fbpx

Dunărea – izvorul de viață al Europei

Dunărea – izvorul de viață al Europei

Copyright: Regensburg Tourismus

Copyright: Regensburg Tourismus

Ca unul născut undeva pe malul stâng al Dunării, am fost fascinat întotdeauna de fluviu. Până să merg la școală Dunărea era cea despre care auzisem cele mai multe lucruri: povești adevărate și legende, de la cei ce le trăiseră, sau auziseră de ele, sau auziseră doar legendele, și pe de o parte regretau că nu au fost în mijlocul evenimentelor, iar pe de altă parte se bucurau, nesimțindu-se în stare să le facă față.

M-am întrebat mereu de ce începutul în Pădurea NEAGRĂ și finalul într-o mare tot NEAGRĂ? O altă taină a Dunării?

Prima dată am aflat de la bunica mea, soție de pescar, că Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră și că acolo e mică, limpede și grăbită, nu mare, tulbure și, cumva, leneșă cum o vedeam eu. Uriașele convoaie de barje păreau așa mici în brațele ei și asta mă facea să o venerez și mai mult și să vreau să o văd mică, limpede și grăbită.

În Baden Württemberg am reușit să ajung mult mai târziu, după ce mă săturasem de mult să-i invidiez pe marinarii și pe toți cei care puteau vedea întregul spectacol al celui mai năstrușnic fluviu al Europei.

Sursa: wikimedia

Sursa: Wikimedia

Formată prin unirea lui Breg și a lui Brigach, pentru a răzbate mai ușor, Dunărea a avut o puternică personalitate de la bun început și și-a căutat un rost spre est – atipic, după cum spun specialiștii.

Al doilea fluviu ca mărime in Europa și singurul care este măsurat de la vărsare către izvoare, a avut un rol extrem de important pentru civilizațiile ei. Practic el a unit vestul cu estul Europei.

Aventura de a vedea pe viu poveștile fluviului este inegalabilă, iar cei peste 600 de kilometri de curs prin Germania au de spus mai mult decât Sheherezada, și, ca să o trăiești pe toată, trebuie să ai mai multă răbdare decât chiar Dunărea.

Să însoțim virtual Dunărea, cu bicicleta, plecând de la Donaueschingen, din grădina castelului Fürstenberg. Mergem la braț cu Dunărea, dar la Immendingen – stupoare!- o pierdem. Ce se întamplă? Unde s-a ascuns? Ei bine, aici se întâmplă ciudățenia cea mare: Dunărea se ascunde în caverne, unde dă bătălia cea mare. Să se dăruiască Rinului sau să-și taie drumul său? O parte din apele ei i le dăruiește Rinului, prin Aachtopf, dar reușește să-și continue aventura către est. Aflăm de la localnici ca Dunărea sta ascunsă în zona asta și 200 de zile, așa că pornim mai departe.

Copyright: City Tuttlingen

Copyright: City Tuttlingen

La Tuttlingen Dunărea reapare și noi ne continuăm liniștiți vacanța în Parcul Natural Dunărea Superioară. La Ehingen trebuie să luăm o pauză și să vizităm cele 4 berării care produc 43 de feluri diferite de beri. Nu e de glumă! Conceptul de ”Oraș al culturii berii” i-a adus titlul de cea mai bună idee in turismul cultural și gastronomic. În această pauză merită să facem traseul de 14 km dedicat culturii berii și să savurăm atât berile produse de berarii iscusiți dar și peisajele oferite de Alpi, Valea Dunării. Acest traseu este clasat printre cele mai frumoase trasee de Wandermagazin și ei chiar știu de ce.

