Am avut ieri șansa să discut cu Domnul Florin Cîțu, ministrul finanțelor, la o întâlnire cu oameni de afaceri din Teleorman. Modest, stăpân pe ceea ce spunea, dornic să modernizeze ministerul și foarte bine pregătit. Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o. De aceea am îndrăznit să-i cer un scurt interviu, cu întrebări despre industria ospitalității și nu m-a refuzat. Îi mulțumesc și vă prezint și vouă atât întrebările cât și răspunsurile Dumnealui:
- Domnule ministru, industria turismului a fost printre cele mai afectate industrii de către covid-19. S-a promis acordarea unor credite garantate de stat dar, de exemplu, domeniile de activitate 7912 (activități ale tour operatorilor) si 7911 (activități ale agențiilor de turism) au fost refuzate de bănci, considerând că au cea mai mare cotă de risc. Eu am încercat la 4 bănci: Unicredit, Raiffeisen, BRD și Transilvania și n-am reușit.
Pe ei vă gânditi sa-i sprijiniți? Cum?
Florin Cîțu: Au fost, într-adevăr niște disfuncționalități și demarajul a fost greu dar am mărit plafonul și multe dintre obiectele de activitate refuzate inițial de bănci acum sunt acceptate. Dar voi verifica și vom lua măsuri. Încercați din nou!
2. Activitățile din turism se confruntă și cu concurența neloială făcută unităților de cazare de cei care oferă spre închiriere diverse imobile neclasificate și în mod nefiscalizat și chiar tour operatorilor de către cei care organizează excursii în țară sau în străinătate fără a fi brevetați, licențiați sau a fiscaliza veniturile. Reclamele lor sunt foarte vizibile în mediul virtual.
Există un plan de măsuri împotriva acestui fenomen la Ministerul Finanțelor?
Florin Cîțu: Evident că luptăm împotriva evaziunii fiscale și avem în vedere mai multe metode de a-i depista pe cei care o practică și apoi aducerea lor la funcționare licită. Ne-ar fi de ajutor dacă ne-ați semnala cazurile depistate de dumneavoastră înaintea noastră.
3. Toate țările consideră turismul o industrie foarte importantă și fac eforturi pentru a sprijini această industrie. Prin scutiri de taxe, prin reduceri de taxe, prin diverse alte metode prin care nu li se dă nimic dar li se cere mai puțin. Sunt sprijiniți mai consistent cei care aduc turiști străini în țările respective, considerându-se aceasta ca un import direct de valută.
În Romania se are în vedere acest lucru? Ne puteți da câteva exemple de măsuri pe care doriți să le implementați?
Florin Cîțu: De treaba aceasta trebuie să se ocupe Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Dumnealor trebuie să facă propuneri iar la Ministerul Finanțelor să se analizeze impactul bugetar, sursele (acolo unde măsura ar presupune surse bugetare) și apoi se vor adopta la nivel de parlament sau guvern.
4. Se vorbește de niște granturi din fonduri europene pentru industriile afectate.
Când vor fi date publicității condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi asfel de granturi?
Vor putea primi astfel de granturi și Agențiile de Turism sau Tour Operatorii?
Florin Cîțu: Ghidul este gata și vor putea beneficia de granturi și cei din industria HoReCa și agențiile de turism.
5. Dacă tot am vorbit de fiscalizare, voucherele de vacanță au reușit să aducă în economia albă multe unități de cazare. Se aude că de la anul nu se vor mai acorda. Este adevărat?
Florin Cîțu: Nu, nu este adevărat! Se vor acorda în continuare aceste vouchere de vacanță.
1 Comment
Si asta a invatat limba de lemn?
Cind vor fi gata…? /Ghidul este gata, o sa…
O sa fie si-o sa fie, vorba lui Constantin Tanase.
Si dai si lupta, si lupta si dai si n-a spus nimic. Abureli politice!