fbpx

Cum alegem un circuit?

Cum alegem un circuit?

Chiar așa! Cum alegem un circuit?

Circuitele reprezintă un segment important în intențiile de călătorie solicitate pe piețe. Și pe piața românească au un loc important și înseamna aproximativ 30% din totalul cifrei de afaceri pentru pachete turistice. În țările Europene ponderea este pe la 35% iar în Statele Unite se spune că ar fi în jur de 45%. Nu am o informație oficială. Deci, segmentul este foarte important.

Circuitele sunt căutate în special de cei care vor să vadă mai multe orașe și regiuni într-un timp relativ scurt sau de cei care nu mai pot călători cu forțe proprii și preferă aceste circuite cu autocarul sau combinații avion/autocar.

Ca orice ofertă, circuitele sunt concepute diferit de fiecare organizator, în funcție de ce grup țintă are. Totuși, de cele mai multe ori, sunt vizați și potențiali turiști care au o trăsătură comună cu cei din grupul țintă. Cu toate acestea, mulți din cei care aleg un circuit, după derularea programului au un grad de satisfacție sub 70% sau chiar mai mic. De ce? Pentru că nu au făcut analiza corectă a produsului și nu au transpus elementele oferite de circuit peste dorințele lor pentru a vedea dacă le vine bine croiala. Ni s-a întâmplat de multe ori să primim reproșuri de la turiști care s-au întors nemulțumiți din circuite alese exclusiv de ei. De departe, principala nemulțumire a fost genrată de excursiile opționale promise dar care NU au fost efectuate din lipsa numărului minim de solicitări necesar.

Circuit Edelweiss travel în Toscana – Pisa

Studiind ofertele de circuite, am ajuns la concluzia că trebuie mare atenție în alegerea unui astfel de produs. De aceea am decis să organizăm propriile circuite. Circuitele elaborate de mine și Edelweiss Travel sunt de clasă superioară și au toate obiectivele din program incluse în preț.

La ce trebuie să fim atenți cănd evaluăm un circuit?

Indiferent ce aș spune, nu voi avea nicio șansă să mut prețul de pe primul loc. Uneori, prețul chiar atenuează rezultatele următoarelor criterii.

Dar când analizăm circuitul, cu ochii pe preț, trebuie să ținem cont de ceea ce acesta include:

  • Taxele de aeroport – sunt multe situații când în dreptul lor e transferată și o parte din tariful zborului. Eu prefer să le includ dar sunt situații când, pentru a mă strecura pe piață sunt nevoit să fac ce fac colegii mei.
  • Bagaje de cală – circuitele au, în general, de la 7 nopți în sus și e nevoie de bagaj de cală.
  • Pozitia hotelurilor in orase – pentru a simți viața orașului și a o gusta una este să fii la câteva sute de metri de centru și alta la 30 de km. Costurile generate de cazarea la un hotel la 30 km sunt la cca 20 EUR/persoană/zi și cheltuiala suplimentară de timp de 2 ore/zi.
  • Obiectivele incluse – sunt foarte importante, practice ele constituie principalul motiv pentru care alegi un circuit.
  • Ghidul local autorizat – este foarte important. Ghizii locali din Europa au școli serioase și dau examene dificile pentru a profesa. Orașele prezentate de ei rămân sigur în amintirea celor ce beneficiază de aceste servicii. Un ghid local autorizat costă între 100 și 300 EUR, în funcție de oraș și de durata turului pietonal. Atenție, ”ghizii români invocați de mulți organizatori, NU au voie să profeseze meseria de ghid în afara României și nu au fost puține cazurile când cei ce au povestit ceva grupurilor lor au fost ridicați de autorități.
  • Excursii optionale – după obiectivele din traseu sunt cele mai importante, mai ales în circuitele care au mai multe nopți în același loc iar vizitele în alte orașe din program sunt ”excursii opționale”. În general pentru a fi făcute se cere minim 20 de solicitări și sunt foarte multe cazurile când aceste nu se fac.
  • Mese incluse – aici discuția e ”discutabilă”. A avea micul dejun inclus e foarte important. Cina, contractată pentru grup este mai puțin costisitoare în bani, dar poate fi foarte costisitoare ca timp. Eu, personal, prefer un prânz întârziat și apoi liber în oraș unde găsim o gustărică stradală, dacă chiar simâim că trebuie.
  • Nu în ultimul rând trebuie să ținem cont de distanțele parcurse zilnic, la a căror cuantificare în timp trebuie considerată minim o oră pentru fiecare 60 de kilometri, chiar dacă deplasarea se face și pe autostrăzi. Iar dacă tot a venit vorba de autostrăzi, trebuie notat că acestea nu trec prin localități și nu contribuie la lista ”locurilor pitorești”.
Circuit Edelweiss Travel în Scoția – Falkirk Wheel

Vom putea avea succes în căutări?

