fbpx

Granada și atât!

 

Granada este locul în care istoria, cultura și arta au scris multe pagini în multele limbi ce s-au auzit pe pământul ei.

Arheologii spun că zona a fost locuită cu 5000 de ani Î.Hr., începând cu fenicienii care au cutreierat Mediterana la fel cum o făcuseră înaintea lor Minoanii, dar primele înscrisuri care o menționează datează din jurul anului 500 Î.Hr.

Orașul de la poalele munților Sierra Nevada, cu semețul Mulhacen care privește scena Granada din loja sa de la 3482 m, a avut o istorie destul de zbuciumată. Din primele înscrisuri reiese că a fost o colonie mixtă feniciano-iberică și se numea Iliberra, apoi au venit romanii și au redenumit-o Iliberis, dar nu sunt consemnate detalii din istoria romană a sa. În 711 au venit maurii care au numit-o Ilbira Garnata și mai apoi Garam Garnata. Perioada dominației maure a fost înfloritoare, deși nu a fost nici ea prea liniștită. După căderea califatului Cordobei a fost reședința europeană a celor mai importande dinastii maure din sudul Andaluziei, Almoravidă, Almohadă și, cea care a pierdut în fața creștinilor, dinastia Nasridă.

Granada are multe de arătat, obiective ce vă vor lăsa impresii puternice și e bine să o vizitați după un plan și într-o ordine crescătoare emoțional dar și acordându-vă la timpul alocat. La mai puțin de o zi să nu vă gândiți!

Foto: Florentin Mocanu

Orașul poartă amprentele tuturor culturilor ce au creat aici și partea veche este absolut fermecătoare. Cartierul vechi Albaizin este fermecător și o plimbare pe străduțele sale înguste te fac să te crezi pe platourile de filmare. Cartierul a fost inclus în Patrimoniul Cultural Universal UNESCO, în 1994, o dată cu Alhambra, spre care oferă o priveliște extraordinară.

Alhambra sau Cetatea Roșie este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Granada și, fără îndoială, cel mai vizitat. Reședința regală a dinastiei Nasrid este considerată ca fiind cea mai reprezentativă pentru arhitectura maură din Spania.

Foto: Florentin Mocanu

Vizita la Alhambra trebuie bine programată, intrarea la Palatului Nasrid se face la ora trecută pe biletul de intrare. Nu se admit abateri mari de la această oră. Eu am fost in martie si nu admiteau abateri mai mari de 30 de minute pentru întârziați. În avans se admiteau 15 minute. Două turiste olandeze spuneau că vara trecută au ratat intrarea pentru o întârziere de 10 minute.

Palatul renascentist al lui Carol al V-lea, fără galeriile și expozițiile organizate acolo, nu consumă mai mult de 30 de minute. Alcazaba necesită maxim o oră, cu admirat panorama Granadei și, dacă cerul e limpede, crestele înzăpezite ale masivului Sierra Nevada.

Foto: Florentin Mocanu

Grădinile Generalife sau Grădinile Arhitectului sunt fermecătoare și noțiunea de timp se cam pierde aici, așa că, atenție!

Inițial, grădinile reședinței de vară a Nasrizilor, care se află în afara fortificațiilor, au fost decorate cu trandafiri, portocali și mirt. Dar și aceștia aveau nevoie de apă. La începuturi apa se colecta într-un bazin pe Albaizin și era adusă în grădini pe un apeduct. Crearea unui sistem de irigații și a unei rețele de canalizare a apei a accentuat identitatea de oraș palatin a ansamblului.

Foto: Florentin Mocanu

Deși Muhammad al XII-lea a predat Emiratul Granada forțelor creștine conduse de Ferdinand de Aragon și Isabela de Castilia fără ca Alhambra să fie atacată, tocmai pentru ca acest ansamblu să-și păstreze măreția, lucrurile nu aveau să stea așa. Palatul și, în special Palacio Generalife au suferit mari distrugeri de la generațiile viitoare, unele fiind cauzate de renovări fără noimă, făcute de nespecialiști.

Sunt destule voci care susțin că restaurările făcute la Alhambra nu ar fi profesionale și nu ar corespunde cu originalul construit de Nasrizi, dar istoria nu este mereu dreaptă.

Foto: Florentin Mocanu

Din punctul meu de vedere, Palatul Nasrid este absolut magnific, stucaturile, chiar și criticate de cei ce se simt îndreptățiți să o facă sunt fantastice. Când privești muqarnasurile ai senzația că zbori printre stele. Arabescurile perfecte precum modelele matematice care le-au stat la bază ne dovedesc că maurii au avut o cultură avansată și istoria recunoaște contribuția lor la dezvoltarea cercetării științifice în acele vremuri.

La Palatul Nasrid puteți zăbovi cat vreți, până la ora închiderii.

Foto: Florentin Mocanu

Granada mai are obiective care merită din plin atenția oricărui turist, dar timpul mai cere o zi, cel puțin o zi. Catedrala renascentistă cu mormintele lui Ferdinand și al Isabelei nu trebuie ocolită, capela Regală este un alt obiectivce merită atenție. Cartierul vechilor țigani, Sacromonte, cu vechile lui catacombe, trebuie și el inclus în itinerariu.

Un timp considerabil, poate chir o zi întreagă, solicită și Parcul Științelor, Parque de las Ciencias, primul muzeu interactiv.

O plimbare de seara pe străzile cartierelor vechi ale Granadei vă va încânta cu siguranță.

Bucurați-vă de Granada!

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

De la New Delhi la Jaipur

De la New Delhi la Jaipur am mers cu autocarul. Pe șosele bunicele, prin circulația haotică cu care încă nu ne obișnuiserăm. Au fost și porțiuni de drum rapid, cu două benzi pe sens. În India se lucrează intens la autostrăzi. Nu toate au fost gata când am mers noi. Am făcut o escală la Mandawa pentru că Mandawa spune multe despre civilizația indiană și chiar cea umană, despre progres

Mai mult...

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This