Cu mulți ani în urmă, Paul Nanca avea o vorbă: ”Vestea pe care o așteptăm cu toții, nu a venit încă”. Asta era până în 1989 când vestea era că dictatorul și sistemul său au dispărut.
Lumea turismului aștepta cu sufletul la gură confirmarea a ceea ce Comisia Europeană lăsase să se înțeleagă că va face public astăzi, cu caracter oficial.
Mai precis, lumea turismului din Uniunea Europeană aștepta, pe bună dreptate, ca CE să solicite statelor membre garantarea ”voucherelor de călătorie”, oferite de operatorii din turism în schimbul vacanțelor care nu s-au putut consuma din cauza pandemiei. Solicitarea a fost făcută de mai multe țări, dintre care Germania dădea cea mai mare siguranță că așa se va face. După prima rundă de convorbiri, ideea deși păruse însușită de Comisie, a fost respinsă. Apoi a fost reacceptată dar Comisia a voalat cumva decizia firească dar mai ales claritatea ei și a cam albăstrit situația. Adică a introdus acel echivoc de care chiar nu era nevoie. Fără să țină cont că decizia ei, în baza căreia a dat o directivă, NU a fost luată ținând cont de o situație de pandemie, Comisia a admis voucherele ca variantă posibilă și legală, a mai solicitat câteva îmbunătățiri (de exemplu specificarea unui termen de valabilitate sau, daca e posbiil, să se ofere ceva în plus față de pachetul inițial).
Ciudat este faptul că aceeași Comisie Europeană admite faptul că operatorii din turism nu au cum să aibă banii la dispoziția lor și este conștientă de faptul că aceste vouchere ar trebuie garantate de guverne sau de fonduri private (care ar putea fi acelea?). Ca să fiu și mai rău, Comisia admite că e un fel de sfârșitul lumii dar operatorii din turism trebuie să redea vacanțele, indiferent de lumea în care ne vom afla.
În sfârșit, ideea principală este că varianta voucherelor este acceptată și recunoscută ca soluție. Faptul că a făcut doar o recomandare în acest sens și nu a impus, nu va afecta deciziile deja luate guvernele țărilor membre UE care au cerut recunoașterea voucherelor. Oh, da, am uitat că și noi avem guvern! OK! Nu va afecta în sens negativ decizia pe care o vor lua toate guvernele țărilor membre UE.