandit, bine exploatat și foarte rapid. Metroul trenurile urbane și mult mai celebrele autobuze etajate acoperă toate necesitățile localnicilor și ale oaspeților.

1

Din când în când, în locuri mai populate de trecători, trupe de muzicieni redau viață unor opere ce au trimis spre nemurire, de aici, din Londra, monștri sacri precum Pink Floyd, Led Zeppelin sau The Clash.

Plimbările pe străzile Londrei ne dezvăluie un oraș viu, un oraș în care istoria și modernul alternează amețitor și unic iar pe noi ne fac și mai nerăbdători să-i vedem toate fețele și toate culorile, să-i auzim toate acordurile și săi simțim toate frământările.

8

Capitala imperiului unde ”Soarele nu apune niciodată”, unul dintre cele mai cosmopolitane locuri de pe pamân,t a adunat toate rețetele lumii, toate culturile gastronomice însoțite de aromele lor îmbietoare. Aici puteți gusta tot ce s-a gătit vreodată pe planetă, aici puteți să împletiți frumusețea și unicitatea Londrei cu un ocol culinar al Pământului.

Londra a construit ”temple” și pentru sportivi și aș remarca Wembley, Wimbledon, Stamford Bridge sau Old Trafford.

12

Pentru viitorul sau și al Regatului, și, de ce nu al altor locuri, Londra găzduiește în jur de 400000 de studenți.

Și daca tot vrem să vedem tot ce are Londra mai bun, mai frumos, mai modern, mai încărcat de semnificații, să nu uităm clădirea din Saville Raw nr. 3 sau Clădirea Apple pe al cărui acoperiș a fost ultimul concert live al renumitei trupe Beatles, pe 30 ianuarie 1969.

16

15

10

17

18

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

FITUR 2025

FITUR 2025, adică ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Turism de la Madrid. Este prima mare manifestare de acest gen din an și este foarte importantă, atât pentru operatorii de incoming cât și pentru cei de outbounding. Am decis să vizitez acest târg. A fost 45-a ediție a FITUR și a treia la care am participat eu, ca specialist. Planul de călătorie. Planul de călătorie a inclus, firește,

Mai mult...

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie