Grecia reia traficul maritim în insule, începând cu 25 mai. Anunțul a fost făcut aseară (19.05.2020), de șeful Protecției Civile, dl. Nikos Hardalias. Circulația se va face cu respectarea unor proceduri, aceleași care vor fi implementate și pentru liniile de ferryboat care operează între Italia și Grecia. Pasagerii vor trebui să răspundă la niște chestionare pe care le vor primi de la agenția de turism, agenția sau casa de bilete. Acestea trebuie să ajungă la membri echipajului desemnați să le analizeze, înainte de îmbarcare. În baza lor și a controlului temperaturii corporale pasagerii vor fi admiși, sau nu, la bord. Sursa, aici!
Serbia, care a avut printre cele mai dure măsuri împotriva contagiunii și care a aderat la propunerea Bulgariei de a permite libera circulație în patrulaterul (rămas triunghi din cauza României) Grecia-Bulgaria-Serbia-România, din 22 mai va redeschide granițele pentru cetățenii proprii și cetățeni străini, fără restricții și fără carantinare. Sursa, aici!
Respectând realitatea de azi, România chiar nu-și găsește locul pe nicăieri. Mai mult ca sigur dorința noastră neînțeleasă de a fi originali, în cel mai rău și nesemnificativ sens al cuvântului , ne consumă prea mult timp. Deși este un ”moment ZERO” și avem o mare șansă să contăm în turismul mondial, noi nu ne prezentăm la start. Atunci cum să ajungem la linia de finish? Din păcate, pe lângă interminabila analiză care nu întoarce niciun rezultat, preocuparea autorităților este să schimbe denumiri consacrate, să facă tot ce poate fi mai lipsit de importanță pentru turism. De exemplu, astăzi, m-a blocat, idea de a înlocui voucherele (termen folosit la nivel mondial) cu comunistul ”Bilet de Odihnă și Tratament”. Pe bune? Asta mărește contribuția turismului la PIB? Adică nu era suficient că tour operatorii sunt ”organizatori”, că vigneta este ”rovinietă”?
Am discutat cu parteneri din Grecia, Austria, Germania, Bulgaria, Iordania și nimeni nu înțelege atitudinea guvernului de la București. Eu sper să-și revină. E adevărat că din ce în ce mai puțin dar încă sper.