Foto by: Berthold Werner - Common Wikimedia

Foto by: Berthold Werner – Common Wikimedia

După această experiență ce își va păstra veșnic locul în memorie, pe raftul întâmplărilor frumoase, ne continuăm plimbarea la braț cu Dunărea, spre următorul popas Sigmaringen, locul de origine al Familiei Regale a Romăniei. Intrăm în castel cu emoția de a fi oaspeții Măriei Sale, Carol I, cel care a făcut România modernă și respectată în lume. După această incursiune în istoria Romaniei și a Germaniei pornim din nou și ne aruncăm o privire în Heuneburg, una dintre cele mai importante așezări celtice din Europa, și facem un popas mai lung la Ulm.

După aceea vizităm frumosul oraș și măcar muzeul Schwabilor Dunăreni, unde putem vedea celebrele ”Ulmer Schachtel”, ambarcațiunile de lemn care au adus scwabii în estul Europei și în România. De aici o incursiune în Rezervația Biosferei Alpilor Schwabi merită o alocare de timp, înainte de a porni spre Bavaria și Günzburg unde, în afară de superbul orășel, Parcul Legoland va obține ușor o alocare substanțială de timp.

Owner Dungeon Deutschland GmbH

Owner: Dungeon Deutschland GmbH

Călătoria Dunării continuă, iar la Donauwörth fluviul întâlnește celebra Romantic Strasse. Pitorescul orășel ne va rămâne la inimă și ne va face să plecăm la fel de lent ca Dunărea spre Ingolstadt, unde vom gusta pe viu contrastul orașului vechi cu modernele sale produse, autoturismele Audi. Muzeul Audi nu trebuie să lipsească din agendă și să avem spațiu liber în memoria aparatului foto sau a telefonului pentru ședința foto ce va avea să urmeze negreșit.

Foto: photodesign Rathay Thomas Owned by Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

Foto: photodesign Rathay Thomas
Owned by Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

Continuăm cursul și nu vom ignora orășelul Kelheim, locul întâlnim Ludwig Main-Donau Kanal, canalul ce unește Dunărea cu Mainul.

Regensburgul, cu centrul său vechi și insula Stadtamhof incluse in Patrimoniul UNESCO, are o istorie care începe din epoca romană și îi aduce Dunării 2 afluenți, Regen și Naab. Deși nevoia de relaxare este, poate, mai mare, bijuteria gotică a Germaniei ne va face să cedăm provocărilor sale și să-i sorbim frumusețile arhitectonice și nu numai.

Foto: Rainer Kiedrowski Owner: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

Foto: Rainer Kiedrowski Owner: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

Cu greu plecăm mai departe și după scurte popasuri la Straubing sau Deggendorf, ajungem la Passau, unde Dunărea îmbrățișează Innul și pe micuțul Ilz, se împletește cu ei și plecă să cucerească Austria, unde a devenit muza marelui Strauss, care i-a pus clipocitul pe portativ în poate cel mai celebru vals, Dunărea Albastră.

Copyright: Passau Tourismus

Copyright: Passau Tourismus

Ne pierdem pe străzile orașului baroc, gândindu-ne ca în următoarea vacanță să luăm iar Dunărea de braț și continuam lunecarea spre locul unde fluviul obosit se despică in 3 brațe și se dăruiește mării pe care o căuta de la facerea lumii, după o aventuroasă călătorie de 2858 de kilometri. Stând pe o terasă în soarele destul de puțin generos, depănăm proaspetele amintiri și ne gândim cu bucurie la cei ce vor fi la Ulm și vor putea simți pe viu Sărbătorile Dunării (a 10-a ediție) și la satisfacția lor de a vedea reunite toate culturile riverane fluviului, de a simți aromele și gusturile preparatelor tradiționale, la fascinația ce le va fi provocată de măiestria meșterilor populari și obiectelor manufacturate de ei chiar acolo, la etalarea tradițiilor dunărenilor.

Spectacole de teatru, concerte și multe, multe alte surprize vă așteaptă între 1 și 10 iunie, dar și după aceea.

Copyright: Ulm/Neu-Ulm Touristik & Donaubüro

Copyright: Ulm/Neu-Ulm Touristik & Donaubüro

 

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București. Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie