Orașul Belgian Gent este deseori numit ”micutul orășel dintre Brussels și Brugge”. De ce, nu știu.
Documentar, istoria lui începe din secolul VII. Numelui său, ca al majorității numelor de localități, ținuturi, etc., i se alocă mai multe origini. Unii spun că ar veni din latinescul Candia sau Gandia care înseamnă pământul de la confluența apelor, aici fiind locul unde Scheldt primește apele râului Leie. Alții susțin că ar veni din cuvântul celt Ganda care inseamnă deltă.
Istoria Gentului nu a fost una liniștită. Ba dimpotrivă, acesta a avut numeroși deținători care s-au luptat pentru el. Nu de puține ori teatru de război, Gentul reușește ca în secolul XI, datorită industriei postavului, să devină al doilea mare oraș european, după Paris. Astăzi Gentul are cca 250 de mii de suflete și găzduiește 28 de mii de studenți, fiind unul dintre centrele universitare importante ale Belgiei cu o universitate care datează de la 1816. Astăzi are 11 facultăți dintre care nu lipsește facultatea de științe aplicate.
Turiștii sunt bineveniți și aici pot admira centrul vechi al orașului cu operele sale arhitectonice. Catedrala St. Bavon, locul de botez al lu Carol Quintul și care se mândrește și cu polipticul pictat de frații Hubert și Jan van Eyck. Gravensteen, care în dutch înseamnă Castelul Conților, este un minunat castel fortificat, care a pornit de la o fortăreață construită în secolul IX de Contele Baudoin care în secolul XI a fost reconstruită de Phillippe de Alsacia.
Belfort sau turnul cu ceas este o altă perlă a Gentului. A fost folosit ca turn de observație și lui i s-a încredințat să păstreze documentele importante ce atestă privilegiile primite de oraș de-a lungul timpului.
Primăria și piața Gouden Leeuwplein, Cheiul Ierburilor, piețele săptămânale, piața de flori, Sint-Veerleplein piața unde, in evul mediu, din când în când, mai puteai asista la o execuție, cartierul Patershol trebuie văzute.
Plimbările cu barca pe canale sunt de vis, la fel ca și popasurile in nenumăratele berarii ale sale. Nu cred că mai este un secret că berea belgiană e într-o competiție umăr la umăr cu berea germană. Dacă aveți norocul să fiți aici în timpul vreunui festival vă veți îndrăgosti și mai mult de bijuteria belgiană.
O zi sau chiar două petrecute în Gent vă vor rămâne printre cele mai frumoase povești de vacanță.
2 Comments
Recomand acest oras frumos Gent, daca ajungi prin Bruxelles sau Bruges este păcat să nu te oprești și la Gent! Este intre cele doua orașe mentionate.
Multumesc, Marius! Gent este acel capitol al poveștii fără de care cartea Belgia n-ar exista.