Pe piața românească, prețul este, invariabil, primul care contează și care înclină balanța. Totuși, acest preț trebuie serios analizat pentru că altfel există riscul ca tocmai el, prețul, să aibă un preț prea mare. Adică trebuie analizat cu creionul în mână ce acoperă acest preț și cât mai trebuie să plătim pentru a ne atinge scopul. Nu este corect să considerăm mai avantajos un circuit de 500 de EUR/persoană, fara taxe de aeroport și doar cu tururi panoramice ale orașelor în defavoarea unui circuit de 1000 de EUR/persoană, de exemplu, care are incluse taxele de aeroport, intrări la obiectivele turistice, ghizi locali autorizați și cazări la distanțe de mers pe jos de centrul orașelor. În realitate, cel mai convenabil este al doilea.

Circuit Edelweiss Travel în Iordania – Wadi Rum

Există destinații preferate pentru circuite?

N-aș putea spune că da. Orice destinație are obiective pentru a întregi țintele unui circuit. Dar sunt destinații la modă și destinații intrate în conul de umbră. Scoția este una din destinațiile la modă, alături de Israel, poate cea mai căutată destinație a momentului pentru circuite, Italia, Grecia, Iordania, Țările de Jos, Irlanda, și lista poate continua. Dacă ar fi să fac o previziune pentru perioada 2020-2022, am convingerea că Germania va ajunge in top 3, daca nu chiar pe primul loc.

Ce facem noi diferit?

Așa cum vă spuneam, împreună cu Edelweiss Travel, am lansat pe piață circuite la care am căutat să includem în program și preț toate obiectivele importante de pe traseu, fără să fim nevoiți să petrecem multe ore în autocar. Cina am inclus-o în pachet dacă aceasta era cea mai bună opțiune sau am lăsat timp la dispoziția turiștilor unde era mai bine așa.

Circuitele organizate de noi în Iordania, Scoția și cele două Irlande, în Basarabia, Toscana sau Israel s-au bucurat de aprecierea participanților, mulți dintre ei alăturându-se la mai multe dintre ele. Pentru 2020 pregătim circuite noi și vom reedita pe cele deja consacrate.

Circuit Edelweiss Travel în Toscana – Terme di Saturnia
Milestii Mici
Circuit Edelweiss Travel în Basarabia – Mileștii Mici
Gradinile Bahai - Israel
Circuit Edelweiss Travel în Israel – Gradinile Bahai
Florența
Circuit Edelweiss Travel în Toscana – Florența
Glengoyne
Circuit Edelweiss Travel în Scoția – Distilăria Glengoyn
Circuit Edelweiss Travel în Basarabia – Crama Asconi
Circuit Edelweiss Travel în Irlanda de Nord – Queen’s University Belfast
Circuit Edelweiss Travel în Irlanda – Cliffs of Mohers
Circuit Edelweiss Travel în Toscana – Gelateria Dondoli, San Gimignano

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

Ce facem cu turismul?

Ce facem cu turismul? Este o întrebare legitimă, mai ales când vedem că România, joacă în hora turismului mondial după altă muzică. Și în felul ei ancestral: ”un pas înainte și doi înapoi”. Alții văd altfel? Toate țările din lume clasifică turismul printre primele 3 cele mai importante ramuri ale economiilor lor, care trebuie dezvoltate. De ce? Astăzi informația și, mai ales pozele frumoase ajung de la un pol al

Mai mult...

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena

Tombola biletelor la Concertul de Anul Nou de la Viena se deschide astăzi. Așa cum știți, la cumpăna dintre ani, Orchestra Filarmonicii din Viena susține 3 concerte. Unul pe 30 decembrie, la ora 11:00. Unul pe 31 decembrie, la ora 19:30. Iar cel mai dorit și urmărit este pe întâi ianuarie, la ora 11:15. Orele sunt pe fusul orar al Vienei. Ce este Tombola biletelor? Este un formular on line

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie