fbpx

Ce facem în minivacanța de Sfânta Maria?

Ce facem în minivacanța de Sfânta Maria?

Aflată în plină vacanță de vară minivacanța de Sfânta Maria este pentru mulți dintre noi o foarte bună oportunitate pentru relaxare, pentru o schimbare de decor, pentru a vedea lucruri noi și a ne îmbogăți lista de experiențe dar mai ales pentru a evada din cotidian.

Chemarea mării este, desigur, puternică dar, în perioada Sfintei Mării, din ceea ce știu este aproape imposibil de găsit un loc pe Litoralul românesc, pe cel bulgăresc și în partea de nord a Greciei lucrurile stau la fel de rău pentru cei ce nu s-au decis la timp. Atenție, riscul de a vă strica vacanța insistând să găsiți ceva în zonele amintite este foarte mare și nu spun decât atât!

Atunci ce e de făcut? Ce ziceți de city break-uri?

Precis vă plac!

3-4 zile nu sunt multe pentru un city break dar e bine dacă ne rămân motive să ne întoarcem în locurile frumoase.

Prima propunere este Viena, unul dintre cele mai frumoase și mai primitoare orașe din lume, o capitală imperială, o adevărată scenă a eleganței și bunului gust.

Foto: Florentin Mocanu

De ce Viena? Pentru că e aproape, e frumoasă, e primitoare și oferă vacanțe pentru toți din familie, lucru foarte important. Câteva sugestii de locuri de genul menționat mai sus sunt Parcul de Distracții Prater, Muzeul Figurilor de Ceară, Madame Tussaud, care este chiar lăngă Prater, grădina zoologică de la Schönbrun, Muzeul Tehnicii (la doi pași de Schönbrun), Stadt Park, Casa Hudertwasser, Donau Park, Donauturm și mă opresc la o plimbare pe străduțele din cartierele vechi ale Vienei. Viena este înconjurată de podgorii și podgorenii au făcut niște localuri unice și specifice suburbiilor Vienei, celebrele ”Heuriger”. O cină sau o după amiază întreagă petrecută la o astfel de cârciumioară este mai mult decât relaxantă.

Foto: Florentin Mocanu

Un alt oraș care are multe de arătat pentru doar 3-4 zile este capitala Șvabiei sau a landului Baden Württemberg, Stuttgart. Ei bine eu i-aș zice și capitala automobilelor europene, ținând cont că aici sunt fabricile Daimler și Porche, producătorii unora dintre cele mai dorite automobile în întreaga lume.

La Stuttgart nu trebuie ratate muzeele Mercedes și Porche și e bine să știți că vă va lua fiecare câte o zi întregă și doar o dorință foarte puternică ar putea scurta timpul petrecut aici. Palatul Nou și Palatul Vechi din centrul orașului și Palatul Ludwigsburg sunt alte obiective importante, dar și centrul vechi al Stuttgart-ului.

Foto: Florentin Mocanu

Dacă tot ați ajuns aici, urcați în turnul de televiziune și admirați Stuttgartul și împrejurimile de la 153 metri, înălțimea platformei superioare. Ați remarcat, probabil că turnurile de televiziune sunt cam la fel, un pilon de beton armat și o structură pentru tehnică, dar și cu platforme de panoramă și un restaurant pentru turiști. Da, dar acesta a fost primul, în 1956. Și modelul de succes a fost preluat de la el în toate celelalte cazuri. Aceste turnuri sunt simbolurile tuturor orașelor gazdă. Și cât de criticată a fost ideea vizionarului Fritz Leonhard, arhitectul șef al landului la vremea aceea.

Foto: Florentin Mocanu

O altă recomandare pentru o ieșire de Sfânta Maria este Bavaria, un scurt tur al berii bavareze care, de peste 500 de ani respectă renumita ”Lege a purității berii” dată la 23 aprilie 1516 de ducele Wilhelm al IV-lea. Acest mic circuit trebuie musai să includeți Bamberg și Bayreuth și să căutați berăriile artizanale și micile berării care își fac propria bere pe care o comercilizează doar în berărie. La Bamberg puteți participa la o degustare de bere  cu Markus Raupach, somelier și membru al Deutsche Bierakademie.

Foto: Florentin Mocanu

Eu vă sugerez să încercați  Schlenkerla în Bamberg și berăria Maisel’s Weisse unde puteți testa peste 100 de etichete. Cele două orașe, împreună cu oricare cap de pod aerian alegeți, Nuremberg sau Munchen, vă vor face o vacanță perfectă.

Foto: Florentin Mocanu

Nu trebuie să uităm România.

Pentru România vă sugerez să vizitați oricare dintre frumoasele noastre orașe Brașov, Sibiu, Iași, Cluj, Timișoara, Oradea sau Alba Iulia și lista rămâne deschisă. De asemenea un tur de biserici fortificate este o bună alegere.

Parcul Natural Ceahlău, Cheile Bicazului, Cheile Turzii, Parcul Natural Munții Apuseni și, iar, lista rămâne deschisă.

Vacanță plăcută!

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Foto: Florentin Mocanu

Fii mereu gata de aventură!

Abonează-te și descoperă destinații noi, ponturi de călătorie și inspirație pentru următoarea ta escapadă!

Mai multe articole

Românii în Statele Unite fără viză

Românii pot călători în Statele Unite fără viză, începând cu 31 martie 2025. Așa a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. Aceasta ca urmare a anunțului Departamentului de Stat al SUA care în 27.11.2024 spunea că în anul fiscal 2024 (01.10.2023 – 30.09.2024) rata de refuz pentru cetățenii români a scăzut sub 2,61%. Astfel a fost îndeplinită una din cerințele principale de intrare în Programul Visa Waiver Totuși ei

Mai mult...

La mulți ani, Bulgaria!

La mulți ani, Bulgaria, la a 147-a aniversare a Tratatului de la San Stefano, actul de naștere al actualului stat bulgar! Tratatul prevedea un stat care includea și Macedonia de azi, și Rumelia de Răsărit. Occidentul s-a temut, însă, de a se face un stat atât de mare sub vasalitatea Rusiei. Mai ales în Balcani. S-a încheia un nou tratat la Berlin, care i-a redus teritoriul la cel de azi.

Mai mult...

La mulți ani, tuturor grecilor!

La mulți ani, tuturor grecilor, la mulți ani, Ellada! Grecia sărbătorește momentul când Mitropolitul Germanos de Patras, la Mănăstirea Sfânta Lavra, în Peloponez, a proclamat începerea revoluției de eliberare de sub jugul otoman. ”Libertate sau moarte” a fost deviza lansată de acesta. A fost o luptă grea care a cerut multe sacrificii. Nafplio a devenit în 1821 prima capitală a Greciei moderne. Peloponezul a fost prima regiune eliberată. I-au urmat

Mai mult...

A trecut 2024

A trecut 2024. Ce va urma? 2025, desigur. Cum a fost 2024. Cu exprimarea cea mai blândă, i-aș spune ciudat și destul de răutăcios. Pentru români fost un an al dezmățului guvernului. Și al instituțiilor de stat. Niciuna dintre instituțiile statului n-a ținut cont că ele sunt în slujba poporului. S-au comportat ca și când ar fi fost invers. 2025 vine și că vrea și că nu vrea. Din păcate

Mai mult...

La mulți ani, Irlanda, la mulți ani ani, irlandezilor!

La mulți ani, Irlanda, de ziua Sfântului Patrick, ziua irlandezilor de pretutindeni! Irlanda m-a impresionat foarte mult. Peisaje extraordinare, peste tot înconjurat de verde, curățenie, case superbe și multe, multe altele. Dublinul este absolut fantastic, unic, plin de viață și lipsit de somn. Diminețile te trezești în acordurile muzicii de calitate interpretate cam peste tot de tineri ce caută consacrarea. Flori peste tot, Oameni amabili și, pe străzi, doar fețe

Mai mult...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie