fbpx

Cinque Terre – 5 sate, 5 lumi

Un pic despre Italia

Italia a fost creată, parcă, special pentru turism. Natura a fost extrem de darnică iar Pământul a luptat din greu cu marea și a ridicat o peninsulă în formă de cizmă. Țărmurile sunt când stâncoase, verticale, ca și în Cinque Terre, care încă mai luptă din greu cu valurile mării ce pare să vrea să-și ia înapoi locul răpit de uscat, aici cu plaje line ce par că au semnat un armistițiu cu valurile care doar încântă turiștii. Primii ei locuitori au fost avizați că locul trebuie să-i uimească pe oameni peste milenii și puși să construiască apeducte, viaducte, cetăți, castele și edificii care să lupte cu timpul și să uimească mii de generații. Renașterea a favorizat apariția altor capodopere care sunt vizitate de milioane de oameni din toate zările lumii.

Peisajul natural, bucătăria italiană autentică, arhitectura, văile Alpilor, ce păstrează zăpada până la început de mai, arta și, nu în ultimul rând, seva scoasă de vița de vie din pământul ei și desăvârșite de soarele arzător al Italiei au făcut-o una dintre cele mai căutate destinații de vacanță. Este greu să spui că un loc este mai frumos ca altul. Fiecare colț al ei are un farmec aparte și trebuie sa ne facem timp și să-l vedem.

Am văzut câte ceva din fermecătoarea Italie dar mi-au rămas multe de văzut. Perioada aceasta de restricții generate de pandemie mi-a arătat că viața nu așteaptă să prindem cele mai ieftine bilete de avion sau super oferte de cazare (care în 99% din cazuri se dovedesc a fi iluzii) pentru a vedea în ce lume frumoasă am fi putut să o consumăm.

Ce este Cinque Terre

Cinque Terre este unul dintre locurile care m-au fermecat și căruia regret că nu i-am acordat măcar două zile în plus. Regretul este amplificat de faptul că, la momentul când scriu aceste rânduri, nu-mi pot promite că voi reveni acolo pentru că nu m-aș crede.

Ce este de fapt Cinque Terre? Este zona costieră a Liguriei care cuprinde 5 sate pitorești de pescari: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare. Prima atestare documentară, pentru Monterosso și Vernazza a fost în secolul XI.Celelalte 3 sate au apărut mai târziu. Au aparținut Republicii Genova. În secolul al XVI-lea turcii au început să atace zona și a fost necesară întărirea forturilor și turnurilor de apărare. În secolul XVII, o furtună puternică a afectat satele care au intrat într-o perioadă de declin care s-a întins pe două secole. După Unificarea Italiei, în 1861, au început construcții de drumuri și căi ferate. Linia ferată ce avea să unească Roma de Genova trece și prin aceste sate. Drumul costier avea să fie terminat abia în 1960. Acesta este totuși foarte anevoios dar merită efortul.

Pe terasele construite până în buza stâncilor ce cad vertical în mare se cultivă viță de vie și măslini. Cele mai semnificative sunt Albarola, Vermentino (soi care se mai cultiva și în Corsica, Sardinia, Piemont și Provence), care aici este mai cunoscut sub numele PIGATO și Bosco. Acest din urmă soi este foarte rar vinificat singur, în general fiind folosit în cupaje cu Albarola și Vermentino.

Culoarea dă farmec

Ce vedem noi astăzi, nu e așa dintotdeauna. Colorarea caselor  s-a făcut la sfârșitul anilor ’70, pentru a mări potențialul turistic al zonei. Din 1997 a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Universal.

Cinque Terre atrage milioane de turiști, anual. Poate fi unica destinație a unei minivacanțe sau poate fi introdus în diverse circuite. Poate fi vizitat cu trenul, cu vaporașul sau cu mașina, bicicleta, etc, pe drumul costier. Între Riomaggiore și Maranola a existat un drum pietonal numit ”Via dell Amore”. A fost numit așa pentru că pe acest drum se întâlneau îndrăgostiții din cele două sate. Din nefericire, în 2012, o alunecare de roci a rănit câșiva turiști și drumul a fost închis. În 2015 au fost redeschisă o porțiune de doar 200 de metri. Urma ca în toamna anului trecut să înceapă ample lucrări de consolidare și să fie redeschis total în 2023.

Cum se poate vizita

Noi, grupul organizat cu Edelweiss Travel, am preferat vaporașul. Am plecat din La Spezia la 09:00. Apoi toți din grup am regretat că nu ne-am trezit cu noaptea-n cap și să fi plecat cu prima cursă. Am avut bilete cu escale dar frumusețea locurilor și limpezimea Mării Ligurice ne-a făcut să lungim timpii și, la final am fost nevoiți să renunțăm la ultima escală.

Plănuiam ca anul acesta să facem traseul cu bicicletele. Din păcate timpul nu ne va mai permite. Poate la anul!

Sper ca fotografiile mele să vă convingă de frumusețea Cinque Terre și să vă hotărâți să le vedeți. Pentru anul acesta e bine să vă documentați de ce restricții sunt impuse și să țineți cont de faptul că schimbări pot surveni zilnic. Cele mai sigure sunt agențiile de turism care se informează în timp real și care au interesul ca vacanța dumneavoastră să fie mai frumoasă decât v-ați fi imaginat.

Vacanțe frumoase să aveți!

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

China e miracol sau realitate?

China e miracol sau realitate? Este întrebarea care nu-ți dă pace după primul pas făcut în această țară ”cât China”. Am fost de curând în China. Încerc să vă fac să vedeți ce am văzut eu acolo, ca turist în grup organizat. Am intrat în China prin uriașa poartă, Shanghai Pudong International Airport. După amprentare și controlul documentelor am trecut frontiera și ne-am întâlnit cu ghida care ne-a preluat și

Mai mult...

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China

Ce e bine să știți dacă vreți să vizitați China, vă voi spune în rândurile ce urmează. Cce am flat eu, cu ocazia unei călătorii scurte în această țară. Așa cum am spus și în articolul anterior și cu siguranță, și în cele ce vor urma, China are ce arăta. Este nu doar o destinație ci și o experiență pe care o poți trăi doar acolo, în China. Pregătirea călătoriei

Mai mult...

Berlin meets Bucharest

Berlin meets Bucharest a fost evenimentul ce a avut loc aseară, , într-un cadru destins, la Muzeul de Artă Recentă din București. A fost o întâlnire între Berlin și București. Un eveniment organizat de Organizația Germană pentru Turism (DZT), Visit Berlin, Biroul de Turism al Berlinului și Kulturprojekte GmbH. Face parte din seria de manifestări ce vor reaminti lumii întregi de căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989. Am fost onorați de prezența

Mai mult...

Hai să descoperim Sardinia!

Hai să descoperim Sardinia, insula apelor turquoise și a peisajelor ce taie respirația! Sardinia este conectată cu România prin zbor direct Bucuresti – Alghero, cu frecvența de 3 ori pe săptămână. Insula, a doua ca mărime din Mediterana, după Sicilia, mai are aeroport în capitala Cagliari și la Olbia. Are și mai multe porturi pentru linii de ferryboat care o leagă de Italia continentală, Sicilia, Corsica și Franța, sau de insule

Mai mult...

Perla Siciliei – Taormina

Perla Siciliei, Taormina, este cea mai căutată destinație turistică de pe insulă. Este în topul preferințelor chiar și pentru sicilieni. Primul care a scos în evidență și a făcut publică frumusețea Taorminei a fost scriitorul german Goethe, căruia i-a inspirat romanul ”Călătorie Italiană”. Aici Goethe a definit Taormina ca ”un petic de paradis”. Pictorul german Otto Geleng a stârnit interesul vizitatorilor galeriilor de artă din Paris, expunând operele sale cu

Mai mult...

Vibrantul Thessaloniki

Vibrantul Thessaloniki mi-a mai deschis o dată porțile în toamna aceasta. Mai fusesem, într-o fugă, în vară și a apărut invitația la Philoxenia. Mie îmi plac grecii și n-aveam cum să nu accept invitația, mai ales că, din cauza problemelor de sănătate, am lipsit la ultimele două ediții. Pentru că în perioada aceasta nu mai e zbor direct, am zburat cu escală la Atena. Pe drum am făcut calcule și

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This