fbpx

Creta – insula dintre trei continente

Creta – insula dintre trei continente

Creta – insula dintre trei continente ne așteaptă pe două aeroporturi, Heraklion și Chania

Noi pășim pe Creta intrând pe poarta ce-i poartă numele celui mai mare scriitor cretan, Nikos Kazantzakis, aeroportul capitalei Heraklion.

Ca orice cretan, Kazantzakis a iubit mult Creta și, cu darul primit de la Dumnezeu și toți zeii care au ocrotit sau au năpăstuit insula, a zugrăvit-o în cuvinte, mărindu-i tezaurul cu tablouri vii, adevărate filme ale zbuciumului civilizațiilor.

Cea mai mare insulă grecească ni se arată de departe, în timp ce navigăm deasupra Egeei albastre, brăzdată de coamele albe ale valurilor într-o uriașă compoziție a steagului Elen, Egee din care țâșnesc spre cer insule muntoase și stânci, ieșite parcă să vadă cine e mai albastru, cerul sau marea.

Puțină istorie

Se crede că primii oameni au venit pe Creta cu peste 120 de mii de ani în urmă, dinspre Asia Mică.

Prima civilizație semnificativă în istoria Cretei și a Europei a fost civilizația minoică, civilizație care a lăsat o vastă moștenire umanității. Navigatorii minoici au dominat bazinul Mediteraneean, ei ajungând până în Spania.

Creta a fost hărăzită să fie iubită. Mare și lungă a fost suferința cretanilor care nu au încetat niciodată să spere și să lupte pentru libertatea insulei și a culturii lor cretane.

Astăzi cretanii primesc cu drag și bucurie pe toți cei ce vin cu gândul pașnic de a vizita insula cu minunatele ei peisaje, de a citi câteva din paginile istoriei sale scrijelite în peșteri sau zidite pe obrazu-i ars de Soarele aducător de viață, de a lenevi pe plajele sale mângâiate de mările ce o înconjoară, de a escalada cele trei vârfuri Dikti, Muntele Alb și Psiloritis, asemănate de Kazantzakis cu trei vele mari ale Cretei, corabia ce merge semeață prin istorie, creând istorie.

Istoria Insulei a fost destul de complicată. Așa cum se spune civilizația Minoică a intrat în declin de la cataclismul produs de erupția vulcanului Thera din Santorini. Ei i-a urmat civilizația Miceniană, apoi a fost parte a Imperiului Roman, Bizantin, peste 450 de ani parte a Republicii Venețiene urmați de 229 de ani sub Imperiul Otoman. Din 1913 este parte a Greciei.

Foto by Lapplaender

Prezentul vizibil

Vacanțele în Creta nu se pot uita. Mirosul dafinilor împletit cu mirosul smochinelor coapte și al strugurilor puși la stafidit rămâne în nări și ne obligă gândurile să plece iar și iar în insula Minotaurului.

Cei 1046 de kilometri de țărm includ 137 de plaje. Pe partea de nord apa este mai mică și mai caldă. Vântul bate mai ales în partea de nord, parte preferată a iubitorilor de valuri. Plaje neafectate de vânt sunt ​ ​Marathi, Plaka, Kalyves, Almyrida, Agia Pelagia, Bali, The Limanakia, Loutro,  Arvi, Myrtos, Kali Limenes și Makrygialos.

Fețele cretanilor, aspre ca relieful insulei, nu reușesc să ascundă zâmbetele și bucuria că preparatele lor sunt savurate de străinii ce le-au trecut pragul. Bucătăria cretană se bazează pe produsele naturale ale insulei și pe aromele mediteraneene. În alimentația localnicilor predomină preparatele pe bază de legume și fructe. Urmează peștele și fructele de mare, carnea consumându-se doar de câteva ori pe lună. Uleiul de măsline, considerat de specialiști ca fiind cel mai bun din lume, nu lipsește de la nici o masă. Vinurile cretane vă vor lăsa în cerul gurii miresmele insulei pentru mult timp.

Bucătăria simplă

Dintre preparatele tradiționale ies în evidență apaki, un mușchi afumat cu salvie și tras la tigaie, plăcinta de fenicul (marathopita), brânză locală numită mizithra și care se regăsește în multe preparate. Foarte bune mâncărurile gătite cu carne de iepure sau ied și cârnații picanți. Renumite sunt și preparatele de melci.

Toate restaurantele și tavernele cretane sunt bune. Merită să le gustați ospitalitatea Pardalos Peteinos din Heraklion, Odos Egeu în Alikarnasos sau Ta Chalkida în Chania. Veți aprecia mult mai multe.

Creta oferă cazare pentru toate gusturile și toate buzunarele, de la studiouri cu bucătărioară proprie la hoteluri de lux, unele chiar cu ofertă ”All Inclusive”, ceea ce eu nu recomand pentru Creta și Grecia. Nimic nu poate înlocui farmecul tavernelor grecești.

Meze

Foto by Marc Ryckaert

Foto by Nikater

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

Ce știați despre Antonio Passarelli?

Ce știați despre Antonio Passarelli? Că este un Le Chef care mai dezvăluie câte un secret din lumea gastronomiei pe la diverse emisiuni la care este invitat. Ei bine, eu tot asta știam despre el, dar mai știam că e calabrez și, ca mulți calabrezi, de foarte tânăr și-a căutat un rost în lume. În Calabria, am aflat când am fost acolo, de la un alt calabrez plecat de la

Mai mult...

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc

Galați de la candidat la a fi capitală la oraș muncitoresc, cam acesta i-a fost destinul. La Galați fusesem o singură dată, în studenție, prin 1987. La o nuntă. Am ajuns pe întuneric iar la gară ne-a așteptat cineva care ne-adus direct într-un cartier muncitoresc, cu blocuri cu patru etaje care umpluseră toată România. După nuntă am plecat direct la gară și p-aici ți-e drumul. Ce știam, la ce mă

Mai mult...

A trecut și Târgul de Turism

A trecut și Târgul de Turism al României, ediția de primăvară a lui 2025. Așteptat de unii cu nerăbdare și multe vise, așteptat de alții doar ca să treacă, micul Târg a avut o ediție destul de reușită. Am zis ”micul” pentru că în comparație cu edițiile din anii 2000 este chiar minuscul. A cedat mult teren mediului on line, semn clar că turismul românesc vrea să meargă umăr la

Mai mult...

Am trăit s-o fac și p-asta!

Am trăit s-o fac și p-asta, deși chiar n-aș fi crezut. Am participat la o degustare de ”vinuri” fără alcool. Am pus ghilimelele pentru că vinul, pentru a fi adevărat, are alcool. Aceasta e părerea mea. Speranțele Da, eram pe Rin, pe un vas de croazieră și am auzit anunțul că la barul de la pupa va fi o degustare de vinuri. Ei, da, mi-am zis! Valea Rinului, vinuri, degustare,

